Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περί της αναδιοργανώσεως της ΕΥΠ

Γράφει ο Νίκος Γαλάρας

Πριν μερικές ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας, αναφέρθηκε (εκτός των άλλων αλλαγών στην δομή των αστυνομικών υπηρεσιών) και σε αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία εις το εξής θα ονομάζεται Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας. Σημειωτέον ότι ήδη υπάρχει μία υπηρεσία με τα αρχικά ΥΠΕΚ, είναι η Υπηρεσία Πληροφοριών Εναέριας Κυκλοφορίας που υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Αλλά η πομπώδης αλλαγή του ονόματος και η βούληση της παρούσας κυβέρνησης να βάλει ένα είδος «αριστερής σφραγίδας» στην υπηρεσία πληροφοριών είναι δευτερεύουσα σε σχέση με την ουσία. O υπουργός μίλησε για νέες δυνατότητες και νέες δομές και σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και ορθώς αλλά αμέσως μετά μίλησε για προσλήψεις νέου και ικανού προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες. Kαι κάπου εδώ χάνουμε επίσης την ουσία.

Η νυν ΕΥΠ είτε με αυτήν την ονομασία είτε με άλλη, θα πρέπει να επιφορτισθεί αποκλειστικώς με την συλλογή πληροφοριών και την δράση στο εξωτερικό με τις έως τώρα αρμοδιότητές της εντός των συνόρων να περιέρχονται σε άλλες υπηρεσίες. Η ΕΥΠ ως υπηρεσία που θα είναι αποκλειστικώς δρώσα στο εξωτερικό χρειάζεται ασφαλώς νέο και ικανό προσωπικό αλλά δεν χρειάζεται καμία δημοσιότητα και καμία επίκληση «διαφανών διαδικασιών». Αυτό που χρειάζεται είναι στεγανά, πλήρη αποφυγή κάθε είδους δημοσιότητος και αυστηρή διαβάθμιση όλων των σχετικών με αυτήν, στελέχωση ,προϋπολογισμό, αγορές εξοπλισμού κλπ. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να τεθεί υπό την εποπτεία ειδικού ολιγομελούς θεσμικού οργάνου που θα επιβλέπει την λειτουργία της ενώ ο εκάστοτε διοικητής της θα πρέπει προέρχεται από τα σπλάχνα της υπηρεσίας ως ειδικός στις πληροφορίες και στην μυστική δράση.

Το ερώτημα είναι ποια υπηρεσία θα αναλάβει την εσωτερική ασφάλεια και τις αρμοδιότητες που τώρα έχει η ΕΥΠ όπως επί παραδείγματι την αντιμετώπιση της κατασκοπευτικής δράσης ξένων υπηρεσιών πληροφοριών. Στις ΗΠΑ για το εσωτερικό είναι αρμόδιο το FBI ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η MI5. Είναι μάλλον τολμηρή στην παρούσα συγκυρία η σκέψη για κάτι ανάλογο αλλά στο μέλλον θα πρέπει να εξεταστεί αυτή η δυνατότητα για μία νέα υπηρεσία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτά όμως που είναι αμέσως απαραίτητα είναι δύο πράγματα.

Πρώτον, μία ακόμη ειδική μονάδα πρώτης γραμμής στα πρότυπα της Γαλλικής GIGN (Groupe d' Intervention de la Gedarmerie Nationale) που θα καλύψει το κενό μεταξύ αμιγώς αστυνομικών και αμιγώς στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό. Στην επική πλέον καταδίωξη των Αλβανών κακοποιών-δραπετών το 2013, η ΕΛ.ΑΣ κινητοποίησε την ΕΚΑΜ, μία μονάδα με συγκεκριμένο προσανατολισμό για δράση σε αστικό περιβάλλον και της ανέθεσε μία καθαρά στρατιωτική επιχείρηση σε δύσβατα εδάφη, μία αποστολή που ανήκει περισσότερο στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που φυσικά λόγω του θεσμικού πλαισίου και του ρόλου τους δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν. Και όχι μόνον αυτό αλλά οι ιθύνοντες ενέπλεξαν και την άλλη ειδική μονάδα πρώτης γραμμής, την ΜΥΑ (Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών) του Λιμενικού Σώματος που έχει ως κύρια αποστολή την ειδική δράση σε θαλάσσιο και παραθαλάσσιο περιβάλλον.

Θυμίζω την πρόσφατη επιτυχή επέμβαση και αναίμακτη λύση της ομηρείας στο επιβατηγό «Κρήτη 2» τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν σαφής η έλλειψη μίας μονάδας που θα μπορεί να χειρισθεί στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις και συγχρόνως να βρίσκεται εντός πλαισίου αστυνομικής αρμοδιότητος. Toν ρόλο αυτόν θα μπορούσε να τον αναλάβει η χωροφυλακή, αν δεν είχε καταργηθεί και αν δεν υπήρχαν οι ιστορικές ιδεολογικές αντιπαλότητες που οδήγησαν και στην κατάργησή της. Στα σχετικά πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι με τις ταυτόχρονες ομηρίες, ενεπλάκησαν αμέσως και οι δύο κύριες μονάδες πρώτης γραμμής GIGN και RAID. Να μη νομίζουμε ότι θα είμαστε για πάντα στο απυρόβλητο από παρόμοιες επιθέσεις και να μην φθάσουμε στο σημείο να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλά περιστατικά με συμβατικές αστυνομικές δυνάμεις. Ήταν η πολύνεκρη επίθεση στο City of Poros το 1988 που οδήγησε στην σύσταση της σημερινής ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος. Για μια φορά ας προνοήσουμε.

Δεύτερον, η δημιουργία ενός νέου, πλήρους , αυτόνομου κέντρου εκπαίδευσης με σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα παρέχει εκπαίδευση σε όλες τις μάχιμες αστυνομικές (και όχι μόνο) μονάδες και θα δέχεται βάσει διακρατικών συμφωνιών και αλλοδαπούς εκπαιδευόμενους. Η μεγάλη ευκαιρία για την δημιουργία του χάθηκε προ των Ολυμπιακών διότι όπως σε όλους τους τομείς, οι πολιτικοί αυτής της χώρας δεν είχαν όραμα για τίποτα άλλο πλην καταλήψεως της εξουσίας. Και σήμερα η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου κοστίζει πολύ λιγότερα από ένα δημοψήφισμα. Αν κάποιοι θίγονται και με θεωρούν υπερβολικό, μπορούν να πληκτρολογήσουν στο διαδίκτυο τα αρχικά KASOTC και να δουν το πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης που έχει δημιουργήσει ο Βασιλεύς Αμπντάλα της Ιορδανίας έξω από την πρωτεύουσα Αμμάν, κυριολεκτικώς μέσα στην έρημο. Κάθε χρόνο διεξάγεται και ετήσιος διαγωνισμός ειδικών δυνάμεων με τίτλο ''Αnnual Warrior Competition'', με τα έπαθλα να κοσμούνται από ένα αρχαίο Ελληνικό κράνος.
Γιατί να μην διεξάγουμε εμείς τον παραπάνω αγώνα προσφέροντας στους καλεσμένους και ένα free tour στην Βεργίνα για να τους ανοίξουμε τα μάτια, δωρίζοντάς τους και ένα ακριβές ομοίωμα Κορινθιακού ή Μακεδονικού κράνους το οποίο θα κοσμεί το γραφείο τους ή τις εγκαταστάσεις της μονάδος τους πίσω στην πατρίδα τους; Έχουμε κατανοήσει το brand name που διαθέτουμε χωρίς να το αξιοποιούμε;
Υπάρχει μία είδηση που κυκλοφόρησε πριν αρκετά χρόνια, ότι Αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εξελίξει τον κλασσικό ανιχνευτή ψεύδους σε ένα μηχάνημα που προσαρμόζεται στο κεφάλι του ανακρινόμενου και διακριβώνει (χωρίς ο ίδιος ο ανακρινόμενος να απαντήσει) αν ο ανακρινόμενος έχει στον εγκέφαλό του την απάντηση σε αυτό που ρωτάει ο ανακριτής. Αν παραβλέψουμε για λίγο το Οργουελικόν του πράγματος , ίσως να αγοράσουμε ως κράτος την πατέντα και να φτιάξουμε το «εγκεφαλόμετρο-οραματόμετρο» που θα φορούν υποχρεωτικώς όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές προ των εκλογών.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω (της Ιορδανίας).

Πηγή HuffingtonPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ... ΚΑΛΟ ΣΑ ΒΑΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΝΩΣΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ... ΑΝ ΕΙΧΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2009 Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ... ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΙΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που ακριβώς φαίνεται η ''έλλειψη γνώσης περί Ελληνικού κράτους'';

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]