Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μνημονιακός κατήφορος χωρίς τέλος

Καθαρίστριες, Σκουριές, «κόκκινα δάνεια», Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, πλαίσιο μνημονιακής εποπτείας…
Το κα­ρά­βι σή­κω­σε τις άγκυ­ρες, έλυσε τα σχοι­νιά και αρ­με­νί­ζει πλέον πλη­σί­στιο στις μνη­μο­νια­κές θά­λασ­σες.
Ο κα­πε­τά­νιος δεν έχει πλέον λόγο ούτε να κρα­τά­ει τα προ­σχή­μα­τα, ενώ η μνη­μο­νια­κή βου­λι­μία κά­ποιων στη γέ­φυ­ρα του πλοί­ου έχει εξα­κο­ντι­στεί στα ύψη.

Η νέα μνη­μο­νια­κή τάξη στο κόμμα ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ αλλά κυ­ρί­ως στην κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή επι­βάλ­λο­νται με τα­χύ­τη­τες και με ωμό­τη­τα που ξαφ­νιά­ζουν ακόμη και όσους δεν ήταν εντε­λώς ανυ­πο­ψί­α­στοι.
Και το πιο εντυ­πω­σια­κό απ’ όλα: η δια­δι­κα­σία απο­ε­νο­χο­ποί­η­σης όσων έμει­ναν υπο­τί­θε­ται για να δώ­σουν μια μάχη για αρι­στε­ρό συ­σχε­τι­σμό απο­δει­κνύ­ε­ται εξί­σου ρα­γδαία.
Όπως το είχε πει ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στην ομι­λία του στη Βουλή για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, στις 8 Δε­κέμ­βρη του 2014:
"στα μνη­μό­νια δεν μπαι­νο­βγαί­νεις εύ­κο­λα - αν μπεις, τότε πολύ γρή­γο­ρα χά­νεις ακόμη και του κου­ρά­γιο ή τη θέ­λη­ση να ψά­ξεις την πόρτα της εξό­δου. Ή, με μια έκ­φρα­ση της κα­θο­μι­λου­μέ­νης, «η λο­γι­κή του κα­τή­φο­ρου είναι ο πάτος"…
Σε ένα μόνο 48ωρο ύστε­ρα από την κα­τά­θε­ση στη Βουλή του Πο­λυ­νο­μο­σχε­δί­ου (πρώτο «πα­κέ­το» προ­α­παι­τού­με­νων), τα δείγ­μα­τα γρα­φής αυτού του μνη­μο­νια­κού κα­τή­φο­ρου είναι πραγ­μα­τι­κά εντυ­πω­σια­κά:

Το Δη­μό­σιο δεν απέ­συ­ρε τε­λι­κά την προ­σφυ­γή του κατά των κα­θα­ρι­στριών, η οποία έτσι εκ­δι­κά­ζε­ται σή­με­ρα 13 Οκτω­βρί­ου στον Άρειο Πάγο. Η προ­σφυ­γή αμ­φι­σβη­τεί το δι­καί­ω­μά τους σε ανα­δρο­μι­κή απο­ζη­μί­ω­ση για τους μι­σθούς στο διά­στη­μα που πα­ρά­νο­μα ήταν εκτός ερ­γα­σί­ας, με το αι­τιο­λο­γι­κό ότι δεν απο­λύ­θη­καν αλλά «απλώς» τέ­θη­καν σε δια­θε­σι­μό­τη­τα! Σε τυχόν αρ­νη­τι­κή γι’ αυτές από­φα­ση του Αρεί­ου Πάγου, δεν θα χά­σουν μόνο τους μι­σθούς τους, αλλά θα επι­βα­ρυν­θούν με μια τε­λε­σί­δι­κη αρ­νη­τι­κή από­φα­ση, που μπο­ρεί να απο­δει­χτεί κρί­σι­μης ση­μα­σί­ας στο μέλ­λον.

Ο Γιώρ­γος Στα­θά­κης -εμ­μέ­σως πλην σα­φώς- υπο­σχέ­θη­κε κά­λυ­ψη των θε­σμι­κών κενών που δη­μιουρ­γούν το πρό­βλη­μα με την επέν­δυ­ση χρυ­σού στις Σκου­ριές, σε τό­νους σαφώς φι­λι­κούς προς την επέν­δυ­ση. Για να βγά­λε­τε μόνοι τα συ­μπε­ρά­σμα­τά σας, ιδού οι δη­λώ­σεις του:
«Η έμ­φα­ση δί­νε­ται σε στρα­τη­γι­κές επεν­δύ­σεις υψη­λής προ­στι­θέ­με­νης αξίας, ει δυ­να­τόν με απα­σχό­λη­ση υψη­λού ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού, μορ­φω­μέ­νου, δη­λα­δή, προ­σω­πι­κού. Άρα, δη­λα­δή, με μια έμ­φα­ση κατ' ανά­γκη σε υπη­ρε­σί­ες υψη­λής προ­στι­θέ­με­νης αξίας ή προ­ϊ­ό­ντων, οι οποί­ες μπο­ρεί να έχουν υψηλό βαθμό κα­θε­το­ποί­η­σης στην Ελ­λά­δα και να μπο­ρούν να έχουν ισχυ­ρή εξω­στρέ­φεια κ.λπ. (…) Από την άλλη μεριά, το πρό­βλη­μα το πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό ορι­σμέ­νης κα­τη­γο­ρί­ας στρα­τη­γι­κών επεν­δύ­σε­ων είναι πάρα πολύ ση­μα­ντι­κό θέμα. Το πρό­βλη­μα με τις Σκου­ριές, όπως ξέ­ρε­τε, έχει προ­κύ­ψει εν πολ­λοίς και από το θε­σμι­κό κενό που υπάρ­χει στους πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κούς νό­μους που αφο­ρούν τα ορυ­χεία και την εξο­ρυ­κτι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στην Ελ­λά­δα" ανέ­φε­ρε σε ό, τι αφορά το ζή­τη­μα που προ­έ­κυ­ψε με τη δρα­στη­ριό­τη­τα της Ελ­λη­νι­κός Χρυ­σός στη Χαλ­κι­δι­κή. (…) Ένα με­γά­λο πρό­βλη­μα θε­σμι­κής υστέ­ρη­σης, το οποίο προ­κά­λε­σε φυ­σι­κά δια­φο­ρε­τι­κές ερ­μη­νεί­ες για ενέρ­γειες συ­γκε­κρι­μέ­νης εται­ρεί­ας και από την πα­ρού­σα κυ­βέρ­νη­ση, αλλά θα τολ­μού­σα να πω και από ερ­μη­νεί­ες οι οποί­ες έχουν δι­χά­σει και την το­πι­κή κοι­νω­νία, και φυ­σι­κά και έχουν με­τα­φερ­θεί σε δι­κα­στι­κούς αγώ­νες" συ­μπλή­ρω­σε ο υπουρ­γός».
Ο Γ. Στα­θά­κης έβγα­λε και άλλη εί­δη­ση στις χθε­σι­νές του δη­λώ­σεις: Ότι η πώ­λη­ση στε­γα­στι­κών -και όχι μόνο- δα­νεί­ων στους «γύπες των αγο­ρών», τα πε­ρι­βό­η­τα distress funds, που έως χθες επι­σή­μως «απο­κλειό­ταν», τώρα πλέον δεν απο­κλεί­ε­ται, αντί­θε­τα γί­νε­ται το πρώτο βήμα «εξοι­κεί­ω­σης του ευ­ρέ­ος κοι­νού μες την ιδέα».

Το ζή­τη­μα έχει εντα­χθείς την εν εξε­λί­ξει δια­πραγ­μά­τευ­ση με τους δα­νει­στές, δή­λω­σε ο Γ. Στα­θά­κης, Λέ­γο­ντάς μας αυτό που ξέ­ρου­με, μας προ­ε­τοί­μα­σε για τη νέα «κω­λο­τού­μπα».

Βε­βαί­ως, το μνη­μό­νιο ανέ­φε­ρε σαφώς ότι η ΤτΕ και το ΤΧΣ δε­σμεύ­ο­νται να εντο­πί­σουν και άρουν όλα τα εμπό­δια του θε­σμι­κού πλαι­σί­ου ώστε να ανα­πτυ­χθεί «μια δυ­να­μι­κή αγορά μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δα­νεί­ων». Και «αγορά δα­νεί­ων» χωρίς τη δυ­να­τό­τη­τα της πώ­λη­σής τους δεν υφί­στα­ται… Για πρώτη φορά τα δά­νεια στους γύπες των αγο­ρών από την «πρώτη φορά Αρι­στε­ρά»…

Το τρι­με­λές προ­ε­δρείο της Επι­τρο­πής Θε­σμών και Δια­φά­νειας της Βου­λής απο­τε­λεί­ται από τους Τασία Χρι­στο­δου­λο­πού­λου (πρό­ε­δρο), Γιάν­νη Τρα­γά­κη αντι­πρό­ε­δρο και Ευάγ­γε­λο Βε­νι­ζέ­λο γραμ­μα­τέα.

Το να βά­ζεις τον Βε­νι­ζέ­λο, τον άν­θρω­πο που έκανε δύο εκλο­γές με τη λίστα Λα­γκάρντ στο συρ­τά­ρι του υπουρ­γεί­ου του και στα μάτια της κοι­νω­νί­ας είναι συ­νώ­νυ­μο κάθε λέξης που είναι αντί­θε­τη με τις λέ­ξεις «θε­σμοί» και «δια­φά­νεια», το να δη­μιουρ­γείς προ­ε­δρείο με πλειο­ψη­φία των πα­λιών μνη­μο­νια­κών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) ενώ κέρ­δι­σες τις εκλο­γές με σύν­θη­μα «ξε­μπερ­δεύ­ου­με με το παλιό», είναι σαν να κο­ροϊ­δεύ­εις την κοι­νω­νία και τους ψη­φο­φό­ρους σου. Το να βά­ζεις δε επι­κε­φα­λής στέ­λε­χος των ενα­πο­μει­νά­ντων «53», και αυτό να δέ­χε­ται αυτή την «τιμή», είναι από­δει­ξη ότι ο Τσί­πρας θα τσα­λα­κώ­σει μέχρι πο­λι­τι­κής ατί­μω­σης όσους και όσες δεν έχουν έστω το σθέ­νος να απέ­χουν…

Όλα τα δια­θέ­σι­μα των φο­ρέ­ων του Δη­μο­σί­ου θα κα­τα­τί­θε­νται υπο­χρε­ω­τι­κά σε ενιαίο λο­γα­ρια­σμό, με ρύθ­μι­ση που πε­ριέ­χε­ται στο Πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο όπως κα­τα­τέ­θη­κε στη Βουλή τη Δευ­τέ­ρα. Ενώ 7 δισ. ευρώ από αυτά τα δια­θέ­σι­μα έκα­ναν φτερά την άνοι­ξη για να πλη­ρώ­νο­νται οι το­κο­γλύ­φοι δα­νει­στές (ΔΝΤ) και κα­νείς δεν εξή­γη­σε ούτε δε­σμεύ­τη­κε αν, πότε και πώς θα επα­νέλ­θουν στα τα­μεία των φο­ρέ­ων, τώρα δη­μιουρ­γεί­ται η «υπο­δο­μή» για νέο πλιά­τσι­κο στο μέλ­λον. Επι­πλέ­ον, ο Υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών κα­θί­στα­ται αρ­μό­διος για την επο­πτεία και το συ­ντο­νι­σμό των οι­κο­νο­μι­κών όλων των φο­ρέ­ων. Προ­βλέ­πε­ται η υπο­χρε­ω­τι­κή σύ­μπρα­ξή του σε κα­νο­νι­στι­κές διοι­κη­τι­κές πρά­ξεις που προ­κα­λούν όχι μόνο δα­πά­νη αλλά και απώ­λεια εσό­δων. Η κα­τεύ­θυν­ση της συ­γκέ­ντρω­σης των δια­θε­σί­μων σε ένα-ενιαίο λο­γα­ρια­σμό θη­σαυ­ρο­φυ­λα­κί­ου στην Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος (ΤτΕ) είχε δοθεί ήδη από την άνοι­ξη, και τότε η τρόι­κα είχε απο­κα­λύ­ψει ότι ήταν δική της πρό­τα­ση. Ήρθε η ώρα, λοι­πόν, να «τα­κτο­ποι­η­θεί» ορι­στι­κά το ζή­τη­μα αυτό σύμ­φω­να με τις απαι­τή­σεις της τρόι­κας.

Στο σκέ­λος της μνη­μο­νια­κής επο­πτεί­ας, το νέο πλαί­σιο είναι δρα­κό­ντειο. Προ­βλέ­πο­νται αυ­ξη­μέ­νες κυ­ρώ­σεις για μη συμ­μόρ­φω­ση με τις δη­μο­σιο­νο­μι­κές δια­τά­ξεις, για όλους τους φο­ρείς του Δη­μο­σί­ου (ακόμη και για ει­σηγ­μέ­νες ΔΕΚΟ ενι­σχύ­ο­νται οι νέοι δη­μο­σιο­νο­μι­κοί κα­νό­νες), ενώ ενερ­γο­ποιεί­ται από την 31η Δε­κεμ­βρί­ου το Δη­μο­σιο­νο­μι­κό Συμ­βού­λιο, πα­νί­σχυ­ρος υπε­ρε­πό­πτης δα­πα­νών που θα μπο­ρεί να ει­ση­γεί­ται «ημιαυ­τό­μα­τες» πα­ρεμ­βά­σεις/πε­ρι­κο­πές δα­πα­νών.

Πηγή RProject


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]