Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μια χώρα γονατισμένη από την «τυραννία των φόρων»

Η μέγγενη της υπερφορλόγησης πνίγει την οικονομία & γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την στιγμή που η κυβέρνηση βλέπει το τρένο των φορολογούμενων να χάνεται

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η μέγγενη της υπερφορλόγησης πνίγει την οικονομία και γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την στιγμή που η κυβέρνηση βλέπει το τρένο των φορολογούμενων να χάνεται...

Την στιγμή που η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει πάρει τον κατήφορο, που η ανάγκη νέων επενδύσεων είναι επιτακτική, το βουνό των φόρων «τρώει» τον μισθό των Ελλήνων και πνίγει τις επιχειρήσεις, και η κυβέρνηση εξετάζει μάλιστα να αυξήσει κι άλλο την φορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Με άδειες τις... μπαταρίες, οι φορολογούμενοι δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν το… πατριωτικό τους καθήκον και να πληρώσουν αυτά που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση...

Η έκθεση-σοκ του ΣΕΒ αποτυπώνει απλά και ξεκάθαρα την κατάσταση.. αιχμαλωσίας στην οποία βρίσκονται οι Ελληνες εργαζόμενοι. Μισθωτός με μικτές αποδοχές ύψους 2.400 ευρώ το μήνα (ποσό που είναι κατά 67% μεγαλύτερο από τον μέσο μισθό) και δύο παιδιά, πληρώνει το 60% του μισθού σε φόρους και εισφορές, ποσοστό που είναι σχεδόν 20% μεγαλύτερο από τη Γερμανία και 70% μεγαλύτερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Επίσης, για μισθωτό με μέσες μικτές αποδοχές 1.440 ευρώ το μήνα, η Ελλάδα έχει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό των μισθών σε σύγκριση με Ολλανδία, Φινλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, ενώ μόνο τρεις χώρες έχουν αισθητά υψηλότερες εισφορές από τις ελληνικές, οι οποίες όμως χώρες έχουν χαμηλότερη γραφειοκρατία, δεν έχουν capital controls και πολιτική αβεβαιότητα.

«Αποστομωτικά» είναι και τα στοιχεία της KPMG για την φορολόγηση των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων αυξήθηκε από 26% σε 29% σύμφωνα με το νέο νόμο, το ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών μειώθηκε κατά 2.9 μονάδες και ανέρχεται για το 2015 σε 24.56%, το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνει τους εργοδότες μειώθηκε από 11% σε 10.5%, το αντίστοιχο ποσοστό που βαρύνει τους εργαζόμενους μειώθηκε από 16.5% σε 15.5%,

Αντίθετα, στη Βουλγαρία ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 10%, στην Κύπρο στο 12,5%, στην Κροατία και στην Εσθονία στο 20%, στην Ουγγαρία στο 19%, στη Λιθουανία στο 15% και στα Σκόπια στο 10%. Υψηλά ποσοστά φορολόγησης διατηρούν η Γερμανία με συντελεστή 29,65%, η Γαλλία με 33,33% και το Βέλγιο με 33,99%.

Τη ίδια στιγμή, το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί ότι οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν να πληρώσουν άλλους φόρους και οι επιβολή νέων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση της φοροδιαφυγής.

Όλα τα παραπάνω «δικαιολογούν» δυστυχώς την κατακύλα που σημειώνει η χώρα μας στην κατάταξη για το επιχειρήν (Doing Business) της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχοντας χάσει δύο θέσεις από πέρυσι και πέφτοντας στην 60η, μεταξύ 189 χωρών, κάτω από την Σερβία.

Και υπο το καθεστώς των capitlal controls, το τοπίο για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις δύσκολα θα αλλάξει. Οσο διατηρούνται οι έλεγχοι, οι επιχειρήσεις θα υπολειτουργούν και κάποιες θα οδηγούνται σε κλείσιμο. Η αγορά θα παραμείνει στάσιμη και οι ελλείψεις δεν θα αργήσουν να την «χτυπήσουν».

Και όσο για την ύφεση, δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από το να συνεχιστεί, όπως άλλωστε προβλέπεται ήδη. Και τα κόκκινα δάνεια θα χτυπήσουν… κατακόκκινο, τα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγηθούν ακόμη πιο κοντά στην κατάρρευση, και το κράτος θα συνεχίσει να βλέπει μείωση εσόδων.

Οσο η κυβέρνηση χτυπά αυτόν που έχει ήδη πέσει στο πάτωμα ( σε αυτή την περίπρωση, οι φορολογούμενοι) κινδυνεύει να χάσει το μεγάλο της χαρτί. Όλα τα στοιχεία που έρχονται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για τους οφειλέτες που δεν πληρώνουν ούτε τα ρυθμισμένα χρέη, τα κόκκινα δάνεια που αγγίζουν τα 100 δισ., χτυπούν ένα επικίνδυνο καμπανάκι για την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να το ακούει: Το τρένο των φορολογούμενων, φεύγει. Εκεί πρέπει να φροντίσει να βάλει control, σε αυτό το capital.

Με τα ταμεία του κράτους να έχουν στεγνώσει και με μόνη «ελπίδα» για για έξοδα… κίνησης της κυβέρνησης να είναι ό,τι εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και τις δόσεις για παλαιούς και νέους φόρους εισοδήματος, με άδειες τις δυνάμεις των φορολογούμενων υπάρχει κίνδυνος ολικής ασφυξίας.

Πηγή TheToc


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]