Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συριακή «σκακιέρα»: Ρουά ματ του Πούτιν στους Αμερικανούς

Καταδικασμένο είναι το σχέδιο «ανατροπή του Άσαντ» της κυβέρνησης Ομπάμα, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Μάικ Γούιτνεϊ, ο οποίος προσθέτει ότι με μικροαλλαγές στο αφήγημα για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την ανάδειξη «κακών» και «καλών» τρομοκρατών η Ουάσιγκτον έχει φέρει τον εαυτό της «σε ένα ιδεολογικό αδιέξοδο από το οποίο δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής».

Δεν θα υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από τις ΗΠΑ και την Τουρκία πάνω από τη Συρία, όπως έχουν ζητήσει ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν και η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην κούρσα της αμερικανικής προεδρίας, Χίλαρι Κλίντον, καθώς και εναέρια ή χερσαία εισβολή από την τουρκική πλευρά στη Συρία. Η Ρωσία έχει ξαναγραψεί τους κανόνες του παιχνιδιού στην περιοχή και η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμφιλιωθούν με αυτή τη νέα πραγματικότητα, τόνισε ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

«Ναι, η Χίλαρι και ο Μακέιν έχουν κάνει έκκληση για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Πούτιν δεν θα το επιτρέψει και ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και, με ποιο πρόσχημα τέλος πάντων; Πραγματικά ο Ομπάμα πρόκειται να να ζητήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με το επιχείρημα ότι ο Πούτιν σκοτώνει "μετριοπαθείς" τρομοκράτες μαζί με τους "ακραίους" τρομοκράτες; Αυτό δεν είναι ένα πολύ συναρπαστικό επιχείρημα, στην πραγματικότητα, ακόμη και ο αμερικανικός λαός δυσκολεύεται να το καταπιεί», ανέφερε στο τελευταίο του άρθρο για το CounterPunch ο Γούιτνεϊ.

Η Ρωσία έχει περιπλέξει σοβαρά το παιχνίδι της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, διαψεύδοντας τα «πολεμοχαρή γεράκια» των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης του γνωστού γεωπολιτικού στρατηγικού συμβούλου, Ζμπιγκνιου Μπρέζινσκι.

Ο Μπρεζίνσκι δεν θα μπορούσε να κρατηθεί και να μην εισηγηθεί στην κυβέρνηση Ομπάμα να απειλήσει τη Μόσχα «ότι θα προβεί σε αντίποινα αν η Ρωσία δεν σταματήσει τις επιθέσεις σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ στη Συρία».

Αλλά σε ποια «περιουσιακά στοιχεία» αναφέρεται ο Μπρεζίνσκι; «Οι άνθρωποι που Μπρεζίνσκι αναφέρεται άνετα ως «αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία» στη Συρία είναι οι τρομοκράτες. Είναι τόσο απλό. Ο Μπρεζίνσκι είναι ο πνευματικός νονός του ισλαμικού εξτρεμισμού, ο άνθρωπος που κατάλαβε πώς οι θρησκευτικοί τρελλοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποθάλπουν την υστερία και την προώθηση των ΗΠΑ σε γεωπολιτικούς στόχους σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Δυστυχώς για την Ουάσινγκτον, η ρωσική ηγεσία δεν κάνει διάκριση μεταξύ των «μετριοπαθών» τρομοκρατών και των «ριζοσπαστικών» τρομοκρατών. «Είναι όλοι στην ίδια δεξαμενή», σχολίασε με μία δόση ειρωνείας ο δημοσιογράφος.

Παράλληλα με την διαστροφή του αφηγήματος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και την παρουσίαση «καλών» και «κακών» τρομοκρατών, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει βρεθεί τώρα σε μια δύσκολη γωνία. «Αυτό που κάνουν είναι λάθος και ξέρουν ότι είναι λάθος. Και γι 'αυτό πρόκειται να είναι τόσο δύσκολο να επιχειρηματολογήσουν για τον πόλεμο», επεσήμανε ο Γούιτνεϊ.

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε παρατηρήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, τις οποίες έκανε στο Valdai International Discussion Club στο τέλος του 2014: «Οι ΗΠΑ λένε: Πρέπει να υποστηρίξουμε την πολιτισμένη, δημοκρατική αντιπολίτευση στη Συρία. Έτσι τους υποστηρίζει, τους οπλίζει και στη συνέχεια εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος. Είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ να σκεφτούν ένα βήμα μπροστά; Δεν υποστηρίζουμε αυτό το είδος της πολιτικής σε όλα. Πιστεύουμε ότι είναι λάθος».

Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να συνεχίσει να επιτίθεται στο ρωσικό ρούβλι «με τις τιμές πετρελαίου» και να επιβάλει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα δεν θα τολμήσει να ξεκινήσει έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

Και τότε έρχεται η Γενεύη προκειμένου να σηματοδοτήσει την συμφωνία στη συριακή σκακιέρα. Ο δημοσιογράφος προβλέπει ότι παρά τις διαμαρτυρίες της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στο μέλλον σε προσωρινή κυβέρνηση στη Συρία.

«Ο Πούτιν θα κερδίσει αυτή τη μάχη. Τα σχέδια (της Ουάσινγκτον) για την αλλαγή του καθεστώτος με τη χρήση των εντολοδόχων τζιχαντιστών έχει αποτύχει και ο Πούτιν θα έχει μετακινηθεί στη Μέση Ανατολή ένα βήμα πιο κοντά σε μια διαρκή ειρήνη και πραγματική ασφάλεια. Αυτή είναι η ασημένια επένδυση και αυτός είναι ο τρόπος που θα τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία», κατέληξε ο Γούιτνεϊ.

Όλιβερ Στόουν: Ελπίζω να νικήσει ο Πούτιν στη Συρία

Ο νικητής τριών βραβείων «Όσκαρ» και δημιουργός των ντοκιμαντέρ για την πολιτική της Ουάσιγκτον, σκηνοθέτης 'Ολιβερ Στόουν σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, εξέφρασε την ελπίδα για την επιτυχία των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία.

«Πιστεύω ότι είναι σωστό, ότι ο Πούτιν πέρασε στις ενεργές δράσεις, και ελπίζω ότι θα νικήσει. Αυτό θα επιτρέψει στο συριακό στρατό τελικά να απωθήσει το «Ισλαμικό κράτος», αναφέρει το RIA Novosti.

Κατά την άποψη του Στόουν, οι δύο θητείες του Μπαράκ Ομπάμα ήταν συνέχεια της προεδρείας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, με την αποσταθεροποίηση των επτά χωρών: του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, του Σουδάν, της Λιβύης, της Σομαλίας και του Ιράν. «Έχουμε αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και κατηγορούμε τώρα για το χάος το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα πραγματικό «χαλιφάτο». Αλλά εμείς φταίμε: έχουμε μετατραπεί σε μια αυτοκρατορία του χάους», λέει ο Στόουν.

Ερωτηθείς για το αν άρχισε ένας δεύτερος «Ψυχρός Πόλεμος», ο Στόουν δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου, δεν σταμάτησε ποτέ. Ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, και μετά κι ο Μπιλ Κλίντον δεν εγκατέλειψαν το «αμερικανικό μιλιταρισμό». Έχουν διεξαγάγει την επέκταση του ΝΑΤΟ, και έχουν δημιουργήσει πιο ισχυρά όπλα».

Η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, υπενθυμίζει τις προηγούμενες προσπάθειες των ΗΠΑ για την αλλαγή των καθεστώτων. Ο Στόουν σημειώνει ότι υπό το φως των γεγονότων αυτών, η Δύση δεν λαμβάνει υπόψη την άποψη της Ρωσίας.

«Ο Πούτιν, κατά τη γνώμη μου, υπερασπίστηκε τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας μπροστά στο πρόσωπο της πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που επιδιώκουν την επέκταση της επιρροής τους προς την Ανατολή», κατέληξε ο Αμερικανός σκηνοθέτης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]