Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν πουλάει «τσαμπουκά» στις ΗΠΑ

Aπειλεί τους Κούρδους συμμάχους του Ομπάμα
Οι Αμερικανοί στέλνουν κομάντος να πολεμήσουν μαζί με τους Κούρδους

Η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να αποτρέψει τους Κούρδους σοσιαλιστές αντάρτες της Συρίας που έχουν συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κηρύξουν αυτονομία στην κωμόπολη Τελ Αμπιάντ στα τουρκικά σύνορα, ακόμα και περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χθες.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποτελεί μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά βλέπει τη πρόοδο των αυτονομιστών Κούρδων, υπό το σοσιαλιστικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως απειλή στην εθνική της ασφάλεια, φοβούμενη ότι θα μπορέσουν να υποθάλψουν τον αυτονομισμό των Κούρδων μέσα στο δικό της έδαφος.

Πρόσφατα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν δύο φορές στόχους των Σύρων Κούρδων αφότου αψήφησαν την Άγκυρα και πέρασαν δυτικά του Ευφράτη ποταμού.

«Αυτό ήταν προειδοποίηση. Συνετιστείτε. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό αλλού -η Τουρκία δεν χρειάζεται κανενός την άδεια- θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο,» είπε ο Ερντογάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αψηφίσει την απαίτηση της Ουάσιγκτον να σταματήσει η Άγκυρα να αποφύγει να επιτίθεται σε Κούρδους της Συρίας και να εστιάσει τις στρατιωτική της δύναμη σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμο Kanal 24, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης το PYD ότι διαπράττει «εθνικές εκκαθαρίσεις» στην περιοχή και είπε ότι η υποστήριξη της Δύσης στους Κούρδους μαχητές της Συρίας ισούται με υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Αυτά τα λέει ο ημίτρελος κατά φαντασία σουλτάνος, που εξοπλίζει και υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα στη Συρία.

Τον Ιούνιο, οι σοσιαλιστές Σύροι Κούρδοι μαχητές απελευθέρωσν την Τελ Αμπιάντ από το Ισλαμικό Κράτος με την υποστήριξη αεροπορικών επιθέσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτόν τον μήνα, ένα τοπικό συμβούλιο ηγετών ανακήρυξε την κωμόπολη τμήμα του συστήματος των αυτόνομων αυτοδιοικούμενων «καντονίων» των Κούρδων.

«Το PYD διαπράττει εθνικές εκκαθαρίσεις εδώ των Αράβων και Τουρκμένων,» είπε ο Ερντογάν. «Αν αποχωρήσουν οι Κούρδοι και δεν σχηματίσουν καντόνι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία, τότε θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο [να γίνει] ή θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να [πολεμήσουμε] οτιδήποτε μας απειλεί κατά μήκος των συριακών συνόρων, μέσα ή έξω,» προειδοποίησε.

Έχει λαλήσει ο Ερντογάν. Το θέμα είναι πότε θα κάνει το μοιραίο λάθος που θα πυροδοτήσει τη διάλυση της Τουρκίας.

Αμερικανοί κομάντος στο πλευρό των Κούρδων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας και διάρκειας στρατιωτικές επιθέσεις εδάφους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, είπε με γραπτή δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς.

«Δεν έχουμε κανένα σκοπό να ξεκινήσουμε μακροχρόνιες και μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις εδάφους όπως έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν,» είπε ο Σουλτς.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκεφτόταν να στείλει μια μικρή στρατιωτική δύναμη στη Συρία, ενσωματωμένη με τους στρατιώτες των Πεσμέργκα, Κούρδων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, ή των μετριοπαθών Σύρων αντιφρονούντων μαχητών.

Ο Σουλτς πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, «όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ (την Τρίτη), διατηρούν την ικανότητα να διεξαγάγουν περιορισμένες επιχειρήσεις με συμμάχους, όπου επιτρέπουν οι καταστάσεις.»

Επίσης, ο εκπρόσωπος της πολεμικής επιχείρησης Inherent Resolve είπε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις αεροπορικές επιδρομές τους σε βιομηχανικούς στόχους του Ισλαμικού Κράτους σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν την ικανότητά του να κατευθύνει και να ελέγχει στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]