Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατάρρευση σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας λόγω της Συρίας…;

Σφοδρή, φραστική, επίθεση κατά της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην Συρία, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν πολεμά τους τζιχαντιστές, αλλά μόνο υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ.

«Περιθάλπουμε 2 εκ. Πρόσφυγες από την Συρία, η Ρωσία όχι. Γιατί η Ρωσία ενδιαφέρετε τόσο για την Συρία; Θα ήθελα να καταλάβω το γιατί», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο al Jazeera.

«Η Ρωσία δεν έχει κοινά σύνορα με την Συρία. Εμείς όμως έχουμε, μήκους 911 χλμ. Είμαι ιδιαίτερα ενοχλημένος από ότι συμβαίνει τώρα (τη ρωσική επέμβαση στην Συρία)», ανέφερε ο Ερντογάν.

Η Ρωσική Αεροπορία εκτέλεσε την πρώτη της αεροπορική επιδρομή στην Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη ρωσική επέμβαση, εκτός συνόρων, από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με τους Τούρκους, όμως, οι Ρώσοι βομβάρδισαν θέσεις της συριακής αντιπολίτευσης και όχι του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Διεθνής Συνασπισμός που, υπό τις ΗΠΑ, μάχεται το ΙΚ, εξέδωσε ανακοίνωση, βάσει της οποίας εκφράζει την ανησυχία του για τους στόχους που πλήττει η Ρωσική Αεροπορία.

Αν και η Μόσχα επιμένει ότι πλήττει στόχους του ΙΚ, η Τουρκία, επίσημα, μέσω του πρωθυπουργού Νταβούτογλου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πολεμά κατά της συριακής αντιπολίτευσης και όχι κατά των τζιχαντιστών.

«Πληροφορηθήκαμε πως 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές επιχειρήσεις. Που; Στη Χάμα, το Χαλέπι και τη Χομς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι η Ρωσία είχε καταθέσει στην πρεσβεία μας γραπτή δήλωση πως θα πολεμήσει μόνο κατά του ΙΚ. Όμως η Ρωσία δεν πολεμά κατά του ΙΚ. Κυριολεκτικά, μάχεται κατά της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης η οποία μάχεται το καθεστώς Άσαντ. Σκοτώθηκαν άμαχοι, αλλά αυτοί αγνοούν τον θάνατό τους», είπε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος δήλωσε πως μίλησε απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για το θέμα αυτό. «Από την στιγμή που είμαστε δύο φίλες χώρες, του ζήτησα να εξετάσει τα βήματά του επί του προκειμένου», κατέληξε ο Ερντογάν.

Ρωσία και Τουρκία έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τον κύκλο εμπορικών τους συναλλαγών να ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισ. δολάρια με την προοπτική να φτάσει στα 100 δισ. κατ’ έτος. Η Ρωσία έχει αναλάβει την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου, στη Μερσίνα και διαπραγματεύεται την κατασκευή και ενός δεύτερου. Επίσης μεγάλη σημασία για τη Ρωσία έχει και η προώθηση του σχεδίου για τον αγωγό Turkish Stream.

Πηγή Hurriyet


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]