Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα πήρε όλα, από την Ευρώπη, φωνάζει κι από πάνω, η Τουρκία!

Βγαίνει και από πάνω και πάλι ο Ερντογάν, έχοντας πλέον κερδίσει όσα ήθελε, στη χθεσινή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ζητώντας περισσότερα και συγκεκριμένα την προώθηση των ενταξιακών διαδικασιών για την Τουρκία.

Με το γνωστό του ύφος, ο Ερντογάν, κατήγγειλε την ΕΕ ότι συνειδητοποίησε πολύ αργά την σημασία της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Συρία και την κατηγόρησε για ανειλικρίνεια στις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει εύκολα στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι η γειτνίαση της Τουρκίας με τη Συρία και ο ρόλος κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενισχύουν την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ.

«Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Δύσης και της Ευρώπης εξαρτώνται από την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας. Τώρα το αποδέχθηκαν. Στις συζητήσεις που είχα στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα τα δέχθηκαν όλα αυτά», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οπότε, αν δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία, γιατί δεν την δέχεστε στην ΕΕ;», είπε ο Ερντογάν.
Το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Άγκυρα ώστε 2 εκ. Σύροι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη χώρα να ενθαρρυνθούν και να παραμείνουν εκεί.

Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί την Κυριακή με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε το ποσό των 3 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Άγκυρα συζητείται και θεωρείται λογικό.

«Έχουμε ξοδέψει 8 δισ. δολάρια ως τώρα. Πόση υποστήριξη μας έδωσε η διεθνής κοινότητα; 417 εκατομμύρια δολάρια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης από τη Συρία μόνο όταν είδε φωτογραφίες από το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι, το οποίο ξεβράστηκε στις ακτές κοντά στην Αλικαρνασσό τον προηγούμενο μήνα.

«Όταν αυτό το νήπιο, ο Αϊλάν, ξεβράστηκε στις ακτές άρχισαν να βάζουν τη φωτογραφία του στα εξώφυλλα των περιοδικών τους και άρχισαν να αμφισβητούν τους εαυτούς τους», είπε ο Ερντογάν.

«Πόσο καιρό εμείς φωνάζουμε και κάνουμε εκκλήσεις; Στην Τουρκία τώρα υπάρχουν 2,2 εκ. πρόσφυγες μόνο από τη Συρία. Υπάρχουν και 300.000 Ιρακινοί», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τους Ευρωπαίους που ακούστηκαν ως υποψήφιοι να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης επειδή δέχθηκαν «30.000, 40.000 πρόσφυγες».

«Κάποιοι λένε θα δεχθούμε 30.000, 40.000 πρόσφυγες και μετά, για κάποιον λόγο, παρουσιάζονται ως υποψήφιοι για το Νόμπελ», είπε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε πως το σχέδιο κοινής δράσης για τους μετανάστες που επεξεργάζεται η χώρα του με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να μην είναι παρά ένα σχέδιο και δεν έχει λάβει την τελική μορφή του, όμως η Άγκυρα έχει πει στους εταίρους της ΕΕ πως η επικέντρωσή τους σε μέτρα ασφαλείας είναι σφάλμα. 

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η εντύπωση ότι η Τουρκία θα κρατήσει πρόσφυγες στο έδαφός της με αντάλλαγμα κεφάλαια είναι εσφαλμένη και πως η Άγκυρα προωθεί την ιδέα για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να παραμένουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους.

Ο Σινιρλίογλου πρόσθεσε πως το ποσό της οικονομικής βοήθειας που προτείνεται από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου κοινής δράσης είναι απαράδεκτο. 

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]