Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανάπτυξη με κατακλυσμό φόρων δεν γίνεται…

Γράφει ο Ceteris Paribus

Οι διακηρύξεις (βλέπε προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή) λένε ότι βασικός άμεσος στόχος είναι η ανάπτυξη, αλλά το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει μία διετία ύφεσης, φέτος και το 2016. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν σε διάστημα ουσιαστικά 15 μηνών θα επιπέσουν επί της οικονομίας νέα μέτρα συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ νέοι φόροι; Όπως το έλεγε πολύ σωστά και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να πραγματοποιήσει τη «στροφή στο ρεαλισμό» του νέου μνημονίου, ανάπτυξη με συνεχείς νέες περικοπές και νέους φόρους δεν μπορεί να υπάρξει.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ περικοπών και φόρων έχει αυτή τη φορά ανατραπεί σημαντικά υπέρ των φόρων, αφού η προσαρμογή αυτή τη φορά στηρίζεται κατά 62,5% στους νέους φόρους και κατά 37,5% στις νέες περικοπές.

Ο παραλογισμός αυτής της μεθόδου προσαρμογής γίνεται φανερός από το εξής προφανές δεδομένο: προβλέπονται 4 δισ. ευρώ νέοι φόροι για να παραμείνουν τα δημόσια έσοδα το 2016 στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το 2015! Με λίγα λόγια, οι νέοι φόροι και οι νέες περικοπές μειώνουν τα δημόσια έσοδα, το μνημόνιο απαιτεί παρ’ όλα αυτά να αυξάνονται, οπότε νέοι φόροι και νέες περικοπές έρχονται για να διατηρείται το επίπεδο των εσόδων… σταθερό!

Έτσι, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αποτυπώνει τα δεδομένα μίας ακόμη διετίας ύφεσης και οικονομικής μιζέριας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του πίνακα που παραθέτουμε.



  • Ύφεση μέχρι και τα τέλος του 2016. Προστιθέμενη στην ύφεση των 7 συνεχόμενων ετών από το 2008 έως και το 2014, σημαίνει μια σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ που φτάνει πλέον το 30%! Το φαινόμενο (9 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και μείωση ΑΕΠ 30%) είναι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά σε καιρό ειρήνης!
  • Η δημόσια αλλά και η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται (εντελώς αναμενόμενα με αυτό τον ορυμαγδό μέτρων) ότι θα μειωθούν τόσο το 2015 όσο και το 2016.
  • Εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη για τη μείωση στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου για φέτος (-16,5%!) και μάλλον μη αναμενόμενη η αύξησή της (4,5%) το 2016 παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση.
  • Οι εξαγωγές μειώνονται, και την κατάσταση στο ισοζύγιο «σώζει» η μείωση και των εισαγωγών (-3,6% το 2015), όχι όμως για καλό λόγο αλλά εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης.
  • Οι εκτιμήσεις για τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ φαίνονται μάλλον αισιόδοξες (αποπληθωρισμός -2,6% το 2014, αλλά μόλις -0,7% το 2015 και θετικός 1,1% το 2016, παρά την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης). Σημειώνεται ότι ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ προστίθεται στους ρυθμούς ανάπτυξης, οπότε τους μειώνει αν είναι αρνητικός ή τους αυξάνει αν είναι θετικός…
  • Ο μεγάλος δείκτης κοινωνικής μιζέριας, όμως, είναι η πρόβλεψη για αύξηση του ποσοστού ανεργίας τόσο το 2015 όσο και το 2016 έως τα όρια του 26%.
Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]