Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΜΙΤ στα χρόνια του Ερντογάν

Το σύντομο μητρώο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πολιτικής ύπαρξης του Ερντογάν

Η τελευταίο φορά που ήρθε η ΜΙΤ στην επικαιρότητα ήταν με τις λάθος πληροφορίες που έδωσε στην σφαγή του Ρομπόσκι. Αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα στα οποία η ΜΙΤ εργάστηκε σαν εγκληματική οργάνωση του ΑΚΡ. Τα φορτηγά με τα όπλα, τα ηχητικά του Χακάν Φιντάν, η σφαγή του Ρέϊχανλί και οι δολοφονίες στο Παρίσι είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) τελευταία φορά είχε έρθει στην επικαιρότητα όταν αποκαλύφθηκε πως είχε δώσει λάθος πληροφορίες για επικείμενη δράση του ΠΚΚ και ακολούθησε η σφαγή του Ρομπόσκι στην οποία σκοτώθηκαν 34 πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν παιδιά. Η ΜΙΤ που εργάζεται σαν εγκληματική οργάνωση του ΑΚΡ, σε κάθε περίπτωση καταστροφής διαφυλάσσει την σιωπή της, με το μητρώο της να είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένο.

Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ, το ¨μητρώο¨ της ΜΙΤ που υπογράφει τις δράσεις της κυβέρνησης του ΑΚΡ με σκοπό την επίτευξη των διεθνών και εσωτερικών πολιτικών στόχων, ανανεώθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως λίγο πριν από την δολοφονία του Χραντ Ντινκ, τον είχαν καλέσει στην νομαρχία Κωνσταντινούπολης και εκεί τον είχε απειλήσει ένα στέλεχος της ΜΙΤ, αλλά και όταν αποκαλύφθηκε πως ένας από τους κατηγορούμενους για τις δολοφονίες στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ ήταν πράκτορας της ΜΙΤ. Η ΜΙΤ έχει αναφερθεί επίσης σε αρκετά σκάνδαλα σχετικά με τις έρευνες σχετικά με την υπόθεση 17-25 Δεκεμβρίου.

Μερικά μόνο από τα περιστατικά στα χρόνια ΑΚΡ:

1. Φορτηγά TIR γεμάτα όπλα: Το πλέον σημαντικό περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη η ΜΙΤ τα τελευταία χρόνια, με εθνικό και μεγάλο διεθνή αντίκτυπο, που κατέστησε μάλιστα κατηγορούμενη την Τουρκία για ενίσχυση των τζιχαντιστών, ήταν το σκάνδαλο με τα φορτηγά TIR της ΜΙΤ. Το πρώτο από τα σκάνδαλα με τα φορτηγά TIR έγινε στις 1/1/2014 στο Κιρικχάν του νομού Χατάι. Τα φορτηγά τότε σταματήθηκαν αλλά μετά από κυβερνητική παρέμβαση παρεμποδίστηκε η έρευνα σε αυτά και μετά από παρέμβαση του Τζελαλετίν Λεκεσίζ-τότε νομάρχη του Χατάι, τα φορτηγά συνέχισαν τον δρόμο τους. Στις 19/1/2014 η στρατοχωροφυλακή σταμάτησε φορτηγά της ΜΙΤ και σε αυτά βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά. Στο περιστατικό αυτό συνελήφθησαν μέλη της ΜΙΤ που συνόδευαν τους οδηγούς των φορτηγών, ενώ ο τότε νομάρχης Χουσεΐν Αβνί Τζος, αναφέροντας πως ¨επεμβαίνει εξ ονόματος της κυβέρνησης¨ δίνει στον εισαγγελέα Αζίζ Τακτσί, ένα έγγραφο που αναφέρει πως η ΜΙΤ εκτελούσε μεταφορά μεταξύ μονάδων. Μέλη της στρατοχωροφυλακής, εισαγγελείς και δικαστές που ενεπλάκησαν στην ιστορία αυτή, προφυλακίστηκαν με κατηγορίες για ¨απόπειρας πραξικοπήματος¨ και ¨κατασκοπία¨. Οι ισχυρισμοί μελών της κυβέρνησης πως τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκμένους της Μπαγιρμπουτζάκ, κατέρρευσαν όταν η εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσίευσε φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί κατά την διάρκεια της έρευνας στα φορτηγά TIR.

2. Παιχνίδι πολέμου του Χακάν Φιντάν: Μετά από το περιστατικό με τα φορτηγά της TIR που προέκυψε μετά από τις έρευνες της 17-25 Δεκεμβρίου που είχαν προκαλέσει μεγάλο καβγά μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινότητας Γκιουλέν, ακολούθησε ένα ηχητικό που διέρρευσε λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές της 30/3/2014. Στο ηχητικό που ¨ανέβηκε¨ στο YouTube, φέρεται να συνομιλούν για την Συρία 4 άτομα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο Νο 2 του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Στο ηχητικό ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακούγεται να λέει πως ¨ο πρωθυπουργός στο τηλέφωνο είπε πως στην ανάγκη αυτό (η επίθεση στον τάφο του Σάχη Σουλεϊμάν) πρέπει να αξιοποιηθεί ως μια ευκαιρία σε αυτή την συγκυρία¨, ενώ ακολουθεί η φωνή που φέρεται να ανήκει στον Χακάν Φιντάν που λέει πως ¨Εάν χρειάζεται, στέλνω εγώ 4 άτομα στην άλλη πλευρά και τους βάζω να ρίξουν 8 πυραύλους προς την Τουρκία, ή βάζω κάποιους να επιτεθούν στον τάφο του Σάχη Σουλεϊμάν¨. Στο ηχητικό ακούγεται ο Φεριντούν Σινιρλίογλου να λέει πως ¨Η εθνική μας ασφάλεια κατέστη ένα φτηνό υλικό για την εσωτερική πολιτική¨, ενώ όταν ο Φιντάν ρωτά ¨Γιατί τέτοια επιμονή με τον τάφο του Σάχη Σουλεϊμάν ;¨, ο Νταβούτογλου ακούγεται να λέει πως είναι ανάγκη η όποια δικαιολογία (σημ. μεταφρ:εννοεί την προβοκάτσια που ετοίμαζαν για να προκαλέσουν τουρκική επέμβαση στην Συρία) θα πρέπει να είναι αποδεκτή από την διεθνή κοινή γνώμη.

3. Δίκη για κατασκοπία στην Γερμανία: Η δίκη που άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου στην Γερμανία, προσθέτει κάτι νέο στο μητρώο της ΜΙΤ. Στο κατηγορητήριο που ανέγνωσε ο Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα Μπέρντ Στουντλ στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, 3 άτομα κατηγορούνται πως υπό την ηγεσία του στελέχους της ΜΙΤ Μουχάμεντ Ταχά Γκεργκερλίογλου, κατασκόπευαν εξ ονόματος της Τουρκίας. Οι κατηγορούμενοι Αχμέτ Ντουράν Γιουξέλ και Γκιοξέλ Γκιουρέλ κατηγορούνται πως μετά από τον ορισμό τους από τον Γκεργκερλίογλου, συγκέντρωναν πληροφορίες για περιστατικά σχετιζόμενα με την Τουρκία, για αντιπολιτευόμενες ομάδες, για το ΠΚΚ, την κοινότητα Γκιουλέν, για τους Αλεβίτες και για τους Εζίντι.

4. Πληροφορίες που δόθηκαν πριν από την σφαγή του Ρομπόσκι: Η ΜΙΤ μετά από την σφαγή στο Ρομπόσκι σε ανακοίνωση που δημοσίευσε , υποστήριζε πως δεν είχε δώσει καμία σχετική πληροφορία. Κι όμως η ΜΙΤ μια εβδομάδα πριν στις 21/12/2011, είχε μεταδώσει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού την πληροφορία πως ο Φεχμάν Χουσεΐν ετοιμαζόταν για δράση σε εκείνη την περιοχή, πληροφορία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον βομβαρδισμό που ακολούθησε. Σε έγγραφο που απέστειλε το Γενικό Επιτελείο στις δικαστικές αρχές, ανέφερε πως η πληροφορία εκείνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση για τον αεροπορικό βομβαρδισμό. Μάλιστα τα έγγραφα έδειξαν πως η ΜΙΤ προσπάθησε να αποκρύψει από την εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ, πως είχε δώσει αυτή την πληροφορία. Παρόλα αυτά η ΜΙΤ δεν έχει κάνει ακόμη ανακοίνωση σχετικά με αυτό το θέμα.

5. Παρίσι, Ρέιχανλι, Ντιγιαρμπακίρ, Σούρουτς: Στην επικαιρότητα επίσης ήρθε και η σχέση της ΜΙΤ με τον Ομερ Γκιουνέι που δικάζεται για την δολοφονία των τριών μελών του ΠΚΚ στο Παρίσι. Τα δύο ηχητικά που περιέχουν συνομιλίες του Γκιουνέι με 2 αξιωματούχους της ΜΙΤ στην Άγκυρα, γέννησαν ερωτήματα για την σχέση του Γκιουνέι με την ΜΙΤ. Αναφέρεται πως στην συνομιλία ο Γκιουνέι ζητά από την ΜΙΤ λεφτά για τις δολοφονίες. Η ΜΙΤ κατηγορήθηκε επίσης διότι για μια σειρά από πολύ σοβαρά περιστατικά δεν παρείχε τις δέουσες πληροφορίες στις δυνάμεις ασφαλείας. Κριτική ασκήθηκε στην ΜΙΤ διότι δεν είχε δώσει στις μονάδες ασφαλείας αποτρεπτικές πληροφορίες, σχετικά με την βομβιστική επίθεση στο Ρείχανλι όπου σκοτώθηκαν 52 άτομα εκ των οποίων τα 5 παιδιά, σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην συγκέντρωση του HDP πριν από τις εκλογές της 7/6/2015, όπως και για την επίθεση αυτοκτονίας στο Σούρουτς σε βάρος νέων που πήγαιναν στο Κομπάνι και στην οποία έχασαν τη ζωή τους 33 νέοι.

6. Σχέσεις με δημοσιογράφους - εκτελεστές: Κατά την τελευταία περίοδο ήρθαν στην επικαιρότητα οι σχέσεις της ΜΙΤ με τον δημοσιογράφο Τζεμ Κιουτσούκ που τον τελευταίο καιρό γράφει άρθρα απειλητικά κατά δημοσιογράφων. Ο αρθρογράφος της Αχμέτ Χακάν σε άρθρο του σχετικά με τον Κιουτσούκ ο οποίος τον απειλεί και απευθυνόμενος στον διοικητή Φιντάν έγραψε: ¨Λέγεται πως κατά την δεξίωση της 30ης Αυγούστου αποσυρθήκατε σε ένα δωμάτιο με αυτό το άτομο και για μισή ώρα συνομιλούσατε μαζί του. Είναι αληθές αυτό; Εάν είναι αληθές τι συζητήσατε με αυτό το άτομο; Εσάς προσωπικά και την υπηρεσία σας δεν σας ανησυχεί πως το άτομο αυτό, απειλεί όποιον θέλει, δίνοντας την εντύπωση πως τον υποστηρίζετε;¨

Εφημερίδα Haber.sol.org

Σχόλιο: Αναλογιστείτε πως κάποια πράματα ο αρθρογράφος δεν τολμά φυσικά να τα γράψει. Όπως π.χ. την πιθανολογούμενη από αρκετούς εμπλοκή της ΜΙΤ στην βομβιστική ενέργεια στο Σούρουτς, διότι απλά αν το κάνει τον περιμένουν αγωγές και μηνύσεις.

Να θυμίσουμε πως εκείνη η επίθεση με τα δεκάδες θύματα αποτέλεσε την ¨βολική¨ θρυαλλίδα στην οποία στηρίχτηκε ο Ερντογάν και άρχισε ξανά τον πόλεμο κατά του ΠΚΚ. Δήθεν τότε άρχισε πόλεμο κατά της ISIS (εδώ γελάμε), ενώ με το πέρασμα του χρόνου φάνηκε ότι ο στόχος ήταν το ΠΚΚ (ώστε μέσω του κλίματος πολέμου να ¨προστρέξει¨ ο ψηφοφόρος στον ¨ηγέτη¨ Ερντογάν). Τώρα το αν το έχαψαν αυτό οι Τούρκοι θα φανεί στις εκλογές της 1/11/2015.

Πηγή "Τουρκικά Νέα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]