Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι στόχοι της Άγκυρας πίσω από την επίσκεψη Μέρκελ και την προσφυγική κρίση

«Ανατολίτικα παζάρια» με πρόσχημα τους πρόσφυγες για να... κερδίσει εκλογές και Κούρδους

Η σφοδρή κριτική που δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ ακόμα και από το εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τον αντίκτυπό της στη Γερμανία την «έβγαλε» στα στενά του Βοσπόρου, σε ένα ταξίδι που εν πολλοίς θα χρησιμοποιηθεί από τον Ερντογάν ως μία ευρωπαϊκή «ψήφος εμπιστοσύνης» στο ΑΚΡ δύο εβδομάδες πριν τις επαναληπτικές εκλογές.

Ως εκ τούτου, το ταξίδι που έκανε η γερμανίδα Καγκελάριος στην Κωνσταντινούπολη και τα... ανατολίτικα παζάρια στις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτουγλου και τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν πολλές αναγνώσεις.

Η Άγκελα Μέρκελ ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη κομίζοντας «δώρα» στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα για μία ορθότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στα τουρκικά παράλια, πριν δηλαδή οι πρόσφυγες περάσουν με τις βάρκες των λαθροδιακινητών το Αιγαίο προς τα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια ξεκινήσουν το ταξίδι τους στο ευρωπαϊκό έδαφος για τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Αιχμή του δόρατος της επίσκεψης Μέρκελ ήταν η υπόσχεση για επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, η οποία συνοδευόταν από τα 3 δισ. ευρώ της ΕΕ για την δημιουργία υποδομών στα τουρκικά παράλια. Ωστόσο, επί τάπητος τέθηκαν πολλά παράπλευρα ζητήματα, με τους δύο ισχυρούς άνδρες της Τουρκίας να απειλούν με εύσχημο τρόπο για την κατάπαυση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, καθώς όπως τόνισαν με νόημα ελλοχεύει ο κίνδυνος για κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης.

Από την πλευρά της η Άγκυρα επιχείρησε να συνδέσει την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που επιδιώκει η Μέρκελ με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, τα οποία συνοψίζονται στο κουρδικό. Ο «σουλτάνος του Βοσπόρου» βλέπει τους Κούρδους να αποτελούν πλέον επίσημους συμμάχους των ΗΠΑ και να είναι πιο υπαρκτός από ποτέ ο κίνδυνος ίδρυσης κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας και τα βορειοδυτικά της Συρίας. Ως εκ τούτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μία «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, επιδιώκοντας ουσιαστικά μία «νεκρή ζώνη» ασφαλείας που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στις κουρδικές βλέψεις και θα προασπίσει τα τουρκικά συμφέροντα στα εδάφη της Συρίας και την έξοδο προς τη Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας βάλει την Άγκελα Μέρκελ να καθίσει δίπλα του στο χρυσό «θρόνο» του, δήλωσε πως ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, καθώς και από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ισπανία την υποστήριξή τους στην επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν τούτου ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος με αφορμή το Ισλαμικό Κράτος, με το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι ουδέποτε έχει συγκρουστεί, πολλώ δε μάλλον τα στοιχεία δείχνουν πως έχει ανεχτεί εάν όχι χρησιμοποιήσει, ζήτησε ουσιαστικά τη συνδρομή της για την αντιμετώπιση των Κούρδων του PKK, τους οποίους εκ νέου χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση». Η ρήση αυτή του Ερντογάν μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς έρχεται δύο εβδομάδες πριν τις επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες όπως φαίνεται χάνει εκ νέου την αυτοδυναμία που επιδιώκει για τη συνταγματική αναθεώρηση από το φιλοκουρδικό HDP.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία ώστε να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς μια επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Νταβούτογλου είπε ακόμη πως η Τουρκία αναμένει την επίσπευση της διαδικασίας ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των ταξιδιών Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», είπε.

Πώς βλέπουν οι γερμανοί την επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα

Την επίσκεψη της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σχολιάζουν ήδη πολιτικοί και ΜΜΕ στην Γερμανία.

«Απολύτως σωστή» την χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόμας Στρομπλ σε δηλώσεις του στην «Rheinische Post» που θα κυκλοφορήσει αύριο και επισημαίνει ότι «στην Τουρκία βρίσκεται ένα ουσιαστικό κλειδί προκειμένου να επιβραδυνθεί η προσφυγική ροή και (η Τουρκία) είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ». Τονίζει δε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν, είναι απολύτως σωστό ότι η Καγκελάριος πραγματοποιεί αυτές τις συνομιλίες. «Η πραγματικότητα είναι ότι και στην καλύτερη περίπτωση, θα κοστίσει πολλά χρήματα, αλλά η εναλλακτική, μια ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή, θα κόστιζε σημαντικά ακριβότερα», δηλώνει ο κ. Στρομπλ και εκτιμά ως αποδεκτές την χαλάρωση σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις των τούρκων επιχειρηματιών.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ομίντ Νουριπούρ, μιλώντας στην «Bild» αφήνει υπονοούμενα ότι η τουρκική ηγεσία πιστεύει πως μπορεί να συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος και τονίζει ότι «η στήριξη προς τους τζιχαντιστές πρέπει επιτέλους να σταματήσει». «Δυστυχώς στο προεδρικό παλάτι νομίζουν ότι μπορούν να συνάψουν συμφωνία με το ΙΚ» δηλώνει ο κ. Νουριπούρ, αλλά εκφράζει την πεποίθηση ότι «χωρίς την Τουρκία θα μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Συρία» και προσθέτει ότι χωρίς ειρήνη στην Συρία, η Ευρώπη -και ως εκ τούτου και η Γερμανία- θα πρέπει να προετοιμαστεί για πρόσφυγες και στο μέλλον.

Νωρίτερα, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας σε εκδήλωση του συνδικάτου «IG Metall», ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αφομοίωσης των προσφύγων στην γερμανική κοινωνία και τάχθηκε κατά της πρότασης για μείωση του βασικού μισθού στην απασχόληση των προσφύγων. Διευκρίνισε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε καμία κοινωνική ομάδα να μην αισθανθεί ότι παραμελείται λόγω της φροντίδας για τους πρόσφυγες. «Γι αυτούς έχετε τα πάντα, για μας τίποτα - αυτή η φράση δεν πρέπει να γίνει πραγματικότητα στην Γερμανία» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στους τομείς της παιδείας και των κοινωνικών δομών, από τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να ωφεληθούν όλοι.

Ως «νεκρή ζώνη της Ευρώπης» θέλει την Τουρκία η 'Ανγκελα Μέρκελ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει ότι στην Τουρκία αξίζει η αναγνώριση - και υπό μορφή οικονομικής βοήθειας - για το γεγονός ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη. Η εφημερίδα εκτιμά δε ότι το «οθωμανικό όνειρο» της 'Αγκυρας έχει αποτύχει και καταλογίζει στην Καγκελάριο την μεγαλύτερη ευθύνη για την εντύπωση που έχει διαμορφωθεί ότι η Ευρώπη δεν θέλει την Τουρκία. «Οι ασαφείς υποσχέσεις για χαλάρωση στο θέμα της βίζας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που εξελίχθηκαν σε φάρσα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η Μέρκελ έχει ετοιμάσει για την Τουρκία τον ρόλο του φύλακα των συνόρων, όπως είχε συμβεί με τον Καντάφι για την Ευρώπη. Για αυτό και επιτρέπεται τώρα ο Ερντογάν να ελπίζει σε λιγότερη κριτική για την απολυταρχική του πολιτική» καταλήγει το δημοσίευμα.

Το περιοδικό «Der Spiegel» κάνει λόγο για «δύσκολη επίσκεψη σε ευαίσθητη χρονική στιγμή», καθώς οι εκλογές στην Τουρκία απέχουν μόλις δύο εβδομάδες. «Παλιότερα κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Αλλά οι καιροί δεν είναι φυσιολογικοί. Υπάρχει προσφυγική κρίση, χρειαζόμαστε την Τουρκία», γράφει ο συντάκτης και διερωτάται αν τελικά η Καγκελάριος πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως ικέτης, όπως την χαρακτήρισε ο γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. «Πριν από δύο χρόνια δεν θα πίστευα ότι η Καγκελάριος πρέπει να πάει στην 'Αγκυρα ως ικέτης, με συγκεκριμένες αντιπαροχές» δήλωσε ο κ. Έτινγκερ. «Αν και η κυρία Μέρκελ δεν πήγε στην Αγκυρα αλλά στην Κωνσταντινούπολη, η ανάλυση του κ. Έτινγκερ δεν είναι ασφαλώς εντελώς λάθος» αναφέρει το περιοδικό.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]