Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόλεμος προπαγάνδας Ρώσων και Αμερικανών

Οι απόψεις διίστανται αναφορικά με όσα λαμβάνουν χώρα στην πολύπαθη Συρία, καθώς ο πόλεμος της προπαγάνδας γιγαντώνεται «θολώνοντας» τον πραγματικό πόλεμο στο έδαφος, με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα κυριολεκτικά να «λένε ό,τι θέλουν».

Εάν πιστέψουμε όσα για παράδειγμα λέει το αντι-Ασαντ στρατόπεδο (που απαρτίζουν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Τουρκία, συριακή αντιπολίτευση, συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.), τότε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής δεκάδες άμαχοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ρώσοι δεν στοχοποιούν τους τζιχαντιστές στη Συρία, αλλά αντιθέτως πλήττουν σχεδόν αποκλειστικά δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν το καθεστώς Ασαντ.

Οι ρωσικές επιδρομές πραγματοποιούνται «χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση», ρωσικά μαχητικά «παραλίγο να συγκρουστούν» με αμερικανικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Συρίας και πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πλοία στην Κασπία έπεσαν όχι στη Συρία αλλά, από λάθος, στο έδαφος του Ιράν. Ολα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με τη δυτική προπαγάνδα.

Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, ότι η είδηση για τους ρωσικούς πυραύλους που «έπεσαν στο Ιράν» προήλθε από «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες που έδωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου στο αμερικανικό δίκτυο CNN. «Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι καταστράφηκαν μερικά κτίρια και ίσως να τραυματίστηκαν πολίτες», σημείωνε στο «αποκαλυπτικό» του ρεπορτάζ το CNN. Μόσχα και Τεχεράνη έσπευσαν ωστόσο να διαψεύσουν την είδηση.

Εάν πιστέψουμε τώρα όσα λένε γενικώς οι Ρώσοι και οι σύμμαχοί τους του καθεστώτος Ασαντ, τότε τα πράγματα στη Συρία είναι διαφορετικά. Οι ρωσικές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο μόνο ακραίες, ριζοσπαστικές, τζιχαντιστικές ομάδες και έχουν καταφέρει ήδη, έπειτα από μόλις δέκα ημέρες βομβαρδισμών, να καταστρέψουν περίπου το 40% των υποδομών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο έδαφος της Συρίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύρος πρεσβευτής στη Μόσχα, Ρ. Χάνταντ. «Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι πρώτες αναφορές σε απώλειες αμάχων έκαναν την εμφάνισή τους προτού καν απογειωθούν τα ρωσικά αεροσκάφη», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν ειρωνευόμενος την προπαγάνδα της Δύσης.

Στη μέση η αλήθεια

Οσο για την αλήθεια, αυτή μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Το μόνο σίγουρο, έπειτα από δέκα ημέρες ρωσικών βομβαρδισμών, είναι ότι η κατάσταση έχει όντως αλλάξει. Οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους στη δυτική Συρία και το καθεστώς Ασαντ έχει ενδυναμωθεί. Το μέλλον του ιδίου του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία (εάν όχι ολόκληρης της Συρίας, τότε μέρους αυτής) μοιάζει διασφαλισμένο.

Τα σχέδια Τουρκίας-Γαλλίας περί δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία δείχνουν πια να έχουν εκ των πραγμάτων ακυρωθεί, ενώ οι μεγαλόστομες απειλές του ΝΑΤΟ πέφτουν στο κενό. Οσο για τη στάση των ΗΠΑ, κρίνοντας από τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για «υποχώρηση». Το ύψους 500 εκατ. δολ. πρόγραμμα εξοπλισμού μετριοπαθών Σύρων ανταρτών απέτυχε. Γι' αυτό και η Ουάσιγκτον αναγκάζεται να το αναθεωρήσει.

Γιώργος Σκαφίδας
Πηγή "Έθνος"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η "καταρριψη" ρωσικου μαχητικου απο τουρκικα μαχητικα ακομα να επιβεβαιωθει, "κυριοι" του ΝΑΤΟ;!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]