Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απορρίπτουν "ανταλλαγή" μεταξύ αξιολόγησης – προσφυγικού, αλλά...

Του Γ. Αγγέλη

Ενδέχεται ακόμα και σήμερα στο EuroWorkingGroup να συζητηθεί η εκτίμηση για το ύψος της δημοσιονομικής πίεσης που δέχεται η Ελλάδα από το προσφυγικό, αλλά "αποκλείεται να αποτελέσει το ποσό αυτό ελαφρυντικό ‘αντάλλαγμα’ στην πίεση από την αξιολόγηση...".

Για την γειτονική Ιταλία η Κομισιόν συμφώνησε χθες ότι η πίεση αυτή ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ και κατά το ποσό αυτό θα "ελαφρυνθούν" οι υποχρεώσεις της χώρας στο δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Για την Ελλάδα η συζήτηση για το ίδιο θέμα δεν έχει καταλήξει ακόμα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αυξημένη ροή προσφύγων μέσω του Αιγαίου και η διαφαινόμενη διάρκειά της προδικάζουν μία "αναλογικότητα" στον τρόπο υπολογισμού του ποσού με την γειτονική Ιταλία.

Στο σημείο αυτό όμως έχει αρχίσει μία ιδιότυπη αλλά ενδεικτική συζήτηση, για το τι θέλει να κάνει η τρόικα με την Ελλάδα, και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Οι κοινοτικοί αναγνωρίζουν την υποχρέωση οικονομικής στήριξης στην Αθήνα για το προσφυγικό, αλλά (θέλουν να) το αποσυνδέουν από την δημοσιονομική/μεταρρυθμιστική πίεση για την αξιολόγηση και την δόση των 3 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να συνδέσει και να πετύχει "ανταλλάγματα" χρησιμοποιώντας το προσφυγικό για να ελαφρύνει το "μεταρρυθμιστικό/δημοσιονομικό" πακέτο.

Η Κομισιόν παρ' ό,τι το EuroWorkingGroup αποκλείει αυτή την συναλλαγή έχει αναλάβει να "τρέξει" αξιολόγηση και προσφυγικό σε δύο διαφορετικές αλλά παράλληλες και ταυτόχρονες διαδικασίες, ώστε και "η πίτα (της αξιολόγησης) να μείνει ολόκληρη και το σκυλί (της παροχής των δόσεων) να μείνει... χορτάτο". Εξ ού και οι ενθαρρυντικές για την πορεία της διαπραγμάτευσης τελευταίες δηλώσεις των εκπροσώπων της.

Για να γίνει αυτό απαιτείται από την Κυβέρνηση να πιεσθεί για την κατά το μεγαλύτερο μέρος ικανοποίηση των προαπαιτούμενων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο – δεκαπενθήμερο και από τον ESM ετοιμότητα εκταμίευσης των υποδόσεων.

Σημειωτέον ότι ο ESM έχει εδώ και αρκετές ημέρες (μέσα στον Οκτώβριο) εκδώσει με επιτυχία τα πρώτα τριακονταετή ομόλογα προορισμένα να καλύψουν της ίδιας διάρκειας χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα...

Η τελευταία φάση αυτής της συζήτησης αναμένεται να γίνει στο Eurοgroup της 9ης Νοεμβρίου για να κλείσουν δύο θέματα: το θέμα της αξιολόγησης με την απόδοση των δόσεων, αλλά και το ύψος της δημοσιονομικής ελάφρυνσης της Ελλάδας λόγω των πιέσεων από το προσφυγικό ζήτημα.

Ηδη το δεύτερο αυτό θέμα που έχει κλείσει με το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ για την Ιταλία έχει αρχίσει να εντοπίζεται και να σχολιάζεται από τα γερμανικά ΜΜΕ, χωρίς όμως να έχει αναδειχθεί η επίμονη προσπάθεια του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και του κ. Schaeuble, ειδικά να μη συνδυασθεί το θέμα αυτό με μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

H σημερινή ημέρα στο EWG ίσως να αποδειχθεί μια ημέρα "απεμπλοκής" στην διελκυστίνδα αυτή, αλλά μπορεί και να ...τρενάρει μέχρι το Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]