Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι τον έθαψαν με την πιπίλα του

Ο Ανδρέας θα ήταν σήμερα 41 χρόνων

Γράφει η Κατερίνα Γκαράνη

Για την γενοκτονία των Κυπρίων ουδείς ποτέ μίλησε επίσημα ζητώντας δικαίωση. Τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και οι διεθνείς οργανισμοί έκαναν γαργάρα ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της νεότερης ιστορίας παγκοσμίως. Κανένα δικαστήριο δεν τόλμησε να δικάσει τους μακελάρηδες και ο "Αττίλας" πέρασε ιστορικά ως μία εισβολή και τίποτε παραπάνω.

Ο μόλις 6 μηνών Ανδρέας Κυριακού μετά από 41 χρόνια μαρτυρά όμως ότι στην Κύπρο δεν ήταν πόλεμος, δεν ήταν μία εισβολή αλλά καθαρή γενοκτονία που δεν διαφέρει από τον σφαγιασμό αμάχων και παιδιών της ναζιστικής Γερμανίας.

Από τον Ανδρέα έμειναν λίγα οστά και άθικτη η σιέλ πλαστική πιπίλα του, η μοναδική ασπίδα που είχε εναντίον των σφαγιαστών του. Μετά την ολοκλήρωση της "εκκαθάρισης" οι Τούρκοι στρατιώτες θρασύδειλα τον έθαψαν κρυφά και τιποτένια με τα κορίτσια και τις γυναίκες της οικογένειας του για τις οποίες ποτέ δεν θα μάθουμε αν βασανίστηκαν και εξευτελίστηκαν ως υπάρξεις πριν την χαριστική βολή των Τούρκων "αντρών".

Μαζί με τον Ανδρέα στον ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Κυθραία βρέθηκαν η μάνα του Αγγελική 25 χρόνων, οι θείες του Σούλα 11 χρόνων και Μάρω 19 χρόνων. Δίπλα και η γιαγιά του, Ελένη Θεμιστοκλέους 46 χρόνων. Μέσα σε ένα τάφο τρεις γενιές Κυπρίων.

Τραγικές φιγούρες όσοι από την οικογένεια έζησαν και που περίμεναν 41 χρόνια να βρουν κάτι να θάψουν όπως αρμόζει στα ήθη πολιτισμένων λαών. Ο θείος του βρέφους, Βάσος Κυριάκου, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Παναγιώτη, ήταν οι μόνοι που επέζησαν από την οικογένεια.

Ήταν 14 Aυγούστου 1974 όταν ακούγοντας τους βομβαρδισμούς και τα τανκς των Τούρκων να πλησιάζουν, άρχισαν να τρέχουν μακριά από το σπίτι τους στο Τραχώνι Kυθραίας. Καθώς έτρεχαν δίπλα από τα τεθωρακισμένα, ο θείος τους τραυματίστηκε και η οικογένεια διασκορπίστηκε. Από τότε δεν ξαναείδαν το βρέφος και τους άλλους συγγενείς τους.

Μαζί με την πιπίλα του Ανδρέα, βρέθηκε ένα δακτυλίδι και μία βέρα. Βρέθηκε και το κλειδί του σπιτιού τους στο Τραχώνι λες και πριν σφαγιαστούν από τους Τούρκους είχαν το νου τους να κλειδώσουν την πόρτα του πατρικού.

Οι κηδείες τους θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]