Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πανικός στην Τουρκία από μη ασφαλή πυρηνικά των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στο Ιντσιρλίκ για να προλάβουν τα χειρότερα

Συναγερμός έχει σημάνει στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία, όπως το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έχει διατάξει την "οικειοθελής αναχώρηση" των 900 μελών των οικογενειών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ που φιλοξενούνται στο Ιντσιρλίκ.

Οι ξαφνικές αναβαθμίσεις στον τομέα της ασφαλείας των αμερικανικών βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη δείχνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει στην Ευρώπη πυρηνικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Εμπορικές δορυφορικές εικόνες δείχνουν τις διεξαγόμενες εργασίες στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Οι αναβαθμίσεις αποσκοπούν στην αύξηση της φυσικής προστασίας των πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα σε αυτή την βάση. Παράλληλα πραγματοποιούνται ανάλογες εργασίες και στο Αβιάνο της Ιταλίας.

Οι αναβαθμίσεις αναγνωρίζουν έμμεσα ότι η ασφάλεια στους χώρους αποθήκευσης στα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Και η απόφαση για την αύξηση της ασφάλειας στις περιμέτρους αυτών των δύο αμερικανικών βάσεων υποδηλώνει έντονα ότι η ασφάλεια στις άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές βάσεις υποδοχής πυρηνικών πρέπει επίσης να χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής.

Οι προκλήσεις ασφάλειας στο Ιντσιρλίκ είναι μοναδικές στο πυρηνικό καθεστώς του ΝΑΤΟ, διότι η βάση βρίσκεται μόλις 110 χιλιόμετρα μακριά από τον πόλεμο της Συρίας και λόγω της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των τουρκικών αρχών και των Κούρδων μαχητών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η σοφία της ανάπτυξης μεγαλύτερων αποθεμάτων πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ σε μια τόσο ευμετάβλητη περιοχή φαίνεται αμφισβητήσιμη.

Η αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ είναι ο μεγαλύτερος χώρο αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη με 25 υπόγειες εγκαταστάσεις που καλούνται WS3 Vaults, όπου η κάθε εγκατάσταση έχει χώρο για μέχρι και τέσσερις βόμβες - η μέγιστη συνολική χωρητικότητα της βάσης είναι 100 βόμβες. Υπήρχαν 90 πυρηνικές βόμβες τύπου Β61 το 2000, ή 3-4 βόμβες ανά υπόγεια εκγατάσταση. Αυτό το απόθεμα περιελάμβανε 40 βόμβες που προορίζονται για τον εξοπλισμό των τουρκικών μαχητικών στις βάσεις Μαπλικεσίρ και Ακιντζί. Επί του παρόντος, και σύμφωνα πάντα με ανοιχτές πηγές, υπάρχουν περίπου 50 βόμβες στη βάση, ή κατά μέσο όρο 2-3 βόμβες σε κάθε μία από τις 21 εγκατατάσεις εντός της νέας περιμέτρου ασφαλείας. Οι σχετικές δραστηριότητες στην βάση εξυπηρετούνται από την 39th Air Base Wing της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η νέα περίμετρος ασφαλείας που είναι υπό κατασκευή περιβάλλει τη λεγόμενη "Περιοχή του ΝΑΤΟ" με 21 καταφύγια αεροσκαφών (τα υπόλοιπα τέσσερα μπορεί να είναι μέσα στην "Περιοχή Ειδοποίησης Ψυχρού Πολέμου", που δεν χρησιμοποιείται πλέον για τις πυρηνικές δραστηριότητες). Η περίμετρος ασφαλείας είναι 4.200 μέτρων, διπλά περιφραγμένη με φωτισμό, κάμερες, συστήματα ανίχνευσης εισβολέων, καθώς και με περιπολικά οχήματα μεταξύ των δύο φρακτών. Υπάρχουν πέντε ή έξι σημεία πρόσβασης, των οποίων τρία για τα αεροσκάφη. Η κατασκευή γίνεται για λογαριασμό της Aselsan στο πλαίσιο σύμβασης με το Υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα.



Πηγή DefenceNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]