Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απίθανα "δώρα" στην Τουρκία από ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα - Γαβριήλ!

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

Οι ασχολούμενοι επί μακρόν με θέματα εθνικής ασφάλειας θυμούνται, λίγες ημέρες πριν από την κλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996, τους Ελληνες διπλωμάτες να αναφωνούν ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί τους θα πρέπει να έψαξαν πολύ βαθιά στα αρχεία τους και να έδειξαν μεγάλη εφευρετικότητα ανοίγοντας «από το πουθενά» θέμα βραχονησίδων.

Η Αγκυρα, μαζί με την ως τότε τακτική αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας των νησιών του Αιγαίου και του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων, προχωρούσε και στους ισχυρισμούς περί μη καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας και περί αδιευκρίνιστης κυριαρχίας σε δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες. Η τουρκική τακτική μετατράπηκε σύντομα στη θεωρία των γκρίζων ζωνών σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος, δημιουργώντας νέα δεδομένα και δυσχεραίνοντας την ελληνική τακτική.

Κατά παρόμοιο τρόπο μόλις προ εννέα δέκα μηνών, το φθινόπωρο του 2014, τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας της Αγκυρας βρέθηκαν ενώπιον ανυπόστατων ισχυρισμών του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή άλλοτε πολυβολούσε πλοία με παράνομους μετανάστες και άλλοτε τους αποβίβαζε σε ακατοίκητες βραχονησίδες. Οι ίδιοι ισχυρισμοί επαναλήφθηκαν και προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο τις παραμονές του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, τον Δεκέμβριο του 2014. Το ευφάνταστο σενάριο ξεπερνούσε ακόμη και το γνωστό, παλαιότερο, περί σκόπιμων παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά.

Ομως ξαφνικά οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της Αγκυρας κερδίζουν (αν είναι ποτέ δυνατόν και αν μπορούσε να το φανταστεί ποτέ κανείς!) σφραγίδα γνησιότητας ή εικόνα αληθοφάνειας από τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Αναφερόμενος στα κύματα προσφύγων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε προχθές στη ΔΕΘ: «Μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Εχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;» Ο δε υποψήφιος βουλευτής του επαναλάμβανε και τρεις και τέσσερις φορές σε τηλεοπτική εκπομπή με τον Κυρ. Μητσοτάκη (που του ζητούσε να αναιρέσει) ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά το Λιμενικό πολυβολούσε και βύθιζε πλοιάρια με μετανάστες!



Ουσιαστικά, ο τέως πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι επί επτά μήνες στο Μαξίμου δεν διάβασε ούτε διαγωνίως τους ενημερωτικούς φακέλους του υπουργείου Εξωτερικών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανέστατα δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με έναν Τούρκο αξιωματούχο ούτε τα στοιχειώδη ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Ο κύριος Τσίπρας δεν έχει ακούσει τίποτε για Δίκαιο της Θάλασσας, δεν έχει δει χάρτες με τη θαλάσσια οριοθετική γραμμή, δεν έχει ενημερωθεί για τον ανθρώπινο κόπο και τις οικονομικές δαπάνες του Πολεμικού Ναυτικού για τη διασφάλιση των συνόρων.

Είναι δε απορίας άξιο, αν υποτεθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπούσε ξανά την ελληνική κυβέρνηση σε κάποιο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο για το μεταναστευτικό, τι θα απαντούσε σε ισχυρισμούς ότι η χώρα του είναι υπεύθυνη για δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονιών (όπως ο ίδιος είπε) ανήμπορων ανθρώπων. Αλήθεια, ο κύριος Σακελλαρίδης έχει το παραμικρό στοιχείο για όσα ισχυρίστηκε; Και η κυβέρνησή του πώς αντιμετώπισε το θέμα; Εξέδωσε διαταγή ανάκλησης του «επίσημου σχεδίου» δολοφονιών και τιμώρησε τους αυτουργούς τους; Επιεικώς γελοία πράγματα που ξεπερνούν και τις μεγαλύτερες προσδοκίες της Αγκυρας!

Η διεθνής διάσταση της υπόθεσης θα ξεδιπλώνεται μπροστά μας επί μακρύ χρονικό διάστημα στα τουρκικά υπομνήματα που θα περιέχουν τις δηλώσεις Τσίπρα και Σακελλαρίδη. Στο δε εσωτερικό πολιτικό πεδίο και εν όψει εκλογών γίνεται σαφές ότι, αν ο τέως πρωθυπουργός απέτυχε μία φορά στη διαπραγμάτευση για την οικονομία χρεώνοντας τη χώρα με επιπλέον 60 δισ. σε επτά μήνες, θα αποτύγχανε χίλιες φορές σε μια κρίσιμη διπλωματική διαβούλευση. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής συνάντησε τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου μόνο πέρυσι υπό την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

* Ο Αλέξανδρος Διαμάντης είναι εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Ουδεμια εκπληξη αποτελει και αυτη η δηλωση Τσιπρα αφου ηταν εντεταλμενος των σκοτεινων συμφεροντων να αποτελειωσει οτι απεμεινε στην διαλυμενη Ελλαδα απο τους προηγουμενους εθνοπροδοτες. Εαν δεν συμφωνουσε στην συνεχιση της καταστροφης της Ελλαδας μας, δεν επροκειτο να δει πρωθυπουργικη καρεκλα. Ειχαν γραφει σε αυτο το ιστολογιο προεκλογικα σχολια απο καποιους που γνωριζαν για τις συμφωνιες που ειχε κανει σε ΗΠΑ και Βρυξελλες για τον ρολο που θα παιξει προκειμενου να παρει την εξουσια. Οι αερολογιες που ελεγε προεκλογικα ηταν για εσωτερικη καταναλωση και εξαπατηση των προβατων πολιτων, μελετημενα και προαποφασισμενα. Οι πραξεις του απεδειξαν οτι ειναι αλλη μια πουλημενη μαριονετα. Και αφου η δικαιοσυνη δεν λειτουργει πλεον στην Ελλαδα να τους τιμωρησει ολους παραδειγματικα για εσχατη προδοσια, ας σκεφθουν επιτελους οι πολιτες τι θα πραξουν στις επερχομενες εκλογες, κρινοντας τις πραξεις της πολυχρωμης συμμοριας πολιτικων εως σημερα και ας μην παρασυρθουν παλι απο αερολογιες, ευχολογια και υποσχεσεις που δεν προκειται να υλοποιηθουν. Ο χειμωνας θα ειναι βαρυς με τον πελεκυ της φορολογιας, την ακριβεια και τις κατασχεσεις που θα φερει το μνημονιο, ας ελπισουμε να μην θρηνησουμε και απωλεια εθνικης κυριαρχιας, εστω θαλασσιας και εδαφικης απο την Τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Πολλοί Έλληνες πολιτικοί υπήρξαν αργόμισθοι.
    Και ο Σαμαράς, γιά παράδειγμα, δεν εργάστηκε. Δεν έκρυψε όμως ότι είναι από αστική οικογένεια
    και κεντροδεξιός.
    Το βουτυρόπαιδο όμως του Διονύσου, ο Τσίπρας, με πατέρα μεγαλοεργολάβο, που πλούτισε
    στην διάρκεια της χούντας, από που και ως που είναι αριστερός;
    Τι σχέση μπορεί να έχει με τους ανθρώπους της εργασίας;
    Πώς να καταλάβει τον πτωχό και αδικημένο;

    Γι αυτό δεν είναι υπερβολή.
    Ο Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω να τον πιστέψω, αλλά με τρομάζει που σήμερα στο Σύνταγμα νόμιζα ότι άκουγα τον Ανδρέα Παπανδρέου ξανά.

      Διαγραφή
    2. Δεν βουλωσες ακομη με βουλοκέρι τα αυτια ; Ακομη τους κοιτάς ;
      Καλη σου τυχη .....

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]