Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολύ σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας - Κίνας

  • Η Άγκυρα στρατολογεί Ουιγούρους στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους
  • Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν κατά λάθος σε μια ομάδα Κορεατών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη θεωρώντας ότι είναι Κινέζοι λόγω του σχήματος των ματιών
Υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η Τουρκία δελεάζει τους κατοίκους των Ουιγούρων της επαρχίας Xinjiang της χώρας του με σκοπό να τους στρατολογήσει στον πόλεμο της εξέγερσης στη Συρία. «Οι Τούρκοι διπλωμάτες στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν δώσει τουρκικές ταυτότητες στους πολίτες των Ουιγούρων της επαρχίας και στη συνέχεια τους έχουν στείλει στην Τουρκία για να προετοιμαστούν για τον πόλεμο εναντίον της συριακής κυβέρνησης, στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε τη Δευτέρα στην αραβόφωνη ιστοσελίδα «Al-Qanoon» ο επικεφαλής του Ποινικού Τμήματος του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, Tong Bichan.

Διαμαρτυρία κινέζικου ΥΠΕΞ

Επιπλέον, σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, η Ταϊλάνδη την περασμένη Πέμπτη έδωσε εντολή για επαναπατρισμό 109 παράνομων μεταναστών στην Κίνα, οι οποίοι θα μετέβαιναν στην Τουρκία, τη Συρία ή το Ιράκ προκειμένου να λάβουν μέρος σε μαχητικές δραστηριότητες. Αυτοί οι επαναπατρισμένοι Κινέζοι πολίτες της μειονότητας είναι παράνομοι μετανάστες που είχαν ταξιδέψει και παραμείνει στην Ταϊλάνδη μέσω διαφόρων διαύλων» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. Η κ. Hua καταδίκασε επίσης την πρόσφατη επίθεση βίας κατά των Κινέζων και Ταϊλανδέζων πολιτών και φορέων στην Τουρκία υπογραμμίζοντας:

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την υπόσχεση της τουρκικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε κανέναν να εμπλακεί σε δραστηριότητες που σαμποτάρουν τα συμφέροντα της Κίνας στην επικράτειά της, και καλούμε την Τουρκία να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των νόμιμων δικαιωμάτων των πρεσβειών και του προσωπικού της Κίνας και άλλων σχετικών χωρών», και πρόσθεσε «Διαμαρτυρόμαστε έντονα τις προσπάθειες ορισμένων δυνάμεων να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, μέσω εθνικών και θρησκευτικών θεμάτων και να διαταράξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Κίνας».

Απαγόρευσαν τη νηστεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κίνας και Τουρκίας. Οι Ουιγούροι είναι μια τουρκική μειονότητα και θεωρούνται από πολλούς Τούρκους εθνικιστές ως «εθνοτικά Τούρκοι», άξιοι υποστήριξης από την τουρκική κυβέρνηση. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια δήλωση στις αρχές Ιουλίου προς υπεράσπιση του πληθυσμού των Κινέζων Ουιγούρων, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία» τους σχετικά με τις εκθέσεις της Κίνας περί πάταξης του δημόσιου εορτασμού του ιερού μήνα του Ραμαζανιού στην Xinjiang.

Η Κίνα έχει επίσημα απαγορεύσει στα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος τη δημόσια νηστεία και ανάγκασε τις βιτρίνες της περιοχής να πωλούν αλκοόλ και τσιγάρα, κάτι το οποίο θεωρείται ως «Χαράμ»(αμαρτία). «Οι άνθρωποί μας έχουν στεναχωρηθεί σχετικά με την είδηση ??ότι στους Ουιγούρους Τούρκους έχει απαγορευτεί η νηστεία ή η εκτέλεση άλλων θρησκευτικών καθηκόντων στην περιοχή Xinjiang. Η βαθιά μας ανησυχία αναφορικά με τις εκθέσεις αυτές έχει μεταφερθεί στον πρεσβευτή της Κίνας στην Άγκυρα», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε πρόσφατη δήλωσή του.

Επίθεση από τούρκους εθνικιστές

Πάντως οι Τούρκοι εθνικιστές έχουν αναλάβει με ζήλο την υπεράσπιση των Ουιγούρων. Την περασμένη Πέμπτη, τα μέλη της ομάδας που αυτοαποκαλούνται ως «Εκπαιδευτική Ένωση του Ανατολικού Τουρκεστάν» επιτέθηκαν στο προξενείο της Ταϊλάνδης στην Κωνσταντινούπολη κατά τον επαναπατρισμό των Ουιγούρων, σπάζοντας τις πόρτες και αφαιρώντας τη σημαία της Ταϊλάνδης. Την επίθεση ακολούθησαν παρόμοιες ενέργειες με σκοπό να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στην συμπεριφορά της Κίνας κατά των Ουιγούρων.

Τούρκοι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά λάθος σε μια ομάδα Κορεατών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός το οποίο ο Τούρκος ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος χαρακτήρισε ως μια ατυχή συνέπεια αφού τόσο οι Κορεάτες όσο και οι Κινέζοι υπήκοοι, έχουν «σχιστά μάτια». Ως αποτέλεσμα το κινεζικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση προς τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]