Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στίγκλιτς: Γαλλία και Ευρώπη υποκύπτουν στο γερμανικό «εκφοβισμό»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Λάβρος ήταν ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι η «γαλλική κυβέρνηση» έχει υποστεί μία μορφή εκφοβισμού από το Βερολίνο, αναφορικά στην οικονομική της πολιτική.

«Υπάρχει μια μορφή εκφοβισμού», έκρινε ο οικονομολόγος, ένας από τους σημαντικότερους επικριτές των πολιτικών λιτότητας σε διεθνές επίπεδο μαζί με τον συμπατριώτη του Πολ Κρούγκμαν και τον Γάλλο Τομά Πικετί, αναφερόμενος στη γερμανική επιρροή στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς στη Γαλλία δεν μπόρεσε να ορθώσει το ανάστημά της έναντι της Γερμανίας», σε θέματα όπως η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και η ελληνική κρίση.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατήγγειλε ουσιαστικά την δεσποτική πολιτική θέση της Γερμανίας ακόμη και απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η Γαλλία «είναι από όλα τα έθνη του κόσμου εκείνη που αγκάλιασε περισσότερο την έννοια της ισότητας», αλλά διατρέχει πλέον «αληθινό κίνδυνο», να δει την ψαλίδα των ανισοτήτων να ανοίγει, λόγω των δημοσιονομικών της επιλογών, ανέφερε.

Χαρακτήρισε ως ηλίθια την ιδέα ότι «η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις τονώνει την οικονομία», και συμπλήρωσε ότι αυτή η «πολιτική της προσφοράς», που είχε εφαρμόσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 είναι πλέον σήμερα «εντελώς απαξιωμένη». «Δεν αποτελεί πια καν θέμα συζήτησης για τους οικονομολόγους, παρά μόνο για τους Γερμανούς και ορισμένους στη Γαλλία», κατηγόρησε τους ευρωπαίους συναδέλφους του ο Τζ.Στίγκλιτς.

Μάλιστα προχώρησε περισσότερο και διαπίστωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί δεν πιστεύουν στις αρχές και τις ιδέες που τους γέννησαν. Αναφερόμενος προσωπικά στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσε ότι «όλοι τους υποστήριξαν τις τράπεζες, την απορρύθμιση, τις συμφωνίες για το εμπόριο που έβλαψαν τους εργαζόμενους».

Ο Τζ. Στίγκλιτς επισημαίνει στη συνέντευξη που έδωσε στα πλαίσια της παρουσίασης του τελευταίου του βιβλίου, την στροφή που έκανε η σοσιαλδημοκρατική πολιτική και οικονομική σκέψη τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως δεν πρόκειται μόνο για εθελούσια προσχώρηση στις ιδέες του φιλελευθερισμού και του μονεταρισμού. Αυτό γίνεται φανερό και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούσε αριστερή εναλλακτική και στη σοσιαλδημοκρατία και πιέστηκε να συμφωνήσει σε σκληρές φιλελεύθερες πολιτικές. Είναι οι συσχετισμοί της εξουσίας που επιβάλουν τις πολιτικές, κάτι που εξηγεί και τον εκφοβισμό της Γερμανίας απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]