Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά τις εκλογές: Όρθιοι έστω και στο ένα πόδι

Η κακή εμπειρία των τελευταίων μηνών, η απαραίτητη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και η στάση της χώρας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία

Του Κίμωνα Γεωργακάκη
Πολιτικός Επιστήμονας


Όπως επανειλημμένα υποστηρίζω, βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο σε σχέση με τα παγκόσμια τεκταινόμενα. Στην ευρύτερη περιοχή μας, από την Ουκρανία έως και την Μέση Ανατολή, τα πράγματα παραμένουν έκρυθμα και επιδεινώνονται διαρκώς με τις ΗΠΑ να προσπαθούν ενδελεχώς να προκαλέσουν την οργή της Ρωσίας, η οποία τους έχει καθηλώσει γεωοικονομικά και όχι μόνο.

Υπό αυτές τις συνθήκες η χώρα ετοιμάζεται σε λιγότερο από έναν χρόνο για νέες εκλογές, οι οποίες θα κρίνουν το ποιος-ποιοι θα διαχειριστούν την παρούσα διαμορφωθείσα κατάσταση, με ακέραια την ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που, αφότου έφερε τρίτο υπερμνημόνιο και τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία (capital controls) και το μεταναστευτικό, σήκωσε τα χέρια ψηλά και οδήγησε τους πολίτες εκ νέου σε κάλπες, με νωπή ακόμα την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τώρα προέχει όμως η χώρα. Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει όρθια, έστω και στο ένα πόδι, εμπρός στις ραγδαίες εξελίξεις που έπονται. Δεν χωράνε άλλου είδους πειραματισμοί και βαρύγδουπες δηλώσεις. Όσοι συνεχίζουν σε αυτό το τέμπο είναι είτε βαλτοί είτε εκτός πραγματικότητας.

Η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον ζωτικής σημασίας.

Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί (ελπίζω να απαρτίζεται και από γνώστες «ανθρώπους της πιάτσας» και όχι μόνο από πολιτικοοικονομικά κομματικά στελέχη) πρέπει να εργαστεί για την ενίσχυση της παραγωγικής οικονομίας (ιδιωτικός τομέας) και την εκπόνηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα προσελκύει υγιείς επενδύσεις.

Αυτό με αρμόδιες επιτροπές να αποφασίζουν, αν οι επιχειρήσεις μπορούν να πληρώσουν λεφτά σε ξένες εταιρείες για να εισάγουν τα απαραίτητα λειτουργικά υλικά, ανήκει σε άλλες εποχές και είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει.

Οι υψηλοί φόροι δεν βοηθούν, παρά αυξάνουν την φοροδιαφυγή, η οποία δεν είναι ορθό να αντιμετωπιστεί με την λογική του «πονάει πόδι, κόβω πόδι». Η επιβολή του πλαστικού χρήματος δίχως την εναλλακτική συναλλαγών με μετρητά ανήκει σε αυτή την κατεύθυνση και η νέα κυβέρνηση οφείλει να ξανασκεφτεί, αν χρειάζεται πραγματικά να εφαρμοστεί, όπως και το περιουσιολόγιο με τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να εργαστεί, προκειμένου το Δημόσιο να γίνει επιτέλους ποιοτικό και οι πολίτες να απολαμβάνουν άρτια εξυπηρέτηση.

Στην εξωτερική πολιτική απαιτείται εγρήγορση αναφορικά με τα εθνικά θέματα -θα μας απασχολήσουν πάρα πολύ το προσεχές διάστημα- και πολιτική ισορροπιών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Επ” ουδενί δεν πρέπει η Ελλάδα να υποκύπτει σε αιτήματα τύπου «απαγόρευσης πτήσεων ρωσικών πολιτικών αεροσκαφών από το FIR Αθηνών προς την Συρία».

Το στρατηγικότερο αυτή την στιγμή είναι να εξαντλείται η διπλωματική επιχειρηματολογία μας, ώστε η Ελλάδα να εξακολουθήσει να παρουσιάζεται στην περιοχή ως μια ουδέτερη γεωπολιτική οντότητα. Μία τέτοια στάση, κατά την πάγια άποψή μου, όχι μόνο θα προφυλάξει την Ελλάδα από την εμπλοκή της σε πιθανή ευρείας κλίμακας σύρραξη και απώλειες εδαφών, αλλά ενδεχόμενα ενισχύσει τον ρόλο της χώρας στην γειτονιά μας με τα όποια κέρδη συνεπάγονται, την στιγμή που η ανταγωνιστική προς εμάς Τουρκία έχει επιλέξει στρατόπεδο, ειδικά στο θέμα της Συρίας.

Όσο δύσκολη κι αν είναι η θέση μας, δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να προσπαθούμε με όσα «όπλα» διαθέτει η «φαρέτρα» μας.

Πηγή Πυγμή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]