Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πού ανήκει από στρατηγικής απόψεως η Ελλάδα και γιατί;

Στους πιο πολλούς η απάντηση φαίνεται αυτονόητη, θα απαντήσουν με την Αμερική, τη Ρωσία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάποιοι λίγοι θα πουν με κανένα. Αν ρωτήσεις τον καθένα ξεχωριστά να σου εξηγήσει το γιατί το πιστεύει αυτό, θα σου απαντήσει μπερδεμένα. Το μπέρδεμα όμως δεν είναι μόνο στο μυαλό των απλών ανθρώπων (κάτι φυσικό και αναμενόμενο) αλλά επεκτείνεται και στην Πολιτική και Πνευματική Ηγεσία της Χώρας.

Του ειδικού συνεργάτη (Γ.Α.)

Διάβασα της προάλλες ένα εμβριθές άρθρο που εξηγούσε ότι η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα και δύναμη από αρχαιοτάτους χρόνους και επομένως ανήκει φύση και θέση με τις Ναυτικές Δυνάμεις και όχι με τις Ηπειρωτικές. Είναι άραγε τα πράγματα τόσο απλά; Δεν λέω ότι η θέση αυτή είναι λάθος, απλά δεν με πείθουν οι απλουστεύσεις και γενικεύσεις.

Αν θυμάμαι καλά η αρχαία Σπάρτη και η Μακεδονία ήταν Ηπειρωτικές δυνάμεις, αργότερα η Παντοκράτειρα Ρώμη το ίδιο, το Βυζάντιο επίσης. Ποιο πρόσφατα η Γερμανία (κατεξοχήν Ηπειρωτική Δύναμη) ηττήθηκε στην ξηρά και μάλιστα στο Β’ ΠΠ ηττήθηκε κυρίως από μια άλλη Ηπειρωτική Δύναμη την τότε Σοβιετική Ένωση, που χωρίς αυτή πιθανότατα να είχε κερδίσει τον πόλεμο. Επομένως γιατί θα πρέπει αβασάνιστα να δεχόμαστε ότι πρέπει να ανήκουμε στις Ναυτικές Δυνάμεις; Υπάρχει κάποια αξιόπιστη μελέτη που το συμπεραίνει αυτό;

Το μπέρδεμα όμως με την Διεθνή Ταυτότητα και Θέση της Χώρας δεν είναι κάτι χωρίς κόστος. Ποιο κόστος; Μου κάνει εντύπωση που οι περισσότεροι Πολιτικοί και Πνευματικοί μας ηγέτες δεν το έχουν αντιληφθεί η παριστάνουν ότι δεν το έχουν αντιληφθεί. Ότι στα μάτια των σημερινών μας συμμάχων δεν είμαστε αξιόπιστοι. Εν προκειμένω οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ θεωρούν ποιο αξιόπιστους τους Ολλανδούς, Δανούς και Νορβηγούς κ.λπ. από εμάς. Γιατί; Διότι μονίμως είμαστε «ναι μεν αλλά».

Μονίμως αλληθωρίζουμε προς κάποια άλλη μεριά. Δεν ξέρω αν συνειδητά η ασυνείδητα προσπαθούμε να μιμηθούμε τους Τούρκους αλλά αυτή η πολιτική έχει αποδειχθεί μια σκέτη αποτυχία. Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε Τουρκία, ότι είτε μας αρέσει είτε όχι, η γεωγραφική και στρατηγική μας θέσει δεν έχει την ίδια αξία με της Τουρκίας στα μάτια των Συμμάχων μας και στη Διεθνή σκακιέρα.

Άρα, δεν μπορούμε να παίζουμε… την κολοκυθιά με τους εκάστοτε συμμάχους μας γιατί αυτό έχει κόστος σε αξιοπιστία και σε μία συμμαχία η αξιοπιστία είναι το παν, η εν πάση περιπτώσει, από τα σημαντικότερα πράγματα.

Δεν μπορούμε να ζητάμε από τη Συμμαχία που είμαστε εντεταγμένοι (λέγε με ΝΑΤΟ / ΗΠΑ) να μας προστατεύσει κι εμείς ακόμη και σε αποστολές θαλάσσιας αστυνόμευσης να κατεβαίνουμε σε αντί-ΝΑΤΟϊκές και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και στις ελάχιστες συρράξεις που δεχθήκαμε να εμπλακούμε στείλαμε μία μονάδα υγειονομικού και μία μονάδα μηχανικού.

Η νεόκοπη Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεικνύεται πιο αξιόπιστη από μας. Απλά, η Συμμαχία έχει πάψει να μας υπολογίζει προ πολλού, αφού το μόνο που προσφέρουμε πια στη συμμαχία είναι οι βάσεις της Κρήτης κι αυτό στα κρυφά.

Είναι να απορεί κανείς με τις Ελληνικές Κυβερνήσεις έως το 2015. Λάμβαναν περισσότερο υπ' όψη τους την Αριστερά που αντιπροσώπευε συνολικά το 10-15% των Ελλήνων παρά τις Συμμαχικές της υποχρεώσεις και βεβαίως καθόλου τη θέση και τα πιστεύω της Ελληνικής Στρατιωτικής Ηγεσίας (παγκόσμια πρωτοτυπία). Θα καταλήξω στο εξής, είναι καιρός η Ελλάδα με κρύο μυαλό να αποφασίσει ποια είναι η θέση της διεθνώς και σε ποιον συνασπισμό θέλει να ανήκει.

Όχι απλά με ένα «Ανήκουμε στη Δύση» η «Ανήκουμε στην Ανατολή», αλλά να κάνει μια σοβαρή και αξιόπιστη Εθνική και όχι Κομματική μελέτη (μυαλά να το κάνουν αυτό υπάρχουν) όπου συνυπολογίζοντας τα συν και πλην, να αποφασίσει αιτιολογημένα πού πρέπει και που την συμφέρει να ανήκει και να ακολουθήσει μια πολιτική που να εμπεδώσει την αξιοπιστία της Ελλάδος στους εταίρους της, γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο επιχείρημα που μπορούμε να αντιπαραθέσουμε έναντι της αναξιόπιστης Τουρκίας.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. "Δεν μπορούμε να ζητάμε από τη Συμμαχία που είμαστε εντεταγμένοι (λέγε με ΝΑΤΟ / ΗΠΑ) να μας προστατεύσει κι εμείς να κατεβαίνουμε σε αντί-ΝΑΤΟϊκές και αντιαμερικανικές διαδηλώσεις..."

    Η λύση είναι απλή: σταμάτα να πηγαίνεις σε αντί-ΝΑΤΟϊκές διαδηλώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως δεν μπορούμε να βομβαρδίζουμε μαζί με το ΝΑΤΟ τη Λιβύη, να περηφανευόμαστε ότι οι πιλότοι μας είναι οι πιο εύστοχοι του ΝΑΤΟ και μετά να θυμώνουμε για τους πρόσφυγες που έρχονται από τη Λιβύη.

      Εδώ ποιά είναι η λύση;;;;;;

      Διαγραφή
    2. @ ανωνυμο 10:42,

      καταρχην ΔΕΝ βομβαρδισαμε ΕΜΕΙΣ τη Λιβυη!

      Οι Ελληνες πιλοτοι συμμετεχουν σε νατοϊκες ασκησεις -και μονο- και βασει των

      αξιολογησεων αυτων , εθεωρειτο πως αν συμμετειχαν Ελληνες πιλοτοι σε

      βομβαρδισμους, σε δυο 24ωρα ολοκληρη η Λιβυη θα κατερρεε!

      Απεναντιας, η Ελλαδα με την αποστολη της φρεγατας «Σαλαμις» στην Τριπολη

      απεγκλωβισε πολιτες διαφορων εθνοτητων!!

      Επιπλεον, σου γραφω τι δηλωνε ο Κανταφι για το θεμα των "προσφυγων" :

      "Υπάρχουν σημάδια ότι ο Αλλάχ θα πετύχει μια μεγάλη νίκη για το Ισλάμ στην Ευρώπη.

      Χωρίς σπαθιά, χωρίς όπλα και χωρίς κατάκτηση .

      Δεν χρειαζόμαστε ούτε τρομοκράτες, ούτε βομβιστές αυτοκτονίας.

      Οι περισσότερο από 50 εκατομμύρια μουσουλμάνοι της Ευρώπης θα της μετατρέψουν

      σε λίγες δεκαετίες σε μουσουλμανική ήπειρο."


      Αυτο ειναι το κολπο με τους "προσφυγες"!

      Αναρωτησου γιατι δεν τους δεχεται το Καταρ ή η Σαουδικη Αραβια !

      Και για την Ιστορια, το 1974 ,μετα την τουρκικη εισβολη στην Κυπρο, ο Καραμανλης μας

      εβγαλε απο το ΝΑΤΟ μονο και μονο για να ξαναμπουμε σ'αυτο το 1978, επειδη μεσα σε

      αυτα τα 4 χρονια αναπληρωθηκε το γεωπολιτικο "κενο" της Ελλαδας απο την Τουρκια.

      Ξεχνας να αναφερεις οτι στη Λιβυη υπηρξε οργανωμενη ενοπλη εξεγερση.

      Τα φιλοδυτικα αραβικα καθεστωτα εκτιμησαν πως η επιθετικη σταση των ΗΠΑ και της ΕΕ

      εναντι του Κανταφι αποτελουσε στροφη της Δυσης υπερ των καθεστωτων που ειναι

      συμμαχοι των δυτικων συμφεροντων στις αραβικες χωρες.

      Οι δικτατορες και οι μοναρχες ερμηνευσαν τη στροφη αυτη ως αυξημενη ανοχη των ΗΠΑ

      και της ΕΕ στην αιματηρη καταπνιξη των διαδηλωσεων, που εχουν στοχο την ανατροπη

      τους. Εξαπελυσαν ετσι την αστυνομια και τον στρατο με εντολες να δολοφονησουν

      διαδηλωτες για να τρομοκρατησουν τους υπολοιπους εξεγερμενους γι’ αυτο και ειχαμε

      τοσους νεκρους.


      ΓΜ

      Διαγραφή
    3. Την αντιφαση την δημιουργει η επιλογη της εκαστοτε κυβερνησης η οποια χωρις να ζυγισει την θεληση του λαου που την ψηφισε για να την στηρηξει,δεν του ειπε την αληθεια στο πως θα πραξει σε μια επιλογη του ΝΑΤΟ οπου θα ειναι αντιθετη ως προς την ψυχισυνθεση του λαου.Αυτες τις αντιφασεις θα μπορουσε να τις ειχε αποφυγει ειτε η μεγαλη δυναμη που επιβαλλει και υποχρεωνει κατα καποιο τροπο την εκαστοτε κυβερνηση να υποταχθει στις εντολες της...θα μπορουσε να υπαρχει μεγαλυτερη διακριτικοτητα,,,απο την αλλη η κυβερνηση με καποιο ποιο εθνικο χειρισμο των πραγματων,υπολογιζοντας και την κοινη γνωμη.Εδω εχουμε να κανουμε με ενα λαο που εχει την δικη του νοοτροπια και που σεβεται τον εαυτο του,απο την αλλη εχουμε μια αδυστακτη ως προς την επιτευξη των στρατηγικων στοχων της υπερδυναμη,η οποια δεν υπολογιζει τιποτα.Ας εκτεθει ετσι στον Ελληνικο λαος να αποφασισει.Αλλα θα πρπει και εμεις να απολαμβανουμε τα πλεονεχτηματα της υπερδυναμης...ολα.Οχι μονο για εξυπηρετηση...γιατι οι αεροποροι μας ,οι πιλοτοι μας θα μπορουσαν να ειναι το ιδιο οι καλυτεροι γιατι πραγματικα ειναι...αλλα βομβαρδιζοντας μαζι με τον Πουτιν στην Συρια,η να ειχαμε ισορροπια παραχωρισεων στο εδαφος μας σε ολες τις υπερδυναμεις εξ ισου ετσι ωστε να εχουμε και οφελη ως κρατος.

      Διαγραφή
  2. Μακαρι να μπει σε καποιων αρμοδιων την συνειδηση το οτι καποτε πρπει σαν συντεταγμενο κρατος να αποκτησουμε στρατηγικη,να βρουμε ενα μπουσουλα,μια κατευθυνση,στην διεθνη σκακιερα ετσι ωστε να εχουμε υπολογισιμη θεση στα πραγματα οσο αναλογει στο μεγεθος μας και στον πολιτισμο μας.Παντως δεν θα ηταν κακο ουτε θα ενοχλουσε κανεναν αν καπιοι εχουν αποψη πανω στο θεμα να την θεσουν εστω και σε μια διαδυκτιακη συζητηση ωστε να βρεθει μια οπτικη οπου θα λειτουργισειως εφαλτηριο για κατι πιο σοβαρο!!!Αν θελουμε να ξεκινησουμε απο το Α αυτο που πρεπει να σκεφτουμε ειναι,μπορουμε να σταθουμε ετσι οπως ειμαστε στην διεθνη σκηνη;;;Ισως να πρεπει να αναρωτηθουμε ποσο ελευθερια,ανεξαρτησια,αυτονομια επιτρεπουν να εχουν μικρα κρατη σαν εμας οι μεγαλες δυναμες;;;να απαντησουμε ρεαλιστικα και με ολες τις παραμετρους σε συναρτηση θα πρεπει σαυτα τα πλαισια να εχουμε ταπεριθωρια μας οπου θα ελιχθουμε ,παντα ως προς το Εθνικο συμφερον και αναλογα να βαλουμε στοχους,τους οποιους θα εχουμε ως νοητη αμετακινητη θεση.Στο πλαισιο ομως της επιτευξης του-των στοχων κινησεις ,επιλογες, μπορουν να γινονται σε οποιαδηποτε κατευθυνση γιατι τα πραγματα εξελισσονται και οι επιλογες μπορει να ειναι φαινομενικα αντιθετες προς το ζητουμενο,αλλα μακροπροθεσμα να επανερχεται σαυτο.Θα πρεπει να αναρωτηθουμε και να βαλουμε το χερι στην πληγη... ποια η κατασταση μας αυτην την εποχη;;; και τι προοπτικη εχουμε ,μας δινουν οι συμπαιχτες μας;;;Εδω θεμελιωδες προυποθεση οτι ο καθε ενας κοιτα το συμφερον του και γιαυτο θα πρεπει για να εχουμ σωστη οπτικη να ερχομαστε και στην θεση του αλλου και να μαντευουμε ,να υπολογιζουμε βαση λογικης η αλλου βασικου παραγοντα την κινηση που θα κανει.Εδω παλι ερχονται και βαση των γενικων επιλογων και οι απαιτουμενες συμμαχιες.Το θεμα που τηθεται τωρα ειναι στο ΝΑΤΟ που ειμαστε ειναι δικη μας επιλογη;;;η μηπως σαυτην την θεση βρεθηκαμε μια ωραια ημερα που ξυπνησαμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]