Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Κρύσταλλοι του Ερντογάν

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τούρκο Πρόεδρο πως βρίσκεται πίσω από τη βία των τελευταίων ημερών. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η τουρκική ηγεσία εκμεταλλεύεται τον κύκλο της βίας για τη δημιουργία συνθηκών κρίσης, που θα στρέψει και πάλι τους πολίτες προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

«Η εκστρατεία αυτή των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του Κράτους», κατήγγειλε χθες ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έπειτα από την προχθεσινή δεύτερη νύκτα αντικουρδικών βιαιοτήτων σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ ένας από τους βουλευτές του κόμματος, ο Ερτουγκρούλ Κιουρκσού, έκανε λόγο για «Νύκτα των Κρυστάλλων του Ερντογάν». Οργισμένα πλήθη Τούρκων εθνικιστών, φωνάζοντας μεταξύ άλλων και «Ο Θεός είναι μεγάλος», επέδραμαν τη νύκτα κατά των γραφείων του φιλοκουρδικού HDP στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες των γραφείων του HDP στην Άγκυρα και στην Αλάνια στις φλόγες, ενώ τα γραφεία του κόμματος δέχθηκαν επιθέσεις και σε άλλες έξι τουρκικές πόλεις.

«Δολοφόνος»
Το HDP κατήγγειλε ότι γραφεία του ήταν ο στόχος οργισμένων αντικουρδικών διαδηλώσεων σε εκατό πόλεις. Ταυτόχρονα, πληθύνθηκαν οι επιθέσεις κατά καταστημάτων που ανήκουν σε Κούρδους και οι απόπειρες λιντσαρίσματος Κούρδων πολιτών. Οι πρόσφατες επιθέσεις του PKK κατά του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας έχουν δημιουργήσει ακραία αντικουρδική ένταση στην Τουρκία, ενώ ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαρακτηρίστηκε «δολοφόνος» από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», αν και καταδίκασε τις επιθέσεις του PKK. «Κούρδοι και Τούρκοι, ενωθείτε. Η ειρήνη είναι το καλύτερο φάρμακο», δήλωσε ο Ντεμιρτάς. Παράλληλα, και για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, επίθεση δέχτηκαν και τα γραφεία της εφημερίδας «Hurriyet» στην Κωνσταντινούπολη από ένα οργισμένο πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν.

Κορύφωση της έντασης
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απηύθυνε μέσω του Twitter μήνυμα προς τους συμπολίτες του «να παραμείνουν ήρεμοι», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και γραφείων πολιτικών κομμάτων. «Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μου να λογικευθούν», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η προχθεσινή έκρηξη αντικουρδικής βίας στην Τουρκία αποτελεί κορύφωση της έντασης των τελευταίων ημερών, έπειτα από τις δύο πρόσφατες μεγάλες επιθέσεις του PKK, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 30 Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί στην πόλη Ντάγκλιτζα και στη μεθόριο της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία αντίστοιχα. Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού εισέβαλαν χθες στο έδαφος του βορείου Ιράκ για να πλήξουν στόχους του PKK, ενώ η τουρκική αεροπορία συνέχισε τις επιδρομές κατά των βάσεων οπισθοφυλακής των Κούρδων ανταρτών.

Αδύνατες οι εκλογές;
Λίγες εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η τουρκική ηγεσία εκμεταλλεύεται τον κύκλο της βίας για τη δημιουργία συνθηκών κρίσης, που θα στρέψει και πάλι τους πολίτες προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσβλέπει στην αποδυνάμωση του HDP και στην εξασφάλιση αυτοδυναμίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ικανής να επιτρέψει την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που θα του δώσει τις υπερεξουσίες που επιδιώκει. Όπως και άλλοι, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγόρησε το καθεστώς του Ερντογάν ότι τροφοδοτεί τη φωτιά του κουρδικού ζητήματος για πολιτικούς λόγους: «Δεν αποφασίσαμε εμείς να βυθίσουμε τη χώρα στον πόλεμο... Αυτή είναι απόφαση η οποία ελήφθη από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση. Θέλουν να μας πουν 'εάν δεν μας δώσετε 400 βουλευτές, θα το πληρώσετε'».

Ο Ερντογάν έδωσε προχθές τη δραματική υπόσχεση «να μην εγκαταλείψει τη χώρα στα χέρια των τρομοκρατών», ενώ τροφοδοτώντας την ένταση και επιτιθέμενος κατά της εφημερίδας «Hurriyet» και του εκδοτικού συγκροτήματος Dogan ισχυρίσθηκε ότι, εάν η εφημερίδα δεν είχε επιδοθεί σε μία εκστρατεία κατά της ανάθεσης υπερεξουσιών στον πρόεδρο, δεν θα είχε συμβεί η Ντάγκλιτζα. «Επικρατεί χάος και γι΄ αυτό ευθύνεται μόνο η εμμονή του Ερντογάν για την εισαγωγή προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης. Εάν αυτό συνεχισθεί, η Τουρκία θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Suleyman Shah της Κωνσταντινούπολης Τσενγκίς Ακτάρ.

Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία «καθιστά αδύνατη» τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ντεμιρτάς. «Καθίσταται αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές δεδομένης της κατάστασης ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο Ντεμιρτάς στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από το Ντιγιάρμπακιρ.
«Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές και δεν λέμε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, αλλά θέλουμε οι συνθήκες στην περιοχή να βελτιωθούν πριν από τη διεξαγωγή εκλογών», πρόσθεσε.

Και στο βάθος… Γκιουνέλ
Εξάλλου προχθές η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα σε γραφεία του ομίλου εταιρειών Koza Ipek Holding, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πολιτικό αντίπαλο και σφοδρό επικριτή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δικαστήριο εξέδωσε ένα δεύτερο ένταλμα έρευνας αυτό τον μήνα και η αστυνομία πραγματοποίησε χθες έρευνα σε άλλη εταιρεία του ομίλου, αναζητώντας οικονομικά έγγραφα, σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας.

Ο Ερχάν Μπασγιούρτ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Bugun», η οποία ανήκει στον Koza Ipek, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το ένταλμα έρευνας εκδόθηκε για τη συγκέντρωση των ισολογισμών των εταιρειών Koza Altin και Koza Metal.

Ο όμιλος Koza Ipek δραστηριοποιείται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της ενέργειας και της μεταλλευτικής στην πρωτεύουσα Άγκυρα και διατηρεί στενές σχέσεις με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για συνωμοσία, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία αυτή. Η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο και την 1η Σεπτεμβρίου σε γραφεία του Koza Ipek.

Στοχοποιούν ξένους δημοσιογράφους
ΜΙΑ ΟΛΛΑΝΔΗ δημοσιογράφος συνελήφθη στην Τουρκία ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στα νοτιοανατολικά της χώρας και πρόκειται να απελαθεί, όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος της. Ο Ραμαζάν Άι διευκρίνισε ότι δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους οι Αρχές αποφάσισαν να απελάσουν τη Φρεντερίκε Χέερντινκ. «Θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση», πρόσθεσε ο Άι.

Η Χέερντινγκ, που ζει μόνιμα στην Τουρκία από το 2006, συνελήφθη το Σάββατο ενώ βρισκόταν μαζί με μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην περιοχή της Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακάρι. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η δημοσιογράφος αφέθηκε επισήμως ελεύθερη την Τρίτη, όμως παραμένει στο κτίριο της αστυνομίας αλλοδαπών εν αναμονή της απέλασής της. Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Χέερντινκ δεν συνελήφθη «λόγω της δημοσιογραφικής δράσης της», αλλά επειδή μπήκε χωρίς άδεια σε μια απαγορευμένη ζώνη, γεγονός που συνιστά «πλήγμα για την ασφάλεια».
Η Χέερντινγκ, που θεωρείται ειδική στο κουρδικό ζήτημα, εγκαταστάθηκε το 2012 στο Ντιγιάρμπακιρ και συνεργαζόταν με ολλανδικά και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Τον Ιανουάριο είχε κρατηθεί για μερικές ημέρες κατηγορούμενη για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ των ανταρτών του PKK. Στις αρχές του μήνα, δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι του ενημερωτικού ιστοτόπου Vice News συνελήφθησαν στην ίδια περιοχή με την κατηγορία της «τρομοκρατίας», αλλά στη συνέχει αφέθηκαν ελεύθεροι και απελάθηκαν από την Τουρκία. Ο Ιρακινός διερμηνέας τους, ο Μοχάμεντ Ισμαέλ Ρασούλ, παραμένει κρατούμενος σε τουρκική φυλακή.

Πηγή "Σημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]