Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φόβοι για «ατύχημα» με ΝΑΤΟ – Ρωσία

Τι κρύβεται πίσω από τις προειδοποιήσεις των ηγετών Ιταλίας – Φινλανδίας αλλά και την έκθεση – σοκ ευρωπαϊκού think tank

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας ενώπιον του 46ου Χριστιανικού Φόρουμ στο Ρίμινι, δεν κατονόμασε καμία χώρα, όταν επεσήμανε ως «τραγικό λάθος» τις προσπάθειες κάποιων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «υποκινήσουν μία διένεξη με τη Ρωσία», τασσόμενες υπέρ της «οικοδόμησης μίας Ευρώπης χωρίς τη Ρωσία, όπως κάνει μία χώρα που εντάχθηκε πρόσφατα στην κοινότητα μας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το μυαλό όλων πήγε στα μέλη από την ανατολική Ευρώπη, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές Δημοκρατίες, που δεν χάνουν ευκαιρία να επικρίνουν τη Ρωσία, έχοντας υποταχθεί άνευ όρων στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και υπηρετώντας τη στρατηγική της ατλαντικής υπερδύναμης μέσα στην καρδιά της Ευρώπης.

Κλιμάκωση

Όμως η επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων Ρέντσι ήρθε λίγες ώρες αργότερα, από τον Σάουλι Νιινίστε, πρόεδρο της Φινλανδίας (χώρα που δεν συμμετέχει μεν στο ΝΑΤΟ, αλλά δεσμεύεται στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα), που στο κλίμα επιδείνωσης των παραδοσιακά καλών σχέσεων της χώρας του με τη γειτονική Ρωσία, λόγω ουκρανικής κρίσης, αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι η Φινλανδία δεν είναι σε θέση να προσφέρει για την άμυνα των βαλτικών χωρών εγγυήσεις ασφάλειας «που δεν έχουμε ούτε οι ίδιοι».

Και αν η ρητορική Ρέντσι μπορούσε να ερμηνευθεί ως ψήγμα αναθεώρησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής έναντι της Ρωσίας στη βάση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης –που γκρέμισε το ΝΑΤΟ, έχοντας αναστείλει πλήρως κάθε συνεργασία με τη Ρωσία-, η προειδοποίηση που ήρθε την ίδια στιγμή από το European Leadership Network (think tank με 14 πρώην υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών στα μέλη του), σε χθεσινή έκθεσή του για τον κίνδυνο η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας να οδηγήσει σε «ατύχημα», που «θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιδείνωση της κρίσης» ή ακόμη και «στρατιωτική σύγκρουση», δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Το Ινστιτούτο έχει καταγράψει 66 «στενές επαφές» ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων από την έναρξη της σύγκρουσης στην Κριμαία, σε έναν «κύκλο δράσης – αντίδρασης» που είναι δύσκολο να σταματήσει. «Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα διεθνών κρίσεων και εντάσεων που απέκτησαν ορμή αφ’ εαυτών και οδήγησαν σε σύγκρουση ακόμη και σε περιπτώσεις που καμία πλευρά δεν την επιδιώκει» τονίζεται στην έκθεση.

Αναμέτρηση στη Συρία για «σφαίρες επιρροής»

Η νέα «ρωσο-αμερικανική αναμέτρηση» μετατρέπει και το μέτωπο ενάντια στους τζιχαντιστές στη Συρία σε επιπλέον πεδίο διεθνοπολιτικού ανταγωνισμού για ανάπτυξη σφαιρών επιρροής.

Οι Αμερικανοί ενισχύουν τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που συμμετέχει στους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, προετοιμάζοντας την Τουρκία για ενεργό εμπλοκή (χθες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης να λάβει μέρος στα αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους). Παράλληλα οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν Σύριους αντάρτες για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (έστω και αν βασικό μέλημα των τελευταίων παραμένει η ανατροπή του άλλοτε «συμμάχου» Άσαντ).

Από την άλλη, η Ρωσία σπεύδει να καλύψει τα κενά επιρροής της Ουάσινγκτον ενισχύοντας τη δική της: Χθες ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα υπογράμμισε τον «ζωτικής σημασίας ρόλο» της Ρωσίας ώστε να δοθεί λύση στον πόλεμο στη Συρία, ενώ ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε βέβαιος για την υποστήριξη της Μόσχας, τονίζοντας: «Εδώ και τέσσερα χρόνια οι Ρώσοι απέδειξαν ειλικρινή και διαφανή σχέση. Είναι άνθρωποι αρχών. Είναι οι ΗΠΑ αυτές που εγκαταλείπουν συμμάχους και φίλους»

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]