Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπάχαλο (για μία ακόμη φορά) σε Αστυνομία και ΕΥΠ

Αστυνομία και ΕΥΠ κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες τους…
Τα πάντα υπό διάλυση εξαιτίας της επικίνδυνης ανικανότητας των αρμοδίων κρατικών αρχών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής 

Η είδηση, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας ενός κράτους και δη αρμοδίων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών δεδομένων, θα έστελνε άμεσα με τον χαρακτηρισμό «λίαν ακατάλληλος» όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς υπαλλήλους και τους διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, κι επειδή ο κανόνας λέει πως «περί άλλων τυρβάζουμε», τόσο οι αρμόδιοι διευθυντές, οι υποδιοικητές, αλλά και ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ, συνεχίζουν να παραμένουν, σαν να μην συνέβη τίποτε απολύτως, στις θέσεις τους…!

Η υπόθεση αφορά την ηλεκτρονική κλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων περίπου 15.000 πολιτών και αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση της αρχής των προσωπικών δεδομένων. Όλως παραδόξως, κανείς δεν φαίνεται να εξετάζει την πιθανότητα η ηλεκτρονική κλοπή να μην έγινε από το εξωτερικό, αλλά από το εσωτερικό της χώρας, από απολύτως εξειδικευμένους πολίτες ή… κρατικούς υπαλλήλους… Μήπως πρέπει να αναρωτηθούν οι «αρμόδιοι» την πιθανότητα η όλη ιστορία να εμφανίστηκε ως παραβίαση που έγινε από το εξωτερικό (και τρέχα – γύρευε) για να παραπλανηθεί η ό,ποια έρευνα διατασσόταν;…

Ας παρακολουθήσουμε όμως το «αφήγημα» της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής κλοπής και ας σκεφτούμε στη συνέχεια, κατά πόσο είμαστε ηλεκτρονικά ασφαλείς σε αυτό το κράτος, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες «αγρόν αγοράζουν» (σύμφωνα πάντα με το «αφήγημα») και αποφεύγουν περίτεχνα τις ευθύνες τους, όταν δεν μπορούν να τις συγκαλύψουν (όπως έκανε μέχρι πριν λίγο καιρό ο κ. Δραβίλας -ως διοικητής της ΕΥΠ- που διέταζε ΕΔΕ για να καλύψει "πράσινους" υφισταμένους του;)…

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, τριγμούς φέρεται να έχει προκαλέσει στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, όπου εδρεύει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έρευνα της ΕΥΠ σχετικά με ηλεκτρονικές υποκλοπές ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων περίπου 15.000 πολιτών.

Η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό «CERT») της ΕΥΠ επέλεξε να χειριστεί μόνη της την πολύ σοβαρή υπόθεση -που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»- χωρίς να ενημερώσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία πληροφορήθηκε για το θέμα από το δημοσίευμα της εφημερίδας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δυσαρέσκεια στρατηγών του Σώματος. Δεν αποκλείεται, πάντως, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την Πέμπτη, ο φάκελος να διαβιβαστεί τελικά στην Εισαγγελία και στη συνέχεια να ανατεθεί η έρευνα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε μετά από πληροφορία που είχε η ΕΥΠ από ξένη υπηρεσία ασφαλείας της Ευρώπης, η οποία ενημέρωσε για την κλοπή δεδομένων 15.000 Ελλήνων.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται επιχειρηματίες και πρόσωπα «ειδικού ενδιαφέροντος», οι οποίοι δέχθηκαν ηλεκτρονική επίθεση από «μετρ» του είδους με αποτέλεσμα να μην καταλάβουν το παραμικρό. Οι δράστες υπέκλεψαν πιστοποιητικά ασφαλείας (username και password) που αφορούν σε e-mails πολιτών. Κατόπιν, δημοσίευσαν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο ίντερνετ με σκοπό να τα «κάψουν», δηλαδή να τα αχρηστεύσουν.

Οι κάτοχοι των e-mails ενημερώθηκαν από την αρμόδια Αρχή για τις υποκλοπές, προκειμένου να αλλάξουν λογαριασμό και να ελέγξουν τον υπολογιστή τους για το κατά πόσο έχει υποστεί άλλες αλλαγές.

«Πρόκειται για κλοπή μίας μεγάλης βάσης προσωπικών δεδομένων από πολίτες διαφόρων χωρών. Ένα κομμάτι της υποκλαπείσας βάσης έχει ελληνικό ενδιαφέρον αφού αφορά σε 15.000 Έλληνες. Όλοι τους θα ενημερωθούν για να λάβουν τα μέτρα τους», λέει αρμόδια πηγή. Από την πλευρά τους αστυνομικές πηγές επικρίνουν το χειρισμό αυτό λέγοντας ότι με την ενημέρωση των πολιτών-θυμάτων διαρρέει η υποκλοπή που την ίδια ώρα χαρακτηρίζεται ως «άκρως απόρρητο μυστικό».

Αυτό που ερευνάται πλέον είναι το κατά πόσο τα δεδομένα που υποκλάπηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο κατά της εθνικής ασφάλειας. Πρώτο μέλημα των Αρχών είναι να εντοπίσουν τους υποκλοπείς, κάτι που για να γίνει μάλλον απαιτείται διευρωπαϊκή συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εν κατακλείδι, να σημειώσουμε από την πλευρά μας, πως η "λαχτάρα" εμφάνισης μίας επιτυχίας (ότι έγινε αντιληπτή η υποκλοπή των στοιχείων) κρίνεται, αν μη τι άλλο, ως απαύγασμα ανικανότητας, αφού με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές γνωστοποίησαν την ηλεκτρονική παραβίαση και έπαυσαν οριστικά την πιθανότητα μίας επανάληψης (με την ίδια μεθοδολογία) κλοπής ηλεκτρονικών δεδομένων από τους "χάκερς"...

Ίσως, εάν κάποτε επιβληθεί δια νόμου η αξιοκρατία και καταργηθεί η τοποθέτηση κομματικών εκπροσώπων ως διοικητών (ακόμη και των πλέον ευαίσθητων εθνικά υπηρεσιών) ή η δια των πολιτικών - κομματικών εξυπηρετήσεων αναρρίχηση και τοποθέτηση μη ικανών προσόντων κρατικών υπαλλήλων (αστυνομικών και στρατιωτικών), γίνει κατορθωτή η εύρυθμη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών (δηλ. του κράτους) αυτής της χώρας... Μέχρι τότε, ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνουμε θύματα της επιτηδευμένης ικανότητας (ή ανικανότητας;) εκείνων που έχουν οριστεί να μας προστατεύουν...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Δυστυχώς κύριε Τερζή στην Ελλάδα μόνο οι φελλοί επιπλέουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το να δημοσιοποιήσουν το θέμα μήπως το "έκαψαν"; Οι χάκερς τώρα δεν θα πάρουν τα μέτρα τους εξαφανίζοντας τα ίχνη τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έφτασα εδώ αφού διάβασα ένα μήνυμα της ΕΥΠ στα email μου. Φυσικά η πρώτη μου σκέψη ήταν πως επρόκειτο για spam, μα όταν κοίταξα τη διεύθυνση από την οποία εστάλη, την έψαξα στο google και μου εμφάνισε όντως τη σελίδα της ΕΥΠ, τα χρειάστηκα. Κανονικά. Με ενημέρωσαν πως πρέπει να αλλάξω κωδικούς, αλλά αναρωτιέμαι το εξής. Εάν αυτός ή αυτοί που μπήκαν στο λογαριασμό μου, έχουν ήδη βρει και τον τρόπο να χακάρουν το ebanking μου, ή το viva wallet, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο κλέψουν τα χρήματα μου, ποιος θα μου τα επιστρέψει; Προφανώς κανείς. Εάν, επίσης, έχουν χρησιμοποιήσει τα στοιχεία μου και κάνουν τίποτε τρομοκρατικές ενέργειες, ποιος θα με προστατεύσει; Εύχομαι όλο αυτό να έχει αίσιο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ... ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΕΥΠ...

      Διαγραφή
  5. Δεν ειναι ερασιτεχνισμος ουτε επιπολαιότητα .
    Διαταγές εχουν να διαλύσουν και τα ερηπεια που άφησαν οι προηγούμενοι Εθνοπροδοτες .
    Η πρωτεύουσα της αποικίας ήδη αλώθηκε .
    Η Πατριδα διαμελιζεται .
    Δεν υπάρχει ελληνική κυβερνηση , ουτε αστυνομία ούτε ΕΥΠ . Τίποτα δεν ειναι Ελληνικό παρα μονο μερικοι Ελληνοψυχοι που ακομη αντιστέκονται στις σειρήνες της αποικίας που κάποτε ήταν η Πατριδα Ελλαδα .
    Και αυτα που λες Κωνσταντινε στην τελευταια παράγραφο θα γινουν μονο οταν την Πατριδα μας την κυβερνησουν Ελληνες .
    Μέχρι τότε ομως , πόσοι Ελληνες θα εχουν μείνει ορθιοι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως θα πρέπει να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στο εσωτερικό (και στον κανονισμό λειτουργίας) της ΕΥΠ, με πρώτη την τοποθέτηση της υπηρεσίας αυτής στην κορυφή της πυραμίδας αρμοδιοτήτων, έχοντας υφιστάμενες και αποδέκτες εντολών τις υπόλοιπες υπηρεσίες; Το μόνο βέβαιο, πάντως, σύμφωνα με τις εξελίξεις, είναι ότι η διοίκηση του κυρίου Ρουμπάτη είναι επιεικώς ανεπαρκής, αν και από άλλα περιστατικά αποδεικνύεται και χειραγωγούμενη (σε επικίνδυνο βαθμό για την εύρυθμη λειτουργία της) από παλαιοπασόκους αξιωματικούς της αστυνομίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει ό,τι ακριβώς και για τη Βουλή: όταν οι δουλειές δεν πάνε καλά στον οίκο... δεν αλλάζουμε τις κουρτίνες αλλά τις... κοπέλες.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]