Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσίπρας: Δεν θα αφήσω να γίνει η ηθική ήττα των εταίρων δική μας (video)

"Δεν θα γίνω πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας και... εθνικής διαπλοκής" 

Δεν δέχεται την ιδιοκτησία των μέτρων που υπέγραψε την 12η Ιουλίου είπε στην πρώτη του προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη στον ALPHA ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνοντας όμως ότι θα τα εφαρμόσει αναζητώντας τον σταδιακό απεγκλωβισμό.

"Θέλουν ουσιαστικά αυτή τη μεγάλη ζημιά σε ηθικό επίπεδο που υπέστησαν να την μετατρέψουν και σε δική μας ηθική ήττα. Όχι, εμείς θα τηρήσουμε την συμφωνία επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε δίνοντας παράλληλα μάχες για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της αλλά ποτέ δεν θα δεχθούμε την ιδιοκτησία αυτών των μέτρων", είπε χαρακτηριστικά.

Θα το εφαρμόσουμε, συμπλήρωσε, για να φύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, ψάχνοντας ταυτόχρονα να βρούμε τους τρόπους των αντισταθμιστικών μέτρων που θα απαλύνουν τις πληγές εκεί "που είναι άδικο και σκληρό".

Δεν μπορούσα να κυβερνώ με εντολή που δόθηκε υπό άλλες συνθήκες

Για την προσφυγή στις κάλπες είπε πως "αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας, να αποφασίζει ο λαός" και σημείωσε ότι επί επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή υποσχόμενος στον ελληνικό λαό μια σκληρή διαπραγμάτευση και πιστεύει οτι εξήντλησε τα όρια αυτής της εντολής.

Πρόσθεσε ότι δεν είχε το δικαίωμα να συνεχίσει να ασκεί τα καθηκοντά του εξαντλώντας μια εντολή που δόθηκε "σε διαφορετικές συνθήκες".

Στιγμή ανάτασης των Ελλήνων το δημοψήφισμα

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα υπερασπίστηκε την επιλογή του να διενεργηθεί κάνοντας λόγο για μια πολύ μεγάλη "ιστορική στιγμή ανάτασης του ελληνικού λαού" αλλά και διασαφηνίζοντας ότι έγιναν προσπάθειες υπεράσπισης του δικαίου των Ελλήνων αλλάζοντας την Ευρώπη, "όχι βγάζοντας την Ελλάδα απο την Ευρώπη".

Αναγνώρισε ότι μέσα στο 63% υπάρχει μέρος λαού που δεν ήθελε καμία συμφωνία αλλά τόνισε ότι αυτό είναι μειοψηφικό και εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα κερδήθηκε γιατί την παραμονή του δημοψηφίσματος δεσμεύτηκε ότι την άλλη εβδομάδα θα πάει σε συμφωνία.

Τα «όχι» μένουν στην Ιστορία

Δήλωσε περήφανος για τη διαπραγμάτευση που έκανε τονίζοντας ότι "πολλές φορές τα όχι στην ιστορία έχουν λυγίσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης" αλλά μένουν στην ιστορία. Είμαι περήφανος και για την επιλογή να μην οδηγήσω στο τέλος τον ελληνικό λαό σε μια "ανείπωτη καταστροφή", πρόσθεσε τονίζοντας ότι σε όλα του τα διαγγέλματα πριν το δημοψήφισμα έλεγε ότι διεκδικεί το όχι για καλύτερη συμφωνία.

"Το όχι σε μια κακή συμφωνία το έκανα ναι σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική", είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι "αν συγκρίνουμε το πρώτο μνημόνιο, το δεύτερο μνημόνιο, την πρόταση Γιούνκερ με αυτό που έχουμε τελικά θα δούμε ότι οι αριθμοί και μόνο δείχνουν τη διαφορά".

Για την τελική διαπραγμάτευση είπε ότι έδωσε "σκληρή" μάχη "μέτρο προς μέτρο" και σε μια βραδιά όπου η πλειοψηφία των εταίρων είχε θέληση "να εκδικηθεί" και ήταν συσπειρωμένοι στην απόφαση "όχι να εκδικηθούνε με μέτρα αλλά με την εκδίωξή μας".

Πρόσθεσε ότι μετά το τέλος της 17ωρης συζήτησης είχε ένα κρίσιμο δίλημμα, εάν θα σηκωθεί να φύγει όπως του έλεγε η καρδιά του γυρίζοντας πίσω ως ο ήρωας για κάποιες στιγμές αλλά την επόμενη μέρα θα είχε να αντιμετωπίσει μια κρίση με "πρωτοφανείς διαστάσεις".

Έκανε λόγο για ανάληψη πολιτικού κόστους και για μια "επιλογή ευθύνης" ώστε να αποτρέψει μια καταστροφή για τις λαϊκές μάζες.

Ανέφερε ότι υλοποίησε το σχέδιο του με ένα μήνα καθυστέρηση εξαιτίας του γεγονότος ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν σήμαινε αυτομάτως σταθεροποίηση.

"Μόλις η χώρα πάτησε σε στέρεο έδαφος υλοποίησα τον σχεδιασμό, την απόφασή μου να θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή την εξέλιξη και την επιλογή μου", είπε.

Το εναλλακτικό σχέδιο της δραχμής ήταν το σχέδιο του αντιπάλου

Δεν ήταν επιλογή τόνισε η επιστροφή στη δραχμή γιατί όπως είπε γνωρίζει ότι αυτή η επιστροφή αυτή δεν είναι "επαναστατική ούτε Αριστερή επιλογή" αλλά το αντίβαρο της εσωτερικής υποτίμησης μέσα από την υποτίμηση του νομίσματος.

"Βλέπω την Ευρώπη σαν ένα υπερωκεάνιο σε συνθήκες τρικυμίας που πορεύεται σε λάθος πορεία, κάποιοι απολαμβάνουν στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα και στη λάτζα και ο ελληνικός λαός είναι στο κατάστρωμα μαζί με άλλους λαούς για χρόνια τώρα. Όμως η επιλογή για να αντιδράσεις σε αυτή την αδικία και τη λάθος πορεία του πλοίου δεν είναι εν μέσω της τρικυμίας να πέσεις στη θάλασσα ή σε μια φουσκωτή λέμβο διότι δεν θα σωθείς, θα είναι χειρότερα τα πράγματα", τόνισε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε ότι δεν είχε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και υπερτίμησε "τη δύναμη του δίκιου", "υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών".

Είχαμε -είπε- την εκτίμηση ότι η αλλαγή η πολιτική στην Ελλάδα θα δημιουργήσει "ένα ντόμινο εξελίξεων στην Ευρώπη, δεν το είδαμε αυτό, είδαμε μια αντισυσπείρωση".

Καρφί για τον Βαρουφάκη που "δεν του έδινε σημασία κανένας"

Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη και τις διαπραγματεύσεις όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.
«Ο Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο είχε μια πολύ μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση, αλλά από ένα σημείο και μετά νομίζω ότι σταμάτησε, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση λίγο πριν γυρίσουμε πίσω και καλέσουμε σε δημοψήφισμα είχα απέναντί μου την Λαγκάρντ, τον Ντράγκι, τον Γιούνκερ και μίλαγε ο υπουργός Οικονομικών και δεν του έδινε κανείς σημασία».Δεν έλεγε άσχημα πράγματα αλλά είχε χάσει αξιοπιστία απέναντι στους συνομιλητές»
Η μεγάλη διάψευση για μένα, ομολόγησε, δεν έγινε στη συμφωνία την τελική αλλά "όταν όταν ήρθε ο τότε υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα του Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ".
"Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί μου έλεγαν ότι είναι το εναλλακτικό σχέδιο ήταν το σχέδιο του αντιπάλου", συμπλήρωσε.

Προεκλογικά ανέφερε η εικόνα που είχε ήταν ότι όλοι είχαν προδιαγράψει ότι η βασική επιλογή της Ευρώπης ήταν να διατηρήσει την ενότητά της και ως εκ τούτου όλοι έχουν προδιαγράψει ότι το Grexit δεν είναι επιλογή.

"Το Grexit έγινε επιλογή όχι από τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά από τις δυνάμεις της συντήρησης", σημείωσε.

Για τις προηγούμενες κυβερνήσεις σημείωσε: "Είδα τους προηγούμενους να μην δίνουν μάχη αλλά να βγαίνουν και να λένε στον ελληνικό λαό ότι τα μνημόνια ακόμα και αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε κάποιος να τα εφεύρει".




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]