Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «μωσαϊκό» των λαθραίων

Σήμα κινδύνου! Υπαρκτός ο κίνδυνος αλλοίωσης του πληθυσμού

Γράφει ο Νίκος Σταυρουλάκης

Διαστάσεις «ασύμμετρης απειλής» έχει λάβει η εισροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ πληθαίνουν οι τριτοκοσμικές σκηνές που εκτυλίσσονται στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Οι παράνομοι μετανάστες καταφθάνουν από τα μικρασιατικά παράλια κατά χιλιάδες, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανθρωπιστικής κρίσης, επί ελληνικού - ευρωπαϊκού εδάφους. Μπροστά στο ανεξέλεγκτο, πλέον, μεταναστευτικό ρεύμα από την Ανατολή (κυρίως από τη Συρία) οι αρμόδιες Αρχές παρουσιάζουν αδυναμία διαχείρισης και εμφανή σημεία κόπωσης, λόγω και της έκτασης της συνοριακής ακτογραμμής.

Οι υφιστάμενες υποδομές υποδοχής - εξυπηρέτησης δεν επαρκούν, το προσωπικό σε ΕΛ.ΑΣ. και Λ.Σ. παραμένει ελλιπές, οι προϋποθέσεις προώθησης σε άλλες χώρες περιορισμένες, οι Αρχές της γειτονικής Τουρκίας αρνούνται να συνεργαστούν, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης οι διατιθέμενοι πόροι είναι ελάχιστοι.

Μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 έχουν συλληφθεί από τις αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές Αρχές 156.726 άτομα, που εισήλθαν στη χώρα παράνομα (χωρίς να υπολογίζονται όσοι καταφέρνουν μέχρι στιγμής να διαφύγουν), την ώρα που στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν συλληφθεί «μόλις» 32.070 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας!
Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία, 88.264 άτομα προέρχονται από τη Συρία, 32.414 από το Αφγανιστάν, 9.713 από την Αλβανία, 9.445 από το Πακιστάν, 5.421 από το Ιράκ, ενώ μικρότεροι είναι οι αριθμοί μεταναστών από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής (Μπαγκλαντές, Παλαιστίνη, Σομαλία, Ιράν, Γεωργία, Κονγκό κ.ά.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ., στην πρώτη γραμμή του μετώπου των ελληνικών νησιών που δέχονται το μεταναστευτικό κύμα είναι η Λέσβος, η οποία στους πρώτους επτά μήνες του 2015 έχει δεχθεί 61.636 άτομα (5.178 άτομα το ίδιο διάστημα το 2014).
Στη δεύτερη θέση από πλευράς αριθμητικής υποδοχής βρίσκονται τα νησιά των νότιων Δωδεκανήσων, όπως η Ρόδος (περιοχή αρμοδιότητας της Α΄ Διεύθυνσης Ασφάλειας Δωδεκανήσου), που δέχθηκαν 28.000 άτομα (2.340 το ίδιο διάστημα πέρυσι), και στην τρίτη θέση η Χίος με 21.925 άτομα (1.873 πέρυσι).

Τα στοιχεία αποδεικνύουν την εκρηκτική διάσταση που παρουσιάζει η ροή μεταναστών φέτος, δημιουργώντας συνθήκες «ασύμμετρης απειλής», με δεδομένη και τη νησιωτική γεωγραφική διαμόρφωση των ελληνικών εδαφών στο ανατολικό Αιγαίο, πολύ διαφορετικές από τις άλλες δύο χώρες του Νότου (Ισπανία και Ιταλία), οι οποίες δέχονται ανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις.

Μεταξύ των κατοίκων των νησιών επικρατεί φόβος για τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο αλλοίωσης του πληθυσμού, που ενισχύεται και από την πρωτοφανή ολιγωρία των τουρκικών Αρχών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ., μόνο από τα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα πέρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 138.081 άτομα, την ώρα που στο ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν περάσει 8.622. Από αυτά, 126.250 συνελήφθησαν από το Λιμενικό και μόλις 11.831 από την ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που αξιολογείται ως απόδειξη ότι οι διακινητές κινούνται κυρίως διά θαλάσσης μετά την «οχύρωση» του Εβρου.

Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών που προέρχονται από την Αλβανία. Σύμφωνα με στοιχεία, 952 Αλβανοί μετανάστες από την Ελλάδα επαναπροωθήθηκαν μόνο τον Ιούλιο στην Αλβανία. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, τον Ιούλιο 1.106 (εκτός των 952 Αλβανών) αλλοδαποί διάφορων υπηκοοτήτων επέστρεψαν από όλη την επικράτεια στις χώρες καταγωγής τους.

Οικονομική ενίσχυση από την Ευρώπη με παρέμβαση Δ. Αβραμόπουλου

Τα δεδομένα επαναφέρουν την Ελλάδα στην κορυφή της διεθνούς επικαιρότητας, αυτή τη φορά αντιμετωπίζοντας τη μεταναστευτική κρίση. Την ίδια ώρα η Ευρώπη ενεργεί με οικονομικούς όρους, εκχωρώντας κεφάλαια από τα αρμόδια Ταμεία στις χώρες-μέλη, ενώ αδυνατεί να δώσει λύσεις σε πολιτικό επίπεδο. «Η Ευρώπη παραπαίει» στο μεταναστευτικό ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της βελγικής «L' Echo» για την πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, αναφέροντας ότι η Αθήνα συνεχίζει να επικρίνει την Ε.Ε. για «αδράνεια και έλλειψη αλληλεγγύης».

Ωστόσο, με επείγουσες διαδικασίες η Ευρώπη αντιδρά... Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος έχει ήδη ενεργήσει για την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών μέσω πόρων της Ε.Ε. Οπως έγινε γνωστό, έχει εξασφαλιστεί έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, ύψους 1.181.447,89 ευρώ, από τα οποία το 1.000.000 έχει ήδη προπληρωθεί.
Συνολικά, τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα κατανέμονται ως εξής:
- Συνοριακή βοήθεια 2.222.000 ευρώ (Λ.Σ.).
- Εξοπλισμός 486.000 ευρώ.
- Οργάνωση, ενημέρωση, management μεταναστευτικών ροών 694.000 ευρώ.
- Ενίσχυση πρώτης υποδοχής 1.429.700 ευρώ.
- Διάφορα προγράμματα 13.670.604 ευρώ.
- Πολιτική προστασία 259.348.877 ευρώ και 166.814.388 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία, σε σύσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου με κυβερνητικούς παράγοντες που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, από την Ελλάδα τέθηκαν τα εξής αιτήματα:
- Αύξηση της δυνατότητας υποδοχής κατά 2.500 θέσεις έως το τέλος του 2015.
- Βελτίωση της ποιότητας και επίσπευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το άσυλο. Διευθέτηση των συσσωρευμένων αιτήσεων που εκκρεμούν.
- Ενίσχυση συστήματος παρακολούθησης των χώρων στέγασης. Βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης.
- Ενίσχυση των προγραμμάτων ένταξης μεταναστών (απασχόληση, γλώσσα, εκπαίδευση).
- Ειδική μέριμνα για ασυνόδευτους ανηλίκους.
- Ενίσχυση μέτρων (εκούσιας) επιστροφής - επανεισδοχής στη χώρα προέλευσης.

Στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών πήραν μέρος, εκτός του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Πανούσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θόδωρος Δρίτσας.

Συνολικά έχουν εξασφαλιστεί για την Ελλάδα πόροι από τα δύο αρμόδια ευρωπαϊκά Ταμεία, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης [(ΤΑΜΕ), AMIF] και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας [(ΤΕΑ), Internal Security Found (ISF)]. Για την Ελλάδα προβλέπονται πόροι και από τα δύο Ταμεία, μέσω προγραμμάτων που θα εγκριθούν πριν από το τέλος του μήνα, ενώ η προχρηματοδότηση θα ξεκινήσει εντός του Αυγούστου. Συνολική αξία των προγραμμάτων είναι για το ΤΑΜΕ 259.348.877 ευρώ και για το ΤΕΑ για τα σύνορα 166.814.388 ευρώ. Ολα αυτά υπό μία προϋπόθεση: Οτι για την απελευθέρωση της προχρηματοδότησης η Ελλάδα θα πρέπει να ορίσει την αρμόδια Αρχή.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μολύνθηκε η Πατριδα ....
    Όπλα έχετε ; Τροφη ; Ταμπούρια ...οχι ; Είστε ζωντανοι νεκροί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]