Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαθήματα πολιτικής ωριμότητας και πατριωτισμού

Διχασμός και ουδετερότητα

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

1.7.2015. Τέσσερις ημέρες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.
«Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ΝΑΙ σε όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και μάλιστα χωρίς κανένα αντίκρισμα εξόδου από την κρίση. Να πείτε κι εσείς όπως έλεγαν εκείνες τις κακές μέρες του κοινοβουλίου, που έχουμε αφήσει πίσω μας, ΝΑΙ σε όλα. Να γίνετε και εσείς ένα με αυτούς. Συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων».
23.11.1974. Την επομένη της προκήρυξης του δημοψηφίσματος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του νεοπαγούς κόμματός του τόνισε:

«Είναι συνεπώς και ζήτημα συνεπείας να εμμείνωμεν στην θέσιν αυτήν της κομματικής ουδετερότητος. Βέβαια ο καθένας μας σαν άτομο θα ψηφίση στο δημοψήφισμα αδέσμευτος και σύμφωνα με την συνείδησίν του. Αλλά δεν θα είναι πρέπον να εμφανίζεται δημοσία υπό την ιδιότητά του ως βουλευτού, προπαγανδίζων υπέρ της μιας ή επικρίνων άλλην μορφήν πολιτεύματος. Γιατί μια μεγάλη παράταξις ως η ιδική μας είναι φυσικόν να περιλαμβάνη οπαδούς και των δύο μορφών του πολιτεύματος».

Είναι προφανές ότι ο σώφρων επέλεξε να τηρήσει ουδέτερη στάση και για θεσμικούς λόγους. Εχοντας ευρεία κοινωνική αποδοχή που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στις εκλογές που προηγήθηκαν, δεν ήθελε να οξύνει το κλίμα και να προκαλέσει αντιπαραθέσεις.

Με τη στάση του φρόντισε να κλείσει οριστικά το ζήτημα που ταλάνιζε τη χώρα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν, χωρίς να διαιωνίσει τον διχασμό.

Ο διχασμός είναι χαλασμός και γι’ αυτό κανένας ηγέτης και καμιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν πρέπει να στρώνει το χαλί για την αναταραχή. Είναι σχιζοφρενική μέθοδος να χτυπάς με σφυρί, για να ρυθμίσεις ένα ρολόι.

Σε τούτη τη μεγάλη ώρα, δεν μπορούμε να ανεχθούμε νέες περιπέτειες και νέες «εγχειρήσεις», 41 χρόνια μετά τη θέσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Όσοι βλέπουν στις περιπέτειες στοιχεία ρομαντισμού και ηρωισμού είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Σε τούτη τη μεγάλη ώρα, δεν μπορούμε να ανεχθούμε νέες περιπέτειες και νέες «εγχειρήσεις», 41 χρόνια μετά τη θέσπιση των δημοκρατικών θεσμών."


    Η Ιστορια επαναλαμβανεται για αλλη μια φορα!

    " ΟΥΚ ΕΞ ΑΛΛΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΤΥΡΑΝΝΙΣ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΚ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ…»

    «Από καμιά άλλη πολιτεία δε δύναται να γεννηθεί τυραννία,παρά μονάχα από τη Δημοκρατία» "

    ( Πλάτων )


    "Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι στη δημοκρατία ψηφίζεις πρώτα και

    παίρνεις διαταγές μετά. Στη δικτατορία, δεν χρειάζεται να χάσεις τον καιρό σου ψηφίζοντας."

    ( Charles Bukowski, 1920-1994, Αμερικανός συγγραφέας )


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]