Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς αλλάζει ο χάρτης στην Μέση Ανατολή

Το Ισλαμικό Κράτος κυριαρχεί στη διχασμένη Συρία και το πολιτικά ασταθές Ιράκ. Στο μεταξύ παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους δρουν στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Σήμερα το γεωπολιτικό πεδίο στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει.

Το Ισλαμικό Κράτος κυριαρχεί στη διχασμένη Συρία και το πολιτικά ασταθές Ιράκ. Στο μεταξύ παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους δρουν στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Η θέση του IS συνεχώς ισχυροποιείται.

«Το είχαμε υποτιμήσει», ανέφερε ο ιρακινός βουλευτής Μιτάλ Αλ Αλούσι, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις διαστάσεις που θα λάμβανε». Κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας Μαλίκι υπήρχαν ριζοσπαστικές δυνάμεις στο εσωτερικό που ασκούσαν αντιπολίτευση. Πολλοί από τους μετέπειτα τζιχαντιστές του ΙS προέρχονταν από εκείνους τους κόλπους.

Στο μεταξύ, από πέρυσι, παρά τις διεθνείς προσπάθειες να ανακοπεί η ορμή του IS, υπολογίζεται ότι στους κόλπους των τζιχαντιστών του χαλιφάτου έχουν προσχωρήσει περίπου 35.000 άτομα. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες ΗΠΑ, ΕΕ, Σαουδικής Αραβίας αλλά και του τακτικού στρατού του Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος αντί να συρρικνώνεται, εδραιώνει ολοένα περισσότερο την κυριαρχία του. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κατακτήσει την πόλη Ραμάντι στο Ιράκ και την αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία, ενώ μαίνονται συγκρούσεις στο Κομπάνι.

Γιατί όμως στην πράξη είναι τόσο δύσκολο να αναχαιτιστεί το ΙS; Η απάντηση είναι απλή. Διότι πρόκειται για ένα οργανωμένο δίκτυο το οποίο κινείται πολυεπίπεδα, από τον συμβατικό πόλεμο μέχρι το αντάρτικο και την τρομοκρατία.

Στο μεταξύ οι μαχητές του έχουν καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο να εκτοπίσουν Άραβες, Κούρδους, Γεζίντι, Ασσύριους, Πεζμεργκά και Σαμπάκους από τα εδάφη τους, καταλαμβάνοντας την περιοχή στην οποία εκτείνεται σήμερα το Χαλιφάτο.

Παρά το γεγονός ότι οι τακτικοί στρατοί του Ιράκ και της Συρίας φέρουν σύγχρονους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η μάχη με το IS παραμένει άνιση. Σύμφωνα με τον ταξίαρχο των δυνάμεων των Πεζμεργκά, το IS χρησιμοποιούν κυρίως νάρκες και εκρηκτικά TNT, από τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 1500 στρατιώτες Πεζμεργκά.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]