Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η δημιουργική ασάφεια στο διάγγελμα του Τσίπρα

  • Το "όχι" στοχεύει σε καλύτερη συμφωνία
  • Οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να σταματήσουν
  • Θέλουμε συμφωνία με μεταρρυθμίσεις
  • Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν
Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος

Συνοφρυωμένος, με σχετικά γρήγορο λόγο για να προσδώσει βεβαιότητα στα λεγόμενά του, εμφανώς ανήσυχος και με πρωτότυπο «νευρικό» ύφος, προχώρησε στο διάγγελμά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ένα διάγγελμα στο οποίο η γλώσσα του σώματός του μαρτυρούσε μία αγωνιώδη ανάγκη εύρεσης στηρίγματος στις μέχρι τώρα κινήσεις του.

Σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους με όρους βιωσιμότητας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και την αναγκαία αναδιάρθρωσή του σε σχέση με αυτές που υπήρχαν μέχρι την Κυριακή και η κυβέρνηση δεν τις άφησε να πέσουν κάτω. Αντίθετα, κατέθεσε, όπως ανέφερε, κατέθεσε τις αντιπροτάσεις της ζητώντας βιώσιμη λύση.

Απαντώντας στις βολές που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για την επιλογή του δημοψηφίσματος τόνισε: "Δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δώσει χώρο και χρόνο σε ένα λαό προκειμένου να επιλέξει κυρίαρχα για το μέλλον του".

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το κλείσιμο των τραπεζών οφείλεται στην επικράτηση ακραία συντηρητικών κύκλων, που στόχο είχαν "να περάσουν τον εκβιασμό από την κυβέρνηση σε κάθε πολίτη ξεχωριστά".

"Είναι απαράδεκτο σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής, να κλείνουν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στο λαό και να οδηγούν σε ταλαιπωρία χιλιάδες ανθρώπους ηλικιωμένους που η κυβέρνηση παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία φρόντισε και εξασφάλισε η σύνταξή τους να καταβληθεί κανονικά στους λογαριασμούς τους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης", είπε ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του προς τον Ελληνικό λαό. Και δεν διευκρίνισε τι εννοούσε με αυτή του την δήλωση, επαναλαμβάνοντας έτσι την πολιτική της «δημιουργικής ασάφειας» ευελπιστώντας πως θα γίνει πόλος έλξης – στήριγμα και ελπίδα των ελλήνων πολιτών. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πει οτιδήποτε σχετικά με την "άμεση λύση" και τον τρόπο με τον οποίο θα την επιβάλει.

Αμέσως μετά έδειξε όμως και το «όπλο» στο οποίο ελπίζει, δηλαδή τον ελληνικό λαό, στου οποίου την ψήφο του "όχι κατά των μέτρων των προτάσεων των μνημονίων" (όχι του συγκεκριμένου, το οποίο έχει αποσυρθεί, αλλά όλων) ευελπιστεί πως θα εισπράξει ο ίδιος μέσα από το Δημοψήφισμα της Κυριακής.

Όχι μόνο δεν είναι σαφής (για μία ακόμη φορά) ο κ. Τσίπρας, αλλά μεταφέρει και την ευθύνη της «άμεσης λύσης» (γενικά και απροσδιόριστα) στον ελληνικό λαό.

Μιλώντας για την υπάρχουσα κατάσταση των δυσκολιών (εννοώντας προφανώς το κλείσιμο των τραπεζών και τον περιορισμό αναλήψεων από τα ΑΤΜ) ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε πως «αυτές οι δυσκολίες είναι προσωρινές», αποφεύγοντας να ορίσει τον χρόνο και τον τρόπο του τερματισμού τους, θυμίζοντας αυτομάτως τη λαϊκή ρήση «ουδέν μονιμότερον εκ του προσωρινού». 
Ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν τα capital controls, φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Τσίπρα και όλου του υπουργικού του συμβουλίου, ο ίδιος επιστρατεύοντας για μια ακόμη φορά την προπαγάνδα του "οι άλλοι φταίνε" έριξε το φταίξιμο στους ...κακούς δανειστές!

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε, βεβαίως, να απευθυνθεί στο εσωτερικό αντίπαλο πολιτικό μέτωπο, στο οποίο απηύθυνε κατηγορίες για στάση εναντίον των συμφερόντων της χώρας.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε  ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτε για την σημερινή πρόταση που απέστειλε στις Βρυξέλλες, αφήνοντας έτσι ανυπεράσπιστη την πρότασή του σε πιθανές στρεβλώσεις από τους αντιπάλους που κατήγγειλε...

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:
«Στόχος μας μια βιώσιμη λύση. Σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με όρους βιωσιμότητας. Ήδη, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος, έπεσαν στο τραπέζι βιώσιμες λύσεις
Αμέσως καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα διαπραγματευτούμε. Παραμένουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αυτό θα συμβεί και τη Δευτέρα, με ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση.
Η λαϊκή ετυμηγορία ισχυρότερη από τη βούληση μιας κυβέρνησης.
Σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας οι λαοί με δημοψηφίσματα έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις.
Δεν θα περίμενα ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη να μην δίνει χώρο και χρόνο να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του.
Απαράδεκτο σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής, επειδή αποφασίσαμε να δώσουμε το λόγο στον λαό.
Για να προστατέψουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες. Στην ελληνική κυβέρνηση δόθηκε ένα τελεσίγραφο, που ζητούσε την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου
Γνωρίζω ότι οι Σειρήνες της καταστροφής σας εκβιάζουν να πείτε «ναι»σε όλα τα μέτρα των δανειστών
Το όχι δεν αποτελεί ένα σύνθημα, αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πως θα ζήσει την επόμενη ημέρα. Σημαίνει πίεση για βιώσιμη συμφωνία. «Οχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει καλύτερη διαπραγματευτική θέση για την Ελλάδα
Δεσμεύομαι προσωπικά να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές
Σας λένε συνειδητά ψέματα, όσοι σας λένε ότι έχω προσωπικό σχέδιο να βγάλω την Ελλάδα από την ευρωζώνη
Ενώπιον των Ευρωπαίων ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν διατύπωσα την θέση ότι η λιτότητα πρέπει να σταματήσει, τα μνημόνια δεν είναι η λύση στη κρίση
Δυστυχώς ορισμένοι στην Ευρώπη αρνούνται να το κατανοήσουν, να το παραδεχτούν
Όσοι θέλουν την Ευρώπη μια επιδερμική ένωση με συγκολλητική ουσία το ΔΝΤ δεν είναι οραματιστές, δεν αγαπούν την Ευρώπη, είναι άτολμοι πολιτικοί.
Η κατάσταση αυτή θα είναι πρόσκαιρη, οι καταθέσεις των πολιτών δεν θα χαθούν στο βωμό των σκοπιμοτήτων.
Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα. Οι δοτές κυβερνήσεις αποτελούν πραξικόπημα
Αναλαμβάνω προσωπικά την εξεύρεση λύσης, αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία
Σας καλώ να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύση»




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]