Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όλα στον αέρα από χτες!

Η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε δάνειο 30 δισ. ευρώ για να πληρώνει μόνο τους δανειστές προκάλεσε σύγχυση στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις χτες το βράδυ, χωρίς πάντως να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τίποτα. Από εκεί που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα το βράδυ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, καλούσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «Oχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, απορρίπτοντας τις όντως απαράδεκτες και εξουθενωτικές προτάσεις των Γερμανών και των υπόλοιπων δανειστών, χθες αποκαλύφθηκαν άλλα πράγματα. Με νέα επιστολή του χτες το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε... δάνειο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM) για να πληρώνει ως το 2017 τους δανειστές και μόνο αυτούς! Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης αναδιάρθρωση του χρέους. Οι δανειστές του τα απέρριψαν, αλλά όρισαν νέα συνεδρίαση της ευρωομάδας για σήμερα το απόγευμα, πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις.

Στο μεταξύ, από το Βερολίνο μεταδίδονται δύο κρίσιμες ειδήσεις. Η πρώτη είναι ότι οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού διά στόματος της καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, αφού πρώτα συνεννοήθηκε με τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν για τρίτο Μνημόνιο, πριν γίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα την Κυριακή. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ όμως ζήτησε με την τελευταία πρότασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ταχθεί... υπέρ της αποκρουστικής για τον λαό μας πρότασης των δανειστών!

Αν υποθέσουμε ότι όντως πάμε στο δημοψήφισμα την Κυριακή και ο πρωθυπουργός αρνείται να αλλάξει γραμμή, παραμένοντας σταθερός υποστηρικτής του «Οχι», τι θα κάνει στη συνέχεια; Οταν αποκαλύπτεται ότι ζήτησε νέο δάνειο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για δύο χρόνια, το οποίο προφανώς θα συνοδεύεται από όρους που θα επιβάλουν οι δανειστές, άρα θα πρόκειται για νέο διετές μνημόνιο, θα πάρει το «Οχι» του λαού και θα το κάνει... νέο Μνημόνιο κοπής ΕΕ επί του ΣΥΡΙΖΑ; Μα θα εξευτελιστεί, αν κάνει κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση επικράτησης στο δημοψήφισμα του «Ναι» δεν το συζητάμε καθόλου, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει σαφέστατα να υπονοηθεί στην προχθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι θα παραιτηθεί!

Δεν αντιλαμβάνεται άραγε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι με αυτή την αντιφατική γραμμή -«Οχι» στο δημοψήφισμα και «Ναι» στο δάνειο!- προκαλεί σύγχυση στους ψηφοφόρους και συρρικνώνει την απήχηση του κυβερνητικού και πρωθυπουργικού «Οχι»; Αυτό καθίσταται πλέον εξόφθαλμο. Η δεύτερη είδηση από τη Γερμανία είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδωσε εντολή στον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, να μην αυξήσει τη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης (ELA) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε να κορυφωθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός της Ελλάδας πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, πανικοβάλλοντας ένα τμήμα των ψηφοφόρων. Σε λίγες μέρες θα δούμε τι θα γίνει στην πράξη. Είναι βέβαιο όμως ότι η αίτηση για νέο δάνειο ύψους 30 δισεκατομμυρίων πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, έχει φέρει σε δύσκολη θέση και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Υποδηλώνει επίσης και την τραγική κατάσταση στην οποία πρέπει να έχουν οδηγηθεί τα οικονομικά της χώρας τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου - και αυτή είναι η περίοδος που ενδιαφέρει τώρα τον ελληνικό πληθυσμό, αφού η περίοδος Σαμαρά - Βενιζέλου ανήκει πλέον ανεπιστρεπτί στο παρελθόν! Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει σήμερα, αυτού η οικονομική διαχείριση μας ενδιαφέρει. Υποκύπτοντας όμως κάθε μέρα και περισσότερο στους όρους των ανελέητων Γερμανών και των υπόλοιπων δανειστών, εγκλωβίζεται διαρκώς και πιο πολύ σε μια πολιτική... «σαμαροβενιζελισμού», η οποία οδήγησε τον ελληνικό λαό να εκδιώξει κλοτσηδόν από την εξουσία τους εμπνευστές της. Στον βαθμό που η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα προσλάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά ταύτισης με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της μνημονιακής εποχής των Γ. Παπανδρέου - Ευ. Βενιζέλου, την ίδια τύχη απομάκρυνσης από την εξουσία θα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, όσο ο πρωθυπουργός απομακρύνεται από τις προγραμματικές δηλώσεις που ο ίδιος διάβασε στη Βουλή, αυξάνονται οι πιθανότητες η διακυβέρνηση της Αριστεράς να αποδειχθεί όντως «αριστερή παρένθεση». Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει πως μπορεί να εκπλήσσει ευχάριστα τον λαό. Για να δούμε πρώτα, λοιπόν, αν έχει άλλον άσο στο μανίκι του...

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]