Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίσιμες ώρες για συμφωνία ή ρήξη

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους από την ώρα που έγινε γνωστό το βράδυ της περασμένης Κυριακής το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στόχος είναι αρχικά να επέλθει η ομαλότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ήδη, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων υπάρχει η εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε μια συμφωνία και γι' αυτό θα χρειαστεί ένα δάνειο γέφυρα που θα εξασφαλίζει την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ που λήγει στις 20 Ιουλίου και φυσικά το «άνοιγμα» του ELA.

Σύμφωνα μάλιστα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου ANSA, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές,ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες την παροχή ενδιάμεσου δανείου ύψους 7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες και την αποπληρωμή δανείων.

Ενδεικτική των διεργασιών που συντελούνται στο παρασκήνιο είναι η σημερινή απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην παρατήρηση του Ιταλού ευρωβουλευτή της Λίγκας του Βορρά Τζιανλούκα Μπουονάνο ότι ασχολείται με το κινητό του.
 «Κάνω τη δουλειά μου. Ανταλλάσσω μηνύματα με τον Έλληνα πρωθυπουργό», ήταν η αποστομωτική απάντηση του προέδρου της Κομισιόν.

Στη χθεσινή συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον Μάριο Ντράγκι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι το «κούρεμα» στα collaterals έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τον ELA, ωστόσο προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα κλειδί είναι η ταχύτητα.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις από τις διοικήσεις των τραπεζών μεθαύριο Πέμπτη να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες -με παράλληλη διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων- ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν άλλες συναλλαγές (κατάθεση επιταγών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έκδοση καρτών και κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.ά.).

Ξεκινάει το κρίσιμο Eurogroup

Η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα, πρώτα στο Eurogroup, όπου θα εκπροσωπηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής, την πρότασή της, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία πρόταση των θεσμών (πρόταση Γιούνκερ). Με αυτή θα επιχειρείται να μείνει εκτός η αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση-ξενοδοχεία, οι ομαδικές απολύσεις και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ θα εμπεριέχεται η δυνατότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού και στην έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις για κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.

Ωστόσο αυτή η βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης Γιούνκερ, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα γίνει δεκτή από τους θεσμούς την ώρα μάλιστα που η διετής συμφωνία που ζητά η Αθήνα, με την εμπλοκή του ESM, ερμηνεύεται από πολλούς στην Ευρώπη ως ένα νέο πρόγραμμα που προϋποθέτει και νέα επιπρόσθετα μέτρα για να γίνει δεκτή. Σε αυτήν την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ωστόσο παραμένει κλειδί για την Αθήνα η απομείωση του χρέους που θα της δώσει τη δυνατότητα να «περάσει» στη Βουλή τη συμφωνία με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις. Μαζί φυσικά με την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και την επιστροφή στην ομαλότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το μήνυμα ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας έστειλαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που ζήτησαν αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά. Προσερχόμενος στο Eurogroup, που συνεδριάζει σε λίγη ώρα, o κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί ένα Grexit, το οποίο, όπως είπε, θα ήταν μια συλλογική αποτυχία. Στις 19.00 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου της Ευρωζώνης.




Πηγή "Ναυτεμπορική"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]