Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» το νέο όνομα της Κύπρου

Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για την πορεία των συνομλιών

Γράφει ο Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος

Μιλώντας για πρώτη φορά για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες των συνομιλιών που διεξάγονται, αποκαλύπτοντας μάλιστα και την πρόταση για το νέο όνομα που συζητείται για το κράτος και το οποίο, όπως είπε, είναι το «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία». Ο κ. Ακιντζί θα έχει, στις 27 Ιουλίου, την τελευταία συνάντησή του με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη εντός του καλοκαιριού, με την προσοχή μετά να στρέφεται στον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ακιντζί σε δημοσιογράφους και μέρος των οποίων δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά θέματα, αλλά στο τραπέζι δεν έχουν ακόμη βρεθεί το εδαφικό και οι εγγυήσεις.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε, πάντοτε με βάση τη «Χουριέτ», ότι το ελληνοκυπριακό και το τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα χορηγούν το καθένα δική του ιθαγένεια, συμπληρωματική της κυπριακής ιθαγένειας.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να εγκατασταθούν σε περιοχές της επιλογής τους. Το νέο ομοσπονδιακό κράτος θα έχει δύο Κοινοβούλια - την Άνω και την Κάτω Βουλή. Οι Ελληνοκύπριοι οι οποίοι θα εγκατασταθούν στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο ή, αντιστρόφως, οι Τουρκοκύπριοι που θα εγκατασταθούν στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο, θα διατηρήσουν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις τοπικές εκλογές, καθώς και στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δε θα ισχύει το ίδιο, όμως, όσον αφορά στο δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις βουλευτικές εκλογές.

Ο περιορισμός αυτός, ο οποίος συζητήθηκε ώστε να μην ανατραπεί η πληθυσμιακή πλειοψηφία, η διζωνικότητα και η πολιτική ισότητα, αντιτίθεται στους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη θα πρέπει «να κουμπώσει» με το κοινοτικό πρωτογενές δίκαιο.

Ο κ. Ακιντζί προχώρησε επίσης στην αποκάλυψη ότι όσο διεξάγονται συνομιλίες σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα πραγματοποιηθούν νέες έρευνες - κάτι που σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία «παγώνει».

Τέλος, η ομοσπονδιακή αστυνομική δύναμη αναμένεται να κατανεμηθεί, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είτε 50% - 50%, είτε 60% - 40%. Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο να μη συσταθεί ομοσπονδιακός στρατός.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μερικες αποριες:

    -Η μη συσταση "ομοσπονδιακου στρατου" σημαινει διατηρηση των κατοχικων στρατευματων;

    -Η συσταση "ομοσπονδιακου στρατου" σημαινει διαλυση της Εθνοφρουρας;

    -Ποιο ειναι το πραγματικο ποσοστο των τουρκοκυπριων και με ποια βαση στοιχειοθετειται η

    αναλογια 50%-50% , 60% -40% στην "ομοσπονδιακη αστυνομια";

    -Γιατι παγωνει η ερευνα για φυσικο αεριο απο την στιγμη που η Κυπρος εχει κηρυξει ΑΟΖ σε

    συνεργασια με Αιγυπτο-Ισραηλ-Λιβυη ;

    -Το "τουρκοκυπριακο κρατιδιο" δεν θα υποστει τις συνεπειες απο τα ψηφισματα του ΟΗΕ;

    Και εξομοιωνεται τοσο απλα και "νομιμα" με τα -ακομη- ελευθερα εδαφη που αποτελουν

    το "2ο κρατιδιο";; !! Ξαφνικα υπαρχουν 2 κρατιδια;;

    Δεν μας τα λετε καλα "κυριοι"!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας βγάλουμε με τις κλωτσιες απο την φωλια την συμμορία των Τριακοσίων συν τον πρόεδρο της Ελληνικής σταλινοχουντικης συμμορίας και ολα θα πάρουν τον δρομο τους .
    Ο Τούρκος , απλα λέει τι εχουν συμφωνήσει οι 300+1 Εθνοπροδοτες για το μέλλον της Ελλαδος .
    Την Ελλαδα θελουμε και ας τρώμε πέτρες .
    Έξοδο θα κάνουν οι Ελληνες , αλλα πόσοι θα τα καταφέρουν ; Αυτο πρεπει να ειναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ που θαπρεπε να απασχολει . Πλούσιους και φτωχούς , νέους και γέρους , γυναίκες και άνδρες και ολα τα αλλα ειναι τρίχες .


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]