Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε τεντωμένο σχοινί ο πλανήτης

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 8 Ιουλίου, έβγαλε ένα μεστό, σαφή, πιστικό, ορθολογικό και ταυτόχρονα καταγγελτικό λόγο. Πάρα ταύτα, στο παρόν κείμενο θα επιχειρήσω να αποκωδικοποιήσω το σημείο όπου ο κ. Τσίπρας, είπε:
“…αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δυο μέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο όμως και της Ευρωζώνης. Θα έλεγα, κυρίως, όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης…”.
Από την πρώτη ημέρα επιβολής των Μνημονίων, έγραφα πως το πρόβλημα της Πατρίδος μας δεν ήταν πρωτίστως οικονομικό, αλλά κυρίως γεωπολιτικό. Βεβαίως, λόγω της στρατηγικής θέσης της Ελλάδος στον Πλανήτη. Που εδώ και πολλές δεκαετίες εκείνοι που κυβέρνησαν την Ελλάδα την κατέταξαν στη Δύση, μια Δύση απόλυτα ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ και οι οποίες σπάνια εξυπηρέτησαν τα Εθνικά μας συμφέροντα. Αντιθέτως, υπό τη σύμπραξή τους ή την ανοχή τους βίωσε ο ελληνισμός Εθνικές καταστροφές. Οι οποίες με την αγαστή χορηγία τους (ΗΠΑ), δημιούργησαν την ΕΟΚ προκειμένου να έχουν ένα απόλυτα στιβαρό δόγμα Ευρωπαϊκών χωρών υπό την κηδεμονία τους.

Ωστόσο, το εγχείρημά τους δείχνει να τρίζει αυτά τα τελευταία χρόνια. Να τους ξεφεύγει δηλαδή, ο έλεγχος της απόλυτης επιρροής τους. Και αυτό λόγω της Γερμανίας. Η οποία συν τω χρόνω, κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης και να προσπαθεί μέσω της Ευρωπαικής Ένωσης και της Ευρωζώνης να καθιερωθεί ως ο τρίτος δυνατός παίκτης της γης, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Άλλωστε, η Γερμανία είχε ανέκαθεν στο DNA της καταστροφικά συμπλέγματα που οδήγησαν εκείνη αλλά και πολλούς λαούς στον όλεθρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήταν η γενεσιουργός αιτία των Παγκοσμίων πολέμων.

Έτσι, στις ημέρες μας επιβλήθηκε δυναμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζοντας – υπό την ανοχή των ΗΠΑ μέχρι κάποιου σημείου – σε πολλές χώρες πολιτική οικονομικής λιτότητας με την επιβολή υφεσιακών μέτρων διά μέσω των Μνημονίων, προκειμένου να εξασφαλίζει την απόλυτη υποταγή αυτών των χωρών.
Ταυτόχρονα μέσω αυτής της ευρωπαϊκής πολιτικής, έκανε ανίσχυρα πρώην ισχυρά κράτη, όπως η Γαλλία η οποία ήδη έχει μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. Επίσης, σε ένα σχέδιο ισχυροποίησης του ηγεμονικού της ρόλου, δημιούργησε διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη σ΄αυτήν, κρατών του πρώην Ανατολικού μπλοκ, σε μια προσπάθεια ελέγχου του ευαίσθητου υπογαστρίου της Ρωσίας. Στο σημείο αυτό, ας θυμηθούμε πως η αρχή της ρωσικής επιβολής στην Ουκρανία ήταν η διατυπωμένη θέση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Κάτι που δεν ήταν δυνατόν να δεχθεί η Ρωσία, γιατί θα υπέγραφε τον θάνατό της.

Όμως, το ζήτημα της Ελλάδος και η διαχείριση του προβλήματος από έναν Πρωθυπουργό που δεν είναι υποχείριο της Γερμανίας, δείχνει να χάνεται ο έλεγχος από τα χέρια της. Γιατί, θα μπορούσε να ήταν από την πρώτη στιγμή του δημιουργηθέντος προβλήματος με την Ελλάδα, η Γερμανία περισσότερο ελαστική. Χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί σε χώρα, με την εφαρμογή μη αναπτυξιακών μέτρων. Έφερε στην επιφάνεια την “Αχίλλειο φτέρνα” του Γερμανικού λαού που είναι η αλαζονεία. Μια αλαζονεία που δημιούργησε κατά το παρελθόν το “Deutschland über alles” και που ποτέ δεν ξέχασαν!!
Αυτή η αδιαλλαξία στην περίπτωση της Ελλάδος, δημιουργεί πολλά παρελκόμενα που δεν εξυπηρετούν τη Γερμανία στην υλοποίηση του σχεδίου της. Ήδη, ξεσηκώνονται οι λαοί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έρχονται εκλογές σε Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για την Ευρώπη της Γερμανίας. Θα ακολουθήσουν πολλοί το “κακό” παιδί της Ελλάδος, τον Αλέξη Τσίπρα!! Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο πως το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν μετέχει της Ευρωζώνης, σήμερα θέτει τεράστιο προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της νέας κυβέρνησής του για διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι το 2017, με ερώτημα την παραμονή του σ΄ αυτήν. Μην ξεχνάμε πως το φερέφωνο των ΗΠΑ στην Ευρώπη ήταν και είναι η Αγγλία, μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γι΄ αυτό δεν είναι διόλου τυχαία αυτή η απόφαση. Δείχνει τη βαθιά ενόχληση των ΗΠΑ απέναντι στη Γερμανία. Την ανοικοδόμησαν, την στήριξαν, την προώθησαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και εκείνη τείνει να αυτονομηθεί.
Δεν είναι άλλωστε, τυχαίες οι παρεμβάσεις Ομπάμα για εξεύρεση λύσεως στην κρίση της Ελλάδος.
Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση - με επιστολή - Γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου την καθιστούν υπεύθυνη σε περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας και της κρούουν τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και για την παγκόσμια.
Δεν είναι επίσης τυχαίο πως, η Λαγκάρντ στις 26 Ιουνίου 2015 απέστειλε στην ΕΕ έκθεση με την οποία αναγνωρίζεται πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο!! Κάτι, που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζει η Γερμανία!!
Όπως, δεν είναι τυχαίο πως ο αμερικανός Νομπελίστας Γιόζεφ Στίγκλιτζ είπε πως όταν μιλάμε για Ελλάδα, μιλάμε για μια χώρα μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Και δεν μπορούν να μειώνονται οι δαπάνες για την Άμυνα, όπως πρότεινε η τρόικα. Κάτι βεβαίως, που δεν δέχθηκε ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ!!

Αυτός είναι και ο καημός των ΗΠΑ. Εάν σπάσει ένας κρίκος από την αλυσίδα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει μόνο ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ, αλλά εγκυμονεί ο κίνδυνος μεγάλων τριγμών στην Ατλαντική Συμμαχία, που είναι ο σιδερούς θώρακας των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία. Άπό την άλλη μεριά δεν μπορεί να πιέσει υπερβολικά τη Γερμανία γιατί φοβάται την άρση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία!!

Μια Ρωσία που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο ισχυρός παίχτης στη γεωπολιτική σκακιέρα του πλανήτη. Που έχει συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και υλοποιούν τον αγωγό Greek Stream στα βόρεια σύνορά μας παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ. Οι οποίες είχαν ακυρώσει επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου τη συμφωνία αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Που προ ολίγων ημερών ο Ρώσος θεωρητικός, ειδικός επί των γεωπολιτικών, δεξί χέρι του Πούτιν, Ντούγκιν, δήλωσε:
«…Η ΕΕ μετατράπηκε σε υπάκουο όργανο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ολιγαρχίας, με στόχο την κατάλυση των ανεξάρτητων, κυρίαρχων οικονομιών. Φέρνουμε ευθύνη για τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι ο ιστορικός δάσκαλος των Ρώσων, ο ιδρυτής του πνευματικού και του λόγιου πολιτισμού μας. Φέρουμε ευθύνη για την Ευρώπη και πρέπει να υπάρξουμε εγγυητές της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της. Στις 5 Ιουλίου ξεκινά η θεμελιακή διαδικασία της ευρωπαϊκής απελευθέρωσης από τη δικτατορία της Νέας Παγκόσμιας Τάξης. Είναι ο δικός μας αγώνας».
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι πως ο Πλανήτης ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Η Γερμανία της Μέρκελ δεν έχει άλλο δρόμο εκτός της συμφωνίας με την Ελλάδα. Μια συμφωνία στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου!!! Διαφορετικά, όπως διατυπώνεται από το ΔΝΤ το επόμενο θύμα της οικονομικής ευρωπαϊκής κρίσεως θα είναι η Ιταλία!
Ας αναλογισθεί η Γερμανία για πρώτη φορά τις ευθύνες της!!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]