Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κολεκτίβες κτηνοτρόφων προτείνει ο Σγουρίδης!

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος 

Ο σημερινός (εξωκοινοβουλευτικός) υπουργός Γεωργίας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης (στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ.), ο οποίος όταν αποχώρησε από την πολιτική (επειδή δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί βουλευτής) έγινε οινοπαραγωγός, αφού πρώτα ψήφισε υπέρ του κατάπτυστου τρίτου μνημονίου που αποτελεί κόλαφο για την γεωργία και την κτηνοτροφία της Ελλάδας, επανέρχεται ως αμπελοφιλόσοφος και γνήσιο τέκνο του σταλινισμού προτείνοντας την δημιουργία ομάδων παραγωγών κτηνοτρόφων (μιλάμε για τις γνωστές κολεκτίβες, την μεγάλη μπίζνα που έγινε και επί ΠΑΣΟΚ), προκειμένου, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο υπουργός κ. Σγουρίδης, να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της διακίνησης των κρεάτων και των προϊόντων του…

Ο κ. Σγουρίδης, ως υπουργός, γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως η δημιουργία «νέων συνθηκών» αποτελεί το τέλειο άλλοθι για την υπό υλοποίηση – εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, αφού είναι δεδομένο πως μία συνεταιριστική προσπάθεια παραγωγών συνήθως τελειώνει άδοξα, εξαιτίας κακού χειρισμού ή λαθών κάποιων εκ των συμμετεχόντων (το εγχείρημα της κολεκτίβας είχε επιχειρηθεί επί ΠΑΣΟΚ και τελείωσε άδοξα, οφελώντας τότε συγκεκριμένους «πράσινους» συμμετόχους).
Δυστυχώς, τα μνημονιακά μέτρα αποτελούν την ταφόπλακα των ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων (η αλιεία έχει «τελειώσει» προ πολλού στην Ελλάδα), και κάποιοι κυβερνητικοί επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους σκληρά εργαζόμενους έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, με αποτυχημένα εγχειρήματα που σκοπό έχουν να κερδίσουν χρόνο για τους κυβερνώντες και να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους από την υπό υλοποίηση μνημονιακή πολιτική.

Επειδή έχουμε γνώση και για άλλους αγροτικούς – γεωργικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι λειτουργούν και με κρατική επιδότηση, αλλά δεν είναι διόλου συνεπείς στις πληρωμές τους προς τους αγρότες που παραδίδουν τις παραγωγές τους, εμείς ρωτάμε τον κ. Σγουρίδη, με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα διασφαλίσει την άρτια λειτουργία των ομάδων κτηνοτρόφων, πως θα εξασφαλίσει την πώληση (συμφέρουσα τιμή) των προϊόντων κρέατος, αλλά και πως θα εξασφαλίσει την συνεπή πληρωμή των μετόχων των κολεκτίβων…

Εμείς θυμίζουμε τα μέτρα που ψήφισε (μέσω του νέου τρίτου μνημονίου) η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και φυσικά και ο υπουργός Γεωργίας κ. Σγουρίδης, για να γίνει κατανοητός ο κυβερνητικός εμπαιγμός προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.

Σύμφωνα με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων αυξάνεται από 13% στο 26%, καταργείται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100%, ενώ τα αγροτικά εφόδια επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 23%, αντί του 13% που ισχύει σήμερα.

Δυστυχώς, ο κύριος Σγουρίδης και οι συν αυτώ, δεν έχουν αντιληφθεί πως η αγρότες και κτηνοτρόφοι χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια και ενίσχυση και όχι μέτρα που τους απομακρύνουν από τις αγροτικές ή κτηνοτροφικές τους εργασίες.

Αφού γίνει κατανοητό πως τα μέτρα αυτά επιβάλλονται στον πρωτογενούς παραγωγής αγροτικό κόσμο της Ελλάδας οδηγώντας στην τροφική εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές τροφίμων, σημειώνουμε, τέλος πως οι αγρότες (φυσικά και οι κτηνοτρόφοι) εξαναγκάζονται στην εγκατάλειψη της παραγωγής τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομική επιβίωση των ίδιων, αλλά και για την τροφική αυτάρκεια της χώρας…

Εκρηκτική η κατάσταση στην κτηνοτροφία μετά την τελευταία κυβερνητική – μνημονιακή «παρέμβαση»

Η ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, ώστε να ξεκινήσει η ίδρυση των Ομάδων Παραγωγών (Ο.Π.) στην κτηνοτροφία, τονίστηκε στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Π. Σγουρίδη, την Τετάρτη (15 Ιουλίου 2015), με θέμα την διακίνηση του κρέατος και των προϊόντων του. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ελευθέριος Γίτσας, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), που συμμετείχε στη σύσκεψη, «το σχέδιο νόμου ήταν να κατατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Βουλή αλλά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα μετατεθεί στο μέλλον. Είναι αναγκαία η σύσταση Ο.Π. στην κτηνοτροφία, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Επίσης οι τράπεζες, με τα προβλήματα ρευστότητας, θα συνεργάζονται πλέον μόνο με συλλογικά όργανα». Όσον αφορά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΦΠΑ έχει δημιουργήσει μια «εκρηκτική» κατάσταση στην κτηνοτροφία, με τις αυξήσεις που αναμένονται στο εμπόριο ζώντων ζώων, τις ζωοτροφές, τα κτηνιατρικά φάρμακα και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γίτσας «ο συντελεστής ΦΠΑ 23% στο εμπόριο ζώντων ζώων, τις ζωοτροφές, τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής του ελληνικού κρέατος». Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), μιλώντας στον ΑγροΤύπο ανέφερε τα εξής: «οι αυξήσεις του ΦΠΑ που ψηφίστηκαν σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στην φορολογία που αναμένεται να ψηφιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, θα οδηγήσουν τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η αύξηση των ζωοτροφών θα επηρεάσει και την κτηνοτροφία της ελεύθερης βόσκησης. Την επόμενη χρονιά κανείς δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους του. Η εγκατάλειψη του επαγγέλματός αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο έλλειμμα στην ελληνική αγροτική παραγωγή τα προσεχή χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας».

Επίσης εντύπωση προκαλεί η εξαίρεση του μοσχαρίσιου κρέατος που πηγαίνει στο 23%, ενώ τα υπόλοιπα κρέατα παραμένουν στο 13%. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το πώς θα επηρεάσει το αυξημένο ΦΠΑ την ελληνική βοοτροφία ο κ. Γίτσας μας επισημάνει ότι «πρόκειται για την πλήρη καταστροφή της εγχώριας παραγωγής. Το αυξημένο ΦΠΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή κατά 1 ευρώ το κιλό. Εφόσον το βόειο κρέας αποτελεί μεγάλη αγορά με την αύξηση του ΦΠΑ ο νομοθέτης περιμένει σημαντικά έσοδα. Πλην όμως είναι βέβαιο, καθώς έχει αποδειχθεί από την πράξη, πως στο τέλος, η αγορά υποχωρεί και τα πραγματικά έσοδα μειώνονται. Το μέτρο περιλαμβάνει και το παραγόμενο βόειο κρέας στην Ελλάδα ακόμη και αυτό που προέρχεται από εισαγόμενα νεαρά ζώα που παχύνονται στη συνέχεια στη χώρα μας. Επίσης ο κλάδος της βουβαλοτροφίας, που είναι μεν μικρός αλλά δυναμικός και ανερχόμενος στη χώρα μας, θα δεχθεί καίριο πλήγμα».




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μάλλον θα απευθύνεται σε βουλευτές, δικηγόρους, και των πέριξ αυτών, που επικαλούνται ιδιοκτησία ιδιωτικών βοσκότοπων, επί καταπατημένων εκτάσεων κοινόχρηστης δημόσιας περιουσίας, Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών!
    Άλλωστε, μη ξαχνάμε το σκάνδαλο της Μ.Μ. Λαύρας στη Σκύρου, στο κόλπο είναι και Ιδρύματα θρησκευτικά και μη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ ... ΠΟΥ ΠΡΟΚΟΨΑΝ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]