Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισλαμιστές και κεμαλιστές συζητούν για συγκυβέρνηση στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τόνωσε τις ελπίδες ότι θα σχηματισθεί στη χώρα μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στο κόμμα του, το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών AKP και το κεντροαριστερό, κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πρόοδο.

Η Τουρκία είναι χωρίς κυβέρνηση από τις 7 Ιουνίου, όταν το κόμμα του Νταβούτογλου έχασε την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία για πρώτη φορά από το 2002 που ανέβηκε στην εξουσία.

Το κόμμα χρειάζεται να βρει τώρα έναν ήσσονα κυβερνητικό εταίρο ή να αντιμετωπίσει νέες εκλογές. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει προειδοποιήσει πως μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα δημιουργούσε κινδύνους για την οικονομία.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σ' ένα πιο προχωρημένο στάδιο με το CHP», δήλωσε αργά το βράδυ ο κ. Νταβούτογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Καθώς έχουμε συμφωνήσει ως προς τη μέθοδο, η διαδικασία θα προχωρήσει με το CHP», πρόσθεσε αναφερόμενος στο «πλαίσιο» ενδεχόμενου συνασπισμού, στο οποίο είπε ότι τα κόμματα συμφώνησαν.

Ο κ. Νταβούτογλου έχει συναντηθεί με τους ηγέτες και των τριών κομμάτων που θα μπορούσαν εν δυνάμει να συμμετάσχουν σ' έναν συνασπισμό - το CHP, το ακροδεξιό κεμαλικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε αυτή την εβδομάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αμφισβητούν τον ρόλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική διαδικασία, ένα ζήτημα που είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο τριβής. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν επισημάνει ότι θέλουν ο κ. Ερντογάν, ιδρυτής του AKP, να παραμείνει μακριά από την καθημερινή άσκηση της πολιτικής, αν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]