Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντώνιος Κωσταδήμας - Μια αδικημένη ευφυΐα

Αδικημένη από πολλές πλευρές.
Ο Κωνσταντίνος Κωσταδήμας είναι ένα άτομο που εξαιτίας της άκαμπτης ανιδιοτέλειας και του σκληρού θανάτου χάθηκε στην ιστορία.
Έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα (1916-1944). Επίτιμο μέλος του κύκλου της Βιέννης, με πιο γνωστή του διάλεξη την "Αρχή της επαλήθευσης".
Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει, η αρχή της επαλήθευσης στοχεύει στην διασφάλιση του κύρους των προτάσεων της επιστήμης καθώς στόχος της επιστήμης είναι η κατοχύρωση της αλήθειας και η απεμπόληση του ψεύδους. Με την εισαγωγή της αρχής της επαληθευσιμότητας οι φιλόσοφοι του κύκλου της Βιέννης ήταν να προστατεύσουν τις προτάσεις της επιστήμης από άλλες προτάσεις που προβάλλονται ως αληθείς ή ψευδείς χωρίς να πληρούν το κριτήριο της αναλυτικότητας ή της εμπειρικής διαπιστευσιμότητας.

Ξεκίνησε τις σπουδές του από ηλικία 16 ετών (1931). Ήταν ο πρώτος και τελευταίος μαθητής που δέχτηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε ηλικία κάτω των 17 ετών.Ο ίδιος σύχναζε να κάνει: πρόσεχε τα πρόβατα του πατέρα του, έπαιζε το παραδοσιακή φλογέρα στους πανέμορφους Κήπους Ζαγορίου όπου ζούσε και μελετούσε Αναλυτική φιλοσοφία - Κοινωνιολογία ώστε να βελτιώσει τον εκεί τρόπο ζωή.
Έγινε έκτακτος καθηγητής στην ηλικία των 20 ετών και στην ηλικία των 22 προσήλθε στην Βιέννη για να κάνει την αντίστοίχη διάλεξη μαζί με τον Einstein. Το 1934 μαζί με τον θάνατο του καθηγητή Schlick, στην απόπειρα του να διαφύγει από τους δολοφόνους του Schlick τον βρήκε μια σφαίρα στους μείζων γλουτιαίους μυς και τον άφησε ανάπηρο από την μέση και κάτω.
Ο αδελφικός τους φίλος Albert Einstein δεν άντεξε το τραγικό σοκ και ο ίδιος έπαιρνε την πρωτοβουλία να τον κυκλοφορεί σε αναπηρική καρέκλα στα λιβάδια του Πανεπιστημίου του Princeton (Αμερική).

Οι ανακαλύψεις του στην μηχανική φυσική στην ουσία είναι η βάση της εφεύρεσης του αυτοκινήτου αλλά και στην κοινωνιολογία, που με το βίο του προώθησε την φιλανθρωπία και την ελεύθερη παίδεια.
Έμεινε όμως στην αφάνεια, γιατί αναιρούσε τις αρχές των Γερμανών, στην εποχή του Χίτλερ, και δεν συμβιβάστηκε μαζί τους για να τους δώσει τις ιδέες του αμφιλοκερδώς (στην πραγματικότητα ήθελαν να τις χρησιμοποιήσουν για την προώθηση του πολέμου).
Το παιδί των ζαγορίσιων και των βλάχων είχε όμως μια μεγάλη αδυναμία, να προκαλεί τις εκάστοτε αρχές.
Συνεπώς και αυτός έριξε μια βόμβα πετρελαίου (μολότοφ) σε ένα γερμανικό στρατιωτικό περίπτερο στο κέντρο της Βίεννης και δεν πρόλαβε να διαφύγει λόγω της αναπηρικής του κατάστασης.
Οι Γερμανοί τον σκότωσαν επ' αυτοφώρω επικαλλώντας τον συγκεκριμένο λόγο. Για να λησμονηθεί το όνομα του έκαψαν όλα τα έγγραφα των ελληνικών πανεπιστημίων που αναφέρονταν ο ίδιος.
Καταλαβαίνουμε ο λόγος της δολοφονίας του ποιος ήταν. Ήθελαν να του κλέψουν τις ιδέες για την φτηνή μετακίνηση και την δωρεάν παιδεία....

Έλενα Παπαστυλιανού, Ανεξάρτητη Δημοσιογράφος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]