Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bernanke: Η Ευρώπη δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα

Η Ευρώπη δεν τηρεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας σε ότι αφορά την Ελλάδα, λέει ο πρώην επικεφαλής της Fed. Πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στην δημοσιονομική λιτότητα που επιβάλλεται στην Αθήνα. Τεράστιες οι ευθύνες της Γερμανίας για τις ανισότητες στην ευρωζώνη.

Η «αποτυχία της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής» έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική κρίση χρέους, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Brookings Institution.

«Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ρωτήσουμε: τηρεί η Ευρώπη τη δική της πλευρά της συμφωνίας;», αναφέρει στην ανάρτησή του. «Συγκεκριμένα, δίνει η ηγεσία της ευρωζώνης την ευρεία οικονομική ανάκαμψη που χρειάζεται για να δώσει σε προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα μια λογική ευκαιρία να ανταποκριθούν στους στόχους τους σε ανάπτυξη, απασχόληση και δημοσιονομικά;».

«Η απάντηση είναι προφανής. Όχι», λέει ο κ. Bernanke.
«Από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα οικονομικά αποτελέσματα στην ευρωζώνη υπήρξαν βαθύτατα απογοητευτικά», τονίζει.

Κατά τον ίδιο, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής των ηγετών της ευρωζώνης έχει επιτρέψει στην ανεργία να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα από την κρίση του 2008 και έχει επιτρέψει την ύπαρξη μιας τεράστιας ανισότητας μεταξύ βόρειας και νότιας Ευρώπης σε ότι αφορά την απασχόληση.

Αν και η ανεργία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ανέρχονταν σε περίπου 10% στα τέλη του 2009 και το 2010, η ανεργία είναι πλέον στις ΗΠΑ στο 5,3% και ξεπερνά το 11% στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Bernanke, η ανεργία στην Ευρώπη θα ξεπερνούσε το 13% αν δεν «έριχνε» τον μέσο όρο η χαμηλή ανεργία στην Γερμανία.

Ο πρώην επικεφαλής της Fed αποδίδει την επίμονα υψηλή ανεργία της ευρωζώνης κυρίως στα ανεπαρκή μέτρα τόνωσης σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο, λόγω «πολιτικής αντίστασης». Επικρίνει τους ηγέτες της Ευρώπης για την επιβολή μιας «αυστηρής δίαιτας» πολιτικών λιτότητας σε μια περίοδο που απαιτείται επειγόντως τύπωμα χρήματος και ελαστικότητα σε ότι αφορά τα ελλείμματα των προϋπολογισμών (όπου υπάρχει δυνατότητα). Σημείωσε επίσης πως οι οικονομικοί ηγέτες της Ευρώπης θα έπρεπε να είχαν κινηθεί ταχύτερα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις μεγάλες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Bernanke, οι αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές της Γερμανίας ευθύνονται για την ανισότητα στην απασχόληση στην ευρωζώνη. Οι αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές της Γερμανίας κρατούν σε χαμηλό επίπεδο τη ζήτηση εντός της χώρας, δίνοντας ώθηση στις εξαγωγές με τρόπο που δίνει μακροχρόνια εμπορικά πλεονάσματα έναντι των γειτονικών χωρών. Σε μια νομισματική ένωση, αυτοί οι εμπορικοί εταίροι δεν μπορούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους για να τονώσουν με τον ίδιο τρόπο τις δικές τους εξαγωγές και αυτό τις φέρνει σε μειονεκτική οικονομική θέση, η οποία διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την ανεργία τους, αναφέρει.

Για να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα σε ότι αφορά την βραχυπρόθεσμη κρίση στην Ελλάδα, ο Bernanke συστήνει στους ηγέτες της ευρωζώνης να προσαρμόσουν την δημοσιονομική λιτότητα που επιβάλουν στη χώρα ώστε να συνυπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια την γενικότερα υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Αν η ευρωπαϊκή ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη του προβλεπόμενου, που με τη σειρά της θα δυσκολέψει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στην Ελλάδα σε ότι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», γράφει στην ανάρτησή του.

Συστήνει επίσης η ευρωζώνη να υιοθετήσει κανόνες κατά των εμπορικών ανισορροπιών, που θα αντικατοπτρίζουν τους κανόνες κατά των υψηλών ελλειμμάτων των προϋπολογισμών, κάτι που θα ανάγκαζε τη Γερμανία και άλλες χώρες με τεράστια εμπορικά πλεονάσματα να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση μέσω πιο χαλαρών δημοσιονομικών πολιτικών.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ε όχι και να μάς ρίχνουν οι Ευρωπαίοι. Τώρα μάλιστα πού δεν έχουμε και εχθρούς, πρέπει να εφεύρουμε έστω και αλλοδαπούς. Σε κάθε συμφωνία οι πρώτοι πού θα υπαναχωρήσουν είναι οι κυβέρνηση μας. Τωρινή και χθεσινή κυβέρνηση. Γενικά τα πολιτικά συστήματα το δικό μας και των συνεταιρων μας δεν ταιριάζουν με τίποτα. Εμείς έχουμε τον πελατειακό φασισμό, υπέρογκο δημόσιο τομέα, πού όχι μόνο δεν παράγει με τούς μισθούς πού εισπρατει, αλλα βγαίνει συνεχώς ελλειμματικος, και χρειάζεται ενίσχυση κρατική. Βεβαίως η συστηματική αναλγησία από μέρους μας, μάς δίνει και έσοδα επιπλέον. Γενικά δεν μπορούν να συνεργαστούν με συνεταίρους με την δική μας νοοτροπία. Νοοτροπία του λαμογιου του απατεώνα του κουτοπονηρου, του κλέφτη του απατεώνα του φασίστα. Και το φταίξιμο το ρίχνουμε όλο στους τροικανους οτι δεν είναι συνεπείς. Πουστια,για να προσλάβουμε κι'άλλους στο δημόσιο, κι'άλλους πληρωμένους ψηφοφόρους.Φαίνετε ότι τώρα θα μάς πετάξουν έξω από την ένωση. Με απλό τρόπο και ανώδυνο. Ο κόκκινος φασισμός δεν θα εφαρμόσει παρά ελάχιστες μεταρρυθμίσεις, τα κονδύλια θα κοπούν, θα ρίξουν το φταίξιμο στην ΕΕ, άλλο πού δεν θέλουν οι φασίστες οι δικοί μας. Το άλλο στρατόπεδο, η κατ'όνομα δεξιά, λόγο εκφυλισμού και έχοντας ιδιοποιηθει πολλά εκατομμύρια, θα περιμένει πάλι την πολιτική του ώριμου φρούτου. Όλα σκατα μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην κοσμαρα σου!!

      Αφου λοιπον εισαι "ευρωπαιος" πρεπει να ευχαριστεις αυτα τα λαμογια!

      Με αυτα τα λαμογια-πολιτικαντηδες επαιρνες γερμανικα υποβρυχια που εγερναν,

      -μιζες απο την SIEMENS,μεσω Χριστοφορακου,

      -ιδρυσες πολυεθνικες που δεν πληρωνουν φραγκο για φορους,

      -δημιουργησες offshore εταιρειες σε ευρωπαϊκες τραπεζες,

      -αυξησες τις ευρωπαικες εξαγωγες σου καταστρεφοντας την ελληνικη εγχωρια παραγωγη

      ( διοτι αυτο σου επεβαλλαν οι Ευρωπαιοι φιλοι σου )

      - φτωχοποιησες εναν ολοκληρο λαο με απατη μεσω μνημονιων και μεσοπροθεσμων, που

      σε μεταφερουν σε αλλες τραπεζικες απατες (PSI) καταστρεφοντας ασφαλιστικα ταμεια και

      ξεπουλωντας τραπεζες και καλλιεργησιμο εδαφος σε γερμανους ιδιωτες.

      Και φυσικά δεν αναφερεις πως η Ιρλανδία έχει το μεγαλύτερο συνολικό χρέος του πλανήτη,

      ότι η Ιταλία έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος από αυτό που οδήγησε την Ελλάδα το 2010 στο ΔΝΤ,

      πως το ιδιωτικό χρέος της Ολλανδίας είναι εκρηκτικό,

      ότι η Ισπανία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης,

      πως οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν τεράστια ιδιωτικά χρέη,

      ότι ολόκληρος ο πλανήτης είναι βυθισμένος σε συνεχώς αυξανόμενα βουνά χρεών (άρθρο),

      για τα οποία δεν μπορεί να ευθύνονται μόνο οι Έλληνες

      ή πως πολλές άλλες χώρες, όπως η Η.Π.Α. και η Ιαπωνία, επιβιώνουν μόνο επειδή έχουν το

      προνόμιο να τυπώνουν χρήματα, διαθέτοντας ισχυρά αποθεματικά νομίσματα.

      Μετά το 2010 τώρα, όπου τη διοίκηση της Ελλάδας ανέλαβε ο εφιαλτικός μηχανισμός με την

      ονομασία Τρόικα, επιβάλλοντας ένα καταστροφικό μνημόνιο, το δημόσιο χρέος έφτασε στο

      177,1% του ΑΕΠ παρά τη διαγραφή σχεδόν 130 δις € το 2011,

      οι τράπεζες χρεοκόπησαν (λόγω του PSI),

      τα χρέη του ιδιωτικού τομέα εκτοξεύθηκαν στα 300 δις €, εκ των οποίων τα 200 δις € είναι

      ληξιπρόθεσμα, η ανεργία κορυφώθηκε, ο παραγωγικός μηχανισμός κατέρρευσε κοκ.

      Οι ελληνικές κυβερνήσεις -απο το 2010- εκτελούσαν τις εντολές της Τρόικας, η οποία ήταν

      επίσης υπεύθυνη για την πιστή εφαρμογή τους, έχοντας το άλλωστε η ίδια παραδεχθεί.

      Συνεχισε να ξεφτυλιζεσαι γιουσουφακι!!!

      ΓΜ

      Διαγραφή
    2. Αυτα που γράφεις δεν ειναι δικές σου σκέψεις .
      Εισαι θύμα και παπαγαλίζεις .
      Δεν εχεις ιδέα περι τίνος πρόκειται .
      Δεν εχεις καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ .
      Μην μιλάς , μην γράφεις , μονο σιώπησε και περίμενε την σφαγή σου .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]