Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΔΝΤ: Δώστε 30 χρόνια περίοδο χάριτος στο χρέος

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που οι εταίροι της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εξετάσουν, λόγω της καταστροφής της οικονομίας και των τραπεζών τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει μια εμπιστευτική μελέτη του ΔΝΤ την οποία αποκαλύπτει το Reuters.

Η αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά τη Δευτέρα, ώρες αφότου η Αθήνα και οι 18 εταίροι της συμφώνησαν επί της αρχής να ανοίξουν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

"Η δραματική επιδείνωση στην βιωσιμότητα χρέους, υποδηλώνει την ανάγκη για ελάφρυνση χρέους σε ένα εύρος που θα χρειαστεί να πάει πιο πέρα από ό,τι έχει ήδη προβλεφθεί μέχρι σήμερα –και έχει προταθεί από τον ESM", αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση του χρέους της προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραματική επέκταση της λήξης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε ρητές ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να αποδεχθούν βαθύ κούρεμα των δανείων τους στην Αθήνα, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Ο διπλασιασμός της διάρκειας του χρέους που συνιστά στους Ευρωπαίους εταίρους το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη του έκθεση θα συνοδεύεται από σχεδόν ανάλογη επέκταση και της περιόδου χάριτος.

Δηλαδή, όπως σημειώναμε σύμφωνα με τις πληροφορίες (δημοσιογραφικές) που έχουν αρχίσει να έρχονται από την Ουάσιγκτον, η εκτίμηση των "τεχνικών” του ΔΝΤ φαίνεται να καταλήγει σε μία σύσταση προς την ευρωπαϊκή πλευρά για περαιτέρω διπλασιασμό της διάρκειας του χρέους (EFSF – GLF) που σημαίνει μία διάρκεια πάνω από 50 χρόνια για το υφιστάμενο χρέος. Στο Βερολίνο έχει αρχίσει επίσης να "ζυμώνεται” η ιδέα για την αντίστοιχη επιμήκυνση της περιόδου χάριτος για αρκετά χρόνια μετά το 2023. Πόσο; Ακούγεται πως θα προστεθεί μία επιπλέον δεκαετία. Αυτή την στιγμή το διακρατικό δάνειο (GLF) αρχίζει να αποπληρώνεται το 2019 με μία σχετικά μικρή δόση 700 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2020 οι ετήσιες πληρωμές αυξάνονται στα 2 περίπου δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η πρώτη έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα και παραδεχόταν ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο και απαιτούντο παρεμβάσεις.

Στο κείμενο ωστόσο της συμφωνίας της Δευτέρας που οδεύει προς κύρωση από την ελληνική Βουλή δεν είναι σαφής ούτε ο χρόνος αλλά και ούτε το εύρος των παρεμβάσεων στο χρέος. Συνδέονται όχι μόνο με την υπογραφή του νέου MοU αλλά και με την πρώτη επικαιροποίησή του.

"Η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο", αναφέρεται στην συμφωνία. Και καθιστά σαφές ότι "τα μέτρα αυτά θα εξαρτώνται από την πλήρη υλοποίηση των μέτρων τα οποία πρόκειται να συμφωνηθούν σε πιθανό νέο πρόγραμμα και θα εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση επανεξέτασης".

Το ΔΝΤ θα δεχθεί αίτημα από την Ελλάδα για να μετέχει στο 3ο δάνειο για την περίοδο μετά τον Μάρτιο του 2016 που λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα (MEFP). Επίσης η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει την επικαιροποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, διαφορετικά το ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόσεις.

Reuters: Οι ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν πριν την Κυριακή για την έκθεση του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης χρέους

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν γνώση της ανάλυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (επισήμαινε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήταν προετοιμασμένοι να εξετάσουν)πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, όπου σφραγίστηκε η συμφωνία για την Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προτού υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή.
Σημειώνεται ότι βάσει της απόρρητης έκθεσης του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο, εκτός εάν υπάρξει μία σημαντική ελάφρυνση, μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίοι αξιωματούχο, οι ηγέτες της Ευρωζώνης υποβάθμισαν σκοπίμως το ρόλο της έκθεσης του ΔΝΤ, προκειμένου να μην διαρραγεί το ενιαίο μέτωπο εναντίον της Ελλάδας.

Όπως εξηγεί άλλωστε, εάν οι Ευρωπαίοι υιοθετούσαν τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, τότε θα έπρεπε να προβούν σε γενναίες αλλαγές επί της τελευταίας πρότασης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]