Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέτρα 11 δισ. και…βλέπουμε!

  • Ποιοι νέοι φόροι έρχονται
  • Ναυτιλία και αγρότες τα νέα θύματα
Περιθώριο 48 ωρών έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου οι μεταρρυθμιστικές της προτάσεις να λάβουν την έγκριση των θεσμών και να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας για ένα διετές πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης θα καταθέσουν σήμερα στο Eurogroup το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM και θα υποβάλουν ταυτόχρονα σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ τις ελληνικές προτάσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο της επόμενης τριετίας και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Το κείμενο προτάσεων που θα σταλεί στους θεσμούς πρέπει να αποκρυσταλλωθεί έως το πρωί της Παρασκευής, ώστε να εξετασθεί στο Euro Working Group. Εάν και εφόσον κριθεί επαρκές τότε θα δοθεί το πράσινο φως για να συγκληθεί το Σάββατο το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως η ελληνική πρόταση θα αφορά σε πρόγραμμα δύο ετών με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις που δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια μέτρα. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο, θα συνοδεύεται με αναπτυξιακό πακέτο, αλλά και με πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους.

Η πραγματικότητα είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να αποδεχθεί ένα διετές μνημόνιο, το οποίο θα εμπεριέχει πρόσθετα μέτρα σε σχέση με την «πρόταση Γιούνκερ». Επίσης, θα πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία για ένα μεγάλο μέρος του νέου προγράμματος και η ψήφιση ορισμένων μέτρων από τη Βουλή, ώστε εν συνεχεία να παρασχεθεί η χρηματοδότηση που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Δεδομένου ότι το ελληνικό αίτημα για την χορήγηση δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας απαιτεί ειδικές διαδικασίες και χρόνο για να προχωρήσει και δεδομένης της μεγάλης έλλειψης εμπιστοσύνης της ζώνης του ευρώ προς την ελληνική πλευρά, Ελλάδα και ευρωζώνη συζητούν μια συμφωνία στην βάση της οποίας η Ελλάδα θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε αφενός να εξακολουθήσει να τυγχάνει της στήριξης της ΕΚΤ, αφετέρου να λάβει την χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να αποπληρώσει το ΔΝΤ και τα ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως στο χθεσινό Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρουσίασε στους ομολόγους του νέα πρόταση, αλλά δεσμεύθηκε να το κάνει σήμερα ταυτόχρονα με την υποβολή αιτήματος για την χρηματοδότηση της Ελλάδος από τον ESM. Για την πρόταση αυτή θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της ημέρας με τηλεδιάσκεψη. Το Eurogroup, μόλις κατατεθεί το ελληνικό αίτημα, θα ζητήσει από τους θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) να διερευνήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα για νέα βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν θα αφορά σε ποσό 29 δισ. ευρώ, αλλά μεγαλύτερο, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει και πακέτο που θα στηρίζει τον τραπεζικό τομέα.

Σε σχέση με τις υπαναχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για 1% εφέτος, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει, ωστόσο ειδικά για το επόμενο 18μηνο ο λογαριασμός των μέτρων δεν θα είναι πλέον 8 δισ. ευρώ, αλλά θα αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Για να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα η κυβέρνηση εμφανίζεται να υπαναχωρεί και να αποδέχεται τις θέσεις των θεσμών για τη φορολόγηση των αγροτών, των εφοπλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, με παράλληλη κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά. Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να περικόψει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 450 εκατ. ευρώ εφέτος και κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2016, εναρμονιζόμενη με τις υποδείξεις των δανειστών για το ΕΚΑΣ και τις πρόωρες συντάξεις.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται έως το πρωί της Παρασκευής και μετά από τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις που θα αυξάνουν περαιτέρω το λογαριασμό. Στη βάση αυτή η προσοχή όλων στρέφεται στη Βουλή και ειδικά στο πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεδομένου ότι τα νέα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά από εκείνα που απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα, ενώ «παραβιάζουν» πολλές από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν στο παρελθόν θέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Πηγή in.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ο Τσιπρας δινει την εντυπωση πως προσπαθει να κερδισει χρονο με το να αργοπορει στην επιτευξη

    "εντιμου συμβιβασμου"!

    Πως θα υπερψηφιστουν τετοια μετρα απο την Βουλη, ειδικα μετα το "ηρωικο" "ΟΧΙ";

    Θα ειχε πολιτικα "νοημα" για τον ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνια που θα ξεπερνουσε τα 8 δις σε μετρα;

    Και πως θα δικαιολογησουν τα νεα "αναπτυξιακα πακετα" οταν τα πακετα αυτα χρησιμοποιουνται

    για να ξεπληρωνονται προηγουμενα "αναπτυξιακα πακετα";

    Κι ολα αυτα μεσω υφεσιακων μετρων!!

    Τι νοημα εχει να ζητουν κουρεμα χρεους οταν με την πολιτικη αυτη το μονο που καταφερνουν ειναι

    να το αυξανουν;;!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο προηγούμενος άδειασε τούς δημοτικούς υπαλλήλους στα ασφαλιστικά ταμεία, ρούφηξε το αίμα των συνταξιούχων, των αληθινων,αφαιμαξε τούς πολίτες με τον εμφια,επιλεκτικά, οι ψηφοφόροι του δεν πλήρωναν. Και ήρθε η πενταήμερη ,ο κόκκινος φασιστας,να τα κάνει μουνι. Δήθεν διαπραγματευτικό ατού. Το ίδιο και αυτός ,να μην ενοχλήσει τον στρατό κατοχής, άσχετα αν επαναλαμβάνει για το αντίθετο. Μετά την υπογραφή, είναι παντελώς άχρηστος. Ούτε μπορεί να μάς βγάλει από την ΕΕ.Οι κόκκινοι φασίστες. Όσο για τα γιουσουφάκια, τούς εξαρτημένους από τον κρατικό κορβανά, πού πρέπει να είναι το 61%, σε λίγο δεν θα έχουν προστάτη, πατερούλη. Θα τούς πληρώνει τις ανάγκες τους η ίδια η ΕΕ.Φήμες το έχουν για σύντομα την ολοκλήρωση της ένωσης. Αμάν και πότε, να απαλλαγούν οι πολίτες, από τον πελατειακό φασισμό και τον φασιστοκομμουνισμο, τον συνεχές σαμποτερισμα της κοινωνίας, της οικονομίας, του συντάγματος. Να φύγει γρήγορα το χαμένο. Να ξεβρωμισει ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]