Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Guardian: "Όποιος έχει μυαλό στο κεφάλι του πρέπει να διασώσει την Ελλάδα"

Σε σημερινό της άρθρο η Βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει μία μεταστροφή όσον αφορά παλαιότερες δημοσιεύσεις της για το θέμα της Ελλάδας. Ο τίτλος του άρθρου είναι... «Η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα για να σώσει τον εαυτό της» και αναφέρει ότι θα είναι μεγαλύτερες οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη σε ένα ενδεχόμενο Grexit,σε σύγκριση αυτών της παραμονής της Ελλάδας.

Δεν θα είναι απλά οικονομικές, εξηγεί, αλλά και ανθρώπινες, γεωπολιτικές και ιστορικές. Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ η ίδια ξανά, τονίζει ο αρθρογράφος Γκάρτον Ας.
Άγνωστο χαρακτηρίζει ο ίδιος το μέλλον όλης της Ευρώπης μετά την έξοδο της Ελλάδας από αυτήν.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της στον κόσμο. Είτε μια έξοδος από την ευρωζώνη θα πρέπει να συνεπάγεται – σε αυστηρά θεωρητική νομική βάση – και έξοδο από την ΕΕ είτε όχι, στην πράξη τα άλλα κράτη-μέλη θα προσπαθούσαν να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός της ΕΕ – και, στη χειρότερη περίπτωση, μια αποδέσμευση από την ΕΕ πρακτικά θα έπαιρνε χρόνια. Στο μεταξύ, μια ριζοσπαστική κυβέρνηση στη χώρα μετά το Grexit θα μπορούσε για παράδειγμα να ασκήσει βέτο στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία σε σχέση με την Ουκρανία.

Και ενώ η Μόσχα μπορεί επί της ουσίας να μην προσφέρει πολλά χρήματα, εντούτοις θα ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιημένη αν της δινόταν η ευκαιρία να παίξει το πολιτικό χαρτί της αλληλεγγύης μεταξύ δύο μεγάλων εθνών της ορθόδοξης πίστης. Όσο για τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η Αθήνα δεν θα είχε κίνητρο να μην τους στέλνει απευθείας στους πλουσιότερους Ευρωπαίους.

Αναφέρει επίσης ότι ρώτησε ένα πρώην υπουργό της τουρκικής κυβέρνησης για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Τουρκία. Σε μια τέτοια περίπτωση, με ένα υποτιμημένο νέο νόμισμα, εξήγησε ο πρώην υπουργός, η Ελλάδα θα προσέφερε στην τουρκική τουριστική βιομηχανία μεγαλύτερο ανταγωνισμό τιμών, αλλά γεωπολιτικά το Grexit θα αποδυνάμωνε περαιτέρω το δέλεαρ της συμμετοχής μιας χώρας στην ΕΕ. Αντίθετα, η Τουρκία θα επεδίωκε να καταστεί από μόνη της περιφερειακή δύναμη.

Στο μεταξύ, η Κίνα ήδη κατέχει τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά και έχει χαρακτηρίσει το λιμάνι ζωτικής σημασίας σημείο εισόδου στην Ευρώπη. Το Πεκίνο, με τα τεράστια αποθέματα ξένου συναλλάγματος, θα ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιημένο να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις – και κατά συνέπεια να αποκτήσει περαιτέρω επιρροή εντός της ΕΕ.

Συνεπώς, καταλήγει ο καθηγητής της Οξφόρδης, αν κανείς, ακόμα κι αν δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τους Έλληνες, έχει λίγο μυαλό στο κεφάλι του και νοιάζεται έστω και λίγο για το μέλλον της Ευρώπης, καταλαβαίνει για ποιους λόγους πρέπει να διασωθεί η Ελλάδα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]