Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρκελ: «Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη»

«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο και μιλώντας για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

«Αν χάσουμε την ικανότητα να βρίσκουμε συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη», πρόσθεσε χωρίς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και προφέροντας τη λέξη «Ελλάδα» μόνο μία φορά.

Αναγνωρίζοντας πως «το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου» είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε» (…) «όμως λέω: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε», επειδή, «αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο».

Η καγκελάριος αρνήθηκε την ιδέα ότι «βάζει στην άκρη» τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε «αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων και «προσπαθειών των ενδιαφερομένων» που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.

Επιμένοντας στις «κοινές αξίες» της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της «εξεύρεσης συμβιβασμών σε όλες τις προκλήσεις» και έπλεξε το εγκώμιο τουυπουργού Οικονομικών της.

«Αν κάποιος το έζησε αυτό τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε«, υπογράμμισε.

Ζάιμπερτ: Απολύτως θεμιτή η απόφαση για δημοψήφισμα

Απολύτως θεμιτή χαρακτήρισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί σωστό να τοποθετηθεί σε ένα τέτοιο θέμα. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να δίναμε κάποια συμβουλή για το πως θα ψηφίσει ο κόσμος. Ούτε σε εμάς θα άρεσε αν παρενέβαινε κάποιος από το εξωτερικό, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε πάντως ότι εξίσου θεμιτό είναι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους, συλλογικά αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η Καγκελάριος είναι ανοιχτή για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εφόσον εκείνος το επιθυμεί, τόνισε ωστόσο ότι ήταν η ελληνική πλευρά, η οποία μονομερώς διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. «Εμείς θα είχαμε καλωσορίσει ιδιαιτέρως μια συμφωνία στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος. Εργαστήκαμε για αυτό. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά διέκοψε μονομερώς τις προσπάθειες. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από κοινού», είπε και πρόσθεσε ότι «στόχος της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πάντα να διασφαλίσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ χαρακτήρισε ανοησίες τις πληροφορίες που ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να εκδιώχθηκε από το Eurogroup του περασμένου Σαββάτου προκειμένου οι ομόλογοί του να συνεδριάσουν ερήμην του και εξήγησε ότι η συνάντηση των 18 υπουργών ήταν άτυπη και πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της κανονικής συνεδρίασης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]