Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζούμε τη στιγμή της επίθεσης

Ή "ο νόμος της ζούγκλας αλά ελληνικά"

Παρακολουθούμε τη στιγμή της επίθεσης. Περνάει μπροστά από τα μάτια μας. Και απλά την κοιτάμε. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς καθυστέρηση, και απέναντι τους μία ολόκληρη χώρα με κομμένη την ανάσα. Την οποία χώρα, παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης. Είναι η στιγμή που αρκεί ένα ανοιγόκλειμα των ματιών.

Στο Eurogroup της Πέμπτης, ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί διαγωνίζονταν ποιός θα κάνει την χειρότερη δήλωση για την Ελλάδα.
Ο δρόμος εδώ τελειώνει για την Ελλάδα, έλεγε ο ένας.
Όχι, δεν τελειώνει μόνο ο δρόμος, τελειώνει και ο χρόνος για την Ελλάδα, έλεγε ο δεύτερος.
Και η υπομονή μας, απαντούσε ο τρίτος.
Ανάμεσα σε μερικούς από αυτούς, ο Ψινάκης θα έμοιαζε πολιτικός εξαιρετικής φειδούς.

Η Λαγκάρντ δήλωσε πως επιθυμεί να μιλήσει με ενήλικες. Βέβαια, μπορεί και τα βέλη της να πήγαιναν στον Ντάισεμπλουμ και το συμβούλιο του ESM, που αποφάσισε στην ετήσια έκθεσή του πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Την ώρα που το ΔΝΤ επιμένει πως δεν είναι.
Παράλληλα, μέχρι τώρα έχει δηλώσει καμιά δεκαριά φορές, μόνο την Πέμπτη, πως δεν υπάρχει περίπτωσης παράτασης για την καταβολή της δόσης της Αθήνας.
Όταν δε συνάντησε τον Βαρουφάκη, η Λαγκάρντ του συστήθηκε ως «ο αρχι-εγκληματίας». Αστειάκι για τις «εγκληματικές ευθύνες» που ανέφερε ο Τσίπρας στη βουλή προ ημερών.
Αυτές που απορρέουν από τον λάθος πολλαπλασιαστή, ας πούμε, και έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και την ανεργία του 27%, αντί για 15% και 17% αντίστοιχα.

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας παγκοσμίως στην αγορά ομολόγων, δήλωσε σήμερα πως οι επενδυτές είχαν τρία χρόνια στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν για το Grexit. Μάλιστα είπε «Ας αναγνωρίσουμε πως είχαμε τρία χρόνια για να προετοιμαστούμε».
Χμ, για να σκεφτώ, ποιος τους προσέφερε αυτά τα τρία χρόνια…

Τέλος πάντων, από την Δευτέρα μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, πάνω από τρία δισεκατομμύρια είχαν κάνει φτερά από τις τράπεζες. Πέταξαν.
Όλα μαζί και έτσι ξαφνικά.

Παράλληλα, χιλιάδες κόσμου, υπό την συνοδεία πληθώρας πρωτοκλασάτων βουλευτών και υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, και όχι μόνο, αυτή τη φορά (σε αντίθεση με την προηγούμενη που πήγαν τρεις και ο κούκος) και με ζωντανές συνδέσεις στα δελτία ειδήσεων, πλημμύρισαν το Σύνταγμα.
Και μάλιστα, με μία διαδήλωση που είχαν προκηρύξει νωρίτερα από αυτήν των διαδηλωτών της Τετάρτης στο Σύνταγμα (εκείνων, που πήραν τη διαπραγμάτευση στα χέρια τους, για την ακρίβεια στο χέρι, εκτός από μερικούς που την έφαγαν εκεί), αρχικά για την Τετάρτη, πριν μετακομίσουν στην Πέμπτη.

Ζήσαμε τον απόλυτο σουρεαλισμό, πέντε χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, χιλιάδες άνθρωποι να διαδηλώνουν υπερήφανοι, στην πλατεία Συντάγματος υπέρ της λιτότητας που έχει πλήξει την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Που έχει υποβαθμίσει το επίπεδο και την ποιότητα της δημόσιας ζωής σε πρωτοφανή για καιρό ειρήνης επίπεδα.

Εάν το παραπάνω δεν ήταν επικίνδυνο, θα ήταν αστείο.
Πολιτικοί και ΜΜΕ έπεισαν χιλιάδες ανθρώπους πως διαδηλώνοντας υπέρ του Γιούνκερ και της διάσωσης τραπεζών, διαδηλώνουν υπέρ της ευρωπαϊκής ιδέας.

Αν και δεν νομίζω να χρειάστηκε να πείσουν και πολλούς.
Είμαι σίγουρος πως αρκετοί από αυτούς θα είχαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικούς λόγους να διαδηλώσουν υπέρ του Γιούνκερ και των διασώσεων τραπεζών.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν και μερικά μίλια μακριά, την ώρα που συνέβαιναν όλα τα παραπάνω κυκλοφόρησε μία φήμη από το Reuters, ότι τραπεζίτης της ΕΚΤ, ο Κερέ συγκεκριμένα και όχι κάποιος ανώνυμος, ανέφερε στο Eurogroup πως δεν ξέρει εάν θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα.

Η φήμη αργότερα διαψεύστηκε από την ΕΚΤ, κι έτσι βρήκε την ευκαιρία άλλη φήμη και ξέσπασε. Αυτή τη φορά ήταν το Bloomberg που την έριχνε στην κυκλοφορία και έλεγε πως η Ελλάδα ζήτησε έκτακτη ενίσχυση από την ΕΚΤ. Για να την διαψεύσει αργότερα ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας στο ΑΠΕ.

Οι διαρροές δεν κυκλοφορούν μόνο για να φτιάξουν κλίμα.
Ενίοτε μπορεί να κυκλοφορήσουν και για να χαλάσουν κάποιο.

Με τα σημερινά δεδομένα, η συμφωνία είναι μακριά και χρήματα αποκλείεται να έρθουν πριν το τέλος του μήνα. Οπότε, χρήματα δεν πρόκειται να καταβληθούν στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 του μήνα.
Εκτός εάν τους κάνει καμιά πλάκα ο Τσίπρας.

Τα αρπακτικά είναι έτοιμα να κορυφώσουν την επίθεση και το σκηνικό είναι έτοιμο, στημένο για ανάφλεξη.
Και τα παραπάνω ήταν μερικά μόνο, από όσα συνέβησαν, μόνο κατά την Πέμπτη.

Στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται αναφορά σε σχέδιο άσκοπης τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Η κυβέρνηση μας περιέγραψε επακριβώς τι συμβαίνει.
Είναι προφανές πως υπάρχει ένας ξεκάθαρος συσχετισμός στην αλληλουχία των γεγονότων.

Αυτό όμως που δεν μας είπε η κυβέρνηση ακόμα είναι το τι θα κάνει γι’ αυτό.

Ρεμπελίσκος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μα το είπε ο Βαρουφακης στα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ "δεν πρέπει να τα ξέρετε όλα"......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]