Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φανατικοί ισλαμιστές απειλούν με θρησκευτικό πογκρόμ στην Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην Τουρκία δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου που φωτογραφίζουν σπίτια, κυρίως Αλεβητών, δηλαδή της μεγάλης θρησκευτικής μειονότητας, να είναι σημαδεμένα στο εξωτερικό τους για να ξεχωρίζουν από τα άλλα γεγονός που παραπέμπει σε παλιότερα θρησκευτικά πογκρόμ όπως το μεγάλο ανθελληνικό πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης, το 1955.

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην περιοχή της Νικομήδειας κοντά στην Κωνσταντινούπολη όπου κατοικούν πυκνοί πληθυσμοί Αλεβητών, δηλαδή της μειονότητας που βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με τον ισλαμιστή Ερντογάν και η οποία έχει αντιταχτεί έντονα στην ανάμειξη της Τουρκίας υπέρ των Τζιχαντιστών στον εμφύλιο της Συρίας, τα σπίτια τους έχουν σημαδευτεί με χαρακτηριστικά σημάδια έτσι ώστε να ξεχωρίζουν για να γίνουν εύκολος στόχος εμπρηστών από τους φανατικούς.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση καθώς τα μεγαλύτερα Ιδρύματα των Αλεβητών της Τουρκίας, όπως το Ίδρυμα Πολιτισμού Ανατολίας και το Χατζή Μπεκτάς, έβγαλαν αυστηρές ανακοινώσεις καταγγέλλοντας το γεγονός και καταδικάζοντας κάθε πρόθεση να αρχίσουν πογκρόμ εναντίων των μη σουνιτών μουσουλμάνων, σε μια Τουρκία που περνά μια αποσταθεροποιητική περίοδο καθώς γίνονται προσπάθειες να σχηματιστεί καινούργια κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου όπου το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν έχασε την πλειοψηφία.

Να θυμίσουμε ότι κατά καιρούς, όπως το 2013, έχουν γίνει επανειλημμένες καταγγελίες και από τις χριστιανικές μειονότητες της Κωνσταντινούπολης ότι τα σπίτια των μελών τους έχουν σημαδευτεί για να ξεχωρίζουν έτσι ώστε να είναι εύκολος στόχος των φανατικών μουσουλμάνων, κάτι που προκάλεσε την μεγάλη ανησυχία των μειονοτήτων.

Σίγουρα η περίοδος αυτή μετεκλογικά είναι πολύ κρίσιμη, καθώς οι εσωτερικές ισορροπίες στην Τουρκία είναι πολύ «λεπτές» και εύθραυστες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Πηγη ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]