Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ρωσική αρκούδα βρυχάται

Το Κρεμλίνο προχωρά σε νέα κούρσα εξοπλισμών, με την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου του με 40 επιπλέον πυραύλους


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πολλές φορές έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση, όχι μόνο για να αποδυναμώσει οικονομικά τη Ρωσία αλλά και ως πρόσχημα για τη «νεκρανάσταση του ΝΑΤΟ». Η ρωσική αρκούδα τώρα βρυχάται. Μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, η Μόσχα προχωρά σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, που μοιραία θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ιδιαίτερα όταν οι τελευταίες αφορούν χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Πριν από μήνες ο Πούτιν είχε ζητήσει από τους επιτελείς του να εστιάσουν στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών, πυρηνικών όπλων, στη βελτίωση της αεράμυνας και στην παραγωγή συμβατικών όπλων υψηλής ακρίβειας.

Αυτή την εβδομάδα η Μόσχα ανακοίνωσε την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της με επιπλέον 40 νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, απαντώντας έτσι στο αμερικανικό σχέδιο εγκατάστασης βαρέος οπλισμού στην ανατολική Ευρώπη. Η κίνησή της προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΝΑΤΟ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε ότι η Ρωσία οφείλει να προστατευτεί «με τις ένοπλες δυνάμεις της και τη δύναμη κρούσης της, αν απειληθεί», καθώς «το ΝΑΤΟ φτάνει» στα σύνορά της. «Περισσότεροι από 40 νέοι διηπειρωτικοί πύραυλοι, ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τα πιο εξελιγμένα τεχνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, θα προστεθούν φέτος στο πυρηνικό οπλοστάσιο» δήλωσε ο Πούτιν, περιστοιχισμένος από αξιωματικούς του στρατού, σε μια στρατιωτική έκθεση όπλων. Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι, αν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους να αποθηκεύσουν βαρύ στρατιωτικό οπλισμό στην ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, που ανήκαν άλλοτε στη Σοβιετική Ενωση, η Μόσχα θα απαντήσει.

Λίγες χώρες στον κόσμο πιστεύεται ότι διαθέτουν διηπειρωτικούς πυραύλους εδάφους - αέρος. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 450, οι οποίοι έχουν ένα όχημα επανεισόδου Mark 21 RV με μια πυρηνική κεφαλή W-87 των 300-475 kT, που μπορούν να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση 13.000 χλμ. Η Ρωσία πιστεύεται ότι διαθέτει περισσότερους τέτοιους πυραύλους! 

Αεροσκάφη

Το 2014 οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας παρέλαβαν 38 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, περισσότερα από 250 αεροσκάφη, περίπου 280 τεθωρακισμένα οχήματα διάφορων τύπων και περισσότερα από 5.000 τροχοφόρα οχήματα, επίσης διάφορων τύπων. Οσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σκοπεύει να προμηθευτεί έως 100 μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερα από 120 ελικόπτερα, έως 30 πολεμικά πλοία διάφορων κλάσεων και περίπου 600 τεθωρακισμένα οχήματα σε ετήσια βάση, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι καταστρατηγεί τα σύνορα της Ρωσίας και επιδιώκει να αλλάξει τη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων, αναγκάζοντας τη χώρα να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα και την ασφάλειά της. «Εχουν ληφθεί μέτρα για τη μεταβολή της στρατηγικής ισορροπίας δυνάμεων. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί παρά να ανησυχεί τη Ρωσία. Δεν είναι η Ρωσία αυτή που πλησιάζει τα σύνορα κάποιου. Είναι η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ που πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας. Ολα αυτά... αναγκάζουν τη Ρωσία να λάβει μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας, της ασφάλειάς μας» δήλωσε ο Πεσκόφ και τόνισε ότι η αναγγελία της ενίσχυσης του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου δεν πρέπει να «προκαλεί ανησυχίες». Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι η ανακοίνωση έγινε μόλις δύο ημέρες πριν από τις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που άρχισε την Πέμπτη.

Η Ρωσία έχει ενισχύσει τον προϋπολογισμό της για την άμυνα, ο οποίος πλέον αντιπροσωπεύει το 21% του συνολικού προϋπολογισμού της, διπλασιάζοντάς τον σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Gaidar. Ενδιαφέρον έχει το ότι με την πρόσφατη κατάρρευση της ισοτιμίας ρουβλιού - δολαρίου η αξία του εξοπλιστικού προγράμματος έχει πέσει στα 368 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αρχικά ξεπερνούσε τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΟΙ ΗΠΑ δαπανούν  τα περισσότερα χρήματα

Τρεις από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, αύξησαν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους, ενώ οι υπόλοιπες πέντε το μείωσαν ή το διατήρησαν σε σταθερά επίπεδα, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Η Κίνα διαθέτει σήμερα 250 πυρηνικές κεφαλές, από 240 που είχε το 2012, το Πακιστάν τις έχει αυξήσει στις 100-120 και η Ινδία στις 90-110.

Οι χώρες που έχουν μειώσει το οπλοστάσιό τους είναι οι δύο που έχουν υπογράψει τη συνθήκη START, η Ρωσία (8.500 κεφαλές) και οι ΗΠΑ (7.700). Καμία αλλαγή δεν έγινε στο οπλοστάσιο της Γαλλίας (300 κεφαλές), της Βρετανίας (225) και του Ισραήλ (80).

Οι αριθμοί αυτοί, πάντως, δεν είναι παρά εκτιμήσεις, αφού το SIPRI διαπιστώνει ότι η Κίνα, επί παραδείγματι, τηρεί απόλυτη σιγή για το θέμα, ενώ και στη Ρωσία η πληροφόρηση έχει περιοριστεί. Το Ινστιτούτο υποθέτει ότι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.

«Οι στρατιωτικές δαπάνες στη Ρωσία αυξάνονται, ενώ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μειώνονται» αναφέρει στο SIPRI. Αυτή η δήλωση μπορεί από μόνη της να προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, αν δεν γνωρίζουμε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Μόσχας ωχριούν σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσά που ξοδεύουν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η χώρα που δαπανά τα περισσότερα στους εξοπλισμούς.



Στέλλα Θεδώρου
Πηγή "Δημοκρατία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]