Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιες είναι οι προτάσεις «φωτιά» που κάνει το ΔΝΤ

Ξεχωριστό κείμενο με δικές του προτάσεις, έχει καταθέσει το ΔΝΤ. Τις απορρίπτει η Αθήνα. Σκληροί τόνοι από Αλ. Τσίπρα προ της αναχώρησης για τις Βρυξέλλες: Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ έχει καταθέσει δικό του γραπτό κείμενο με αντιπροτάσεις στην ελληνική πρόταση, αναφέρουν Έλληνες αξιωματούχοι από τις Βρυξέλες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «προτάσεις-φωτιά» που δεν  αφήνουν ως έχουν, ουσιαστικό περιθώριο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας.
Ωστόσο,  η κίνηση αυτή του ΔΝΤ να καταθέσει γραπτές προτάσεις, φαίνεται ότι βαθαίνει και το ρήγμα στις σχέσεις του με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, καθώς καταργεί defacto την «ενιαία» γραμμή και καταδεικνύει πλέον διαφωνία μεταξύ τους.

Η εξέλιξη αυτή δίνει δραματική τροπή στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών με τους τελευταίους να μην έχουν κοινή γραμμή για κομβικά θέματα της ελληνικής πρότασης.

Ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup συναντά τους επικεφαλής των θεσμών (Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι παρουσία των Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί) σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι διαφορές.

Τον τόνο έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Μιλώντας σε συνεργάτες του χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα: «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!», υποστήριξε. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Η νύχτα αναμένεται μακριά καθώς οι ηγέτες θέλουν να υπάρξει συμφωνία σήμερα στο Eurogroup, ακόμα και αν απαιτηθεί ολονύκτια εργασία. Ο λόγος είναι ότι δεν επιθυμούν να χρειαστεί νέος γύρος διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής που έχει ήδη πολύ βαριά ατζέντα.

Τι μέτρα απαιτεί η πρόταση

Για επιπλέον έσοδα από το ΦΠΑ ύψους 1% του ΑΕΠ κάνει λόγο η πρόταση των δανειστών που δεν γίνεται αποδεκτή από την Αθήνα. Συγκεκριμένα:
* Επιμένει στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%.
* 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
* Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
* Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
* Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων - επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
* Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
* Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας
* Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών 

Συντάξεις
* Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
* Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
* Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
* Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
* Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
* Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
* Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
* Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
* Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]