Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Κλιμακωτή» συμφωνία εξετάζει η Μέρκελ!

Ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται αν θα κρεμαστεί πολιτικά με το δικό του "κορδόνι" ή με το "σχοινί" των Βρυξελλών
Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης προτείνονται τα απάνθρωπα μέτρα κατά των Ελλήνων

Τη λύση της «κλιμακωτής» συμφωνίας φέρεται να εξετάζει η Άγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα, αναφέρει το δικτυο Bloomberg. Το άρθρο τονίζει μάλιστα, πως αν η Ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει έστω και μια μεταρρύθμιση από αυτή που ζητούν οι πιστωτές, τότε μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση πόρων.

Ενώ οι Γερμανοί επιμένουν σε ένα πακέτο βημάτων που θα περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και τουλάχιστον λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις, μπορεί να αρκεστούν σε μια ξεκάθαρη δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός μέτρου και να απελευθερώσουν την βοήθεια, σημείωσαν οι ίδιες πηγές του Bloomberg.

Με το ελληνικό πρόγραμμα να λήγει στις 30 Ιουνίου και να μην διαφαίνεται στον ορίζονται συμφωνία, τα σχόλια αντανακλούν μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των Γερμανών σε σχέση με τις δημόσιες ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Η κ. Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να συνομιλήσουν το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος» είπε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ».

Η κ. Μέρκελ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει την συμφωνία που σύναψε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Φεβρουάριο και η οποία έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση επιπλέον τέσσερις μήνες για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Η καγκελάριος δεν έχει αναφερθεί δημοσίως στις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας και έχει διαμηνύσει πως όποια μέτρα και αν λάβει ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Ενώ ο κ. Τσίπρας μπορεί να λάβει διορία μέχρι τον επόμενο χρόνο για ολοκληρώσει τις αλλαγές αυτές, όπως την μείωση των συντάξεων, θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μια μεγάλη μεταρρύθμιση αν θέλει να λάβει βοήθεια, ανέφεραν οι πηγές. Καμία από τις πηγές δεν διευκρίνισε ποια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιήσει.

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει.

Για να πείσει στους πιστωτές πως η Ελλάδα είναι σοβαρή, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει χειροπιαστές κινήσεις, για παράδειγμα να φέρει στο κοινοβούλιο κάποιο νομοσχέδιο, ανέφερε μια πηγή. Αν οι Έλληνες αξιωματούχοι κινηθούν γρήγορα, τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν αρχές Ιουλίου.

Η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση στην παράταση του προγράμματος βοήθειας αν ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι πηγές.

Διαψεύδει το Βερολίνο

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg περί του ότι το Βερολίνο μετριάζει τη στάση του έναντι της Αθήνας και ότι θα είναι ικανοποιημένο ακόμα και αν η Ελλάδα προχωρήσει στην εφαρμογή έστω και μίας μεταρρύθμισης, ότι δεν ισχύει τίποτα τέτοιο.

«Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε: «όλα τα άλλα είναι αποκυήματα φαντασίας».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]