Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενισχύεται η δύναμη της ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

Σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NATO Response Force - NRF) έλαβαν χθες Τετάρτη οι υπουργοί Άμυνας κατά τη διάρκεια συνόδου στις Βρυξέλλες. «Κάναμε ένα βήμα μπροστά για την προσαρμογή του ΝΑΤΟ στο περιβάλλον της ασφάλειας που αλλάζει» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να προσθέσει ότι «έχουμε κάνει μια σαφή πρόοδο».

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας αποφάσισαν την ενδυνάμωση του μεγέθους της ταχείας αντίδρασης όσον αφορά τις εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις. Η NRF πλέον θα αποτελείται από 40,000 μέλη- προσωπικό, που θεωρείται σημαντική αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο αριθμό που έφθανε τα 13.000 άτομα. Στο πλαίσιο αυτό, πήραν μέτρα για την επιτάχυνση των στρατιωτικών δράσεων, ώστε μέσω του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης να προετοιμαστούν τα στρατεύματα.

Παράλληλα, οι Σύμμαχοι οριστικοποίησαν ορισμένες λεπτομέρειες για τις έξι μικρές έδρες που δημιουργούνται στην Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Λιθουανία την Πολωνία και την Ρουμανία. «Θα οριστούν 40 στελέχη στην κάθε χώρα και θα διαδρατίσουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό, τις ασκήσεις καθώς και στις ενδεχόμενες δυνάμεις ενίσχυσης της Συμμαχίας» εξήγησε ο γενικός γραμματέας. Επιπρόσθετα, οι υπουργοί αποφάσισαν την ίδρυση μιας νέας έδρας για την γρήγορη μεταφορά των στρατευμάτων, όταν παραστεί ανάγκη.

«Αξιολογούμε προσεκτικά τις συνέπειες των κινήσεων της Ρωσίας, γεγονός που συμπεριλαμβάνει και τις πυρηνικές δραστηριότητες» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας. «Το ΝΑΤΟ δεν θα παρασυρθεί σε μια κούρσα των εξοπλισμών, οφείλουμε όμως να διατηρήσουμε την ασφάλεια των χωρών μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ταχεία αντίδραση του ΝΑΤΟ είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς και ότι μέσα στο επόμενο χρόνο, θα μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε ενδεχόμενο.

Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί έκαναν μια ανασκόπηση των στοιχείων για τις αμυντικές δαπάνες, υπό την δέσμευση των μέλων της Συμμαχίας τον περασμένο Σεπτέμβριο να αυξηθούν οι δαπάνες μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ ενέκριναν επίσης ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της άμυνας της Μολδαβίας.

Πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]