Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυριαρχία των Κούρδων στη νοτιο-ανατολική Τουρκία

«Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού διατάγματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού». Αυτά δήλωσε ο Σελαχατίν Ντερμιτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών της Κυριακής.
«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων, δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων ενσωματώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός», είπε ο Ντερμιτάς και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματός του να μην συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συναπισμού.

«Είχαμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε μία κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ή να συνεργαστούμε μαζί του. Η δέσμευσή μας ισχύει», είπε.

«Τέλος μίας περιόδου» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και τόνισε ότι: «Με δημοκρατικούς τρόπους δώσαμε τέλος σε μία περίοδο καταπίεσης. Νίκησε η δημοκρατία».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΡΛΚ, Χαλούκ Κοτς, δήλωσε ότι «έχει τερματιστεί η εξουσία του ΚΔΑ. Νίκησε η κοινοβουλευτική ομάδα. Το ΡΛΚ είναι ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Στις κάλπες με επιδέσμους, σπασμένα κεφάλια και πόδια οι Κούρδοι

Τα τραύματά του μάλιστα είναι πρόσφατα και προκλήθηκαν σε μία από τις πιο τρομακτικές βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν ποτέ στην Τουρκία, όταν παρακολουθούσε την περασμένη Παρασκευή την ομιλία του ηγέτη του HDP, Σελαχατίν Ντερμιτάς, στην πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ. Ήταν τότε που δύο βόμβες έσκασαν ανάμεσα στο πλήθος προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και αφήνοντας δεκάδες ακόμα τραυματισμένους.

Ένας από αυτούς και ο Χουσεΐν, που, παρά τον γύψο στο χέρι και τα μεγάλα τραύματα στο κεφάλι έκανε ένα «γενναίο» ταξίδι μέχρι το εκλογικό κέντρο και με τα μάτια του σχεδόν τυφλά από τους επιδέσμους, έριξε μόνο του τον φάκελο με την ψήφο του.
Στην ίδια κατάσταση και ο Σαμπαχαντίν Τεχσί, υποστηρικτής του φαινομένου πλέον για την Τουρκία. Σελαχατίν Ντερμιτάς. Και αυτός παρακολουθούσε την ομιλία του ηγέτη του με αποτέλεσμα να σπάσει τα πόδια τους από τις εκρήξεις. Οι τραυματισμοί του όμως δεν στάθηκαν ικανοί να τον κρατήσουν στην ασφάλεια του σπιτιού του και ο 59χρονος έσπευσε να ψηφίσει με τα χέρια ανοιχτά.

Οι δύο άντρες δεν ήταν οι μόνοι, όμως, που ήθελαν απεγνωσμένα μία αλλαγή. Αποτελούν παρόλα αυτά τα καλύτερα παραδείγματα όσων έκαναν τα πάντα γι αυτή και ανήκουν σε εκείνη τη μερίδα που χάρισε στον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών το πολυπόθητο 10%, που ήταν απαραίτητο για την είσοδο στην Βουλή.
Με τα πρώτα νούμερα του εκλογικού αποτελέσματος να έρχονται στη δημοσιότητα προχθές το βράδυ, χιλιάδες ήταν οι συμπατριώτες τους που βγήκαν στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ για να γιορτάσουν με βεγγαλικά και σημαίες τις επιδόσεις του κόμματός τους.

Κοιτάζοντας, όμως, τον εκλογικό χάρτη, όπως αυτός χρωματίστηκε μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, διαπιστώνουμε κάτι φοβερό για την ίδια την Τουρκία. Η νοτιο-ανατολική Τουρκία, ενιαία, ανέδειξε την κουρδική της ταυτότητα. Κα αυτή η αποτύπωση είναι δεδομένο πως θα απασχολήσει όχι μόνο το εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και το εξωτερικό, αφού οι γεωπολιτικές αναταράξεις έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνουν νέα γεωγραφικά όρια υπό δημιουργία κρατών…




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]