Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών φέρνει ανησυχία στο Αιγαίο…

Εφιαλτικό το ενδεχόμενο συμμετοχής του εθνικιστικού κόμματος (Γκρίζοι Λύκοι) στην κυβέρνηση

Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο έδωσαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Το μοναδικό κόμμα, εκτός από το κουρδικό, που βγήκε κερδισμένο, είναι το εθνικιστικό κόμμα (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης –ΜΗΡ). Ένα ακόμη απόλυτα εχθρικό προς την Ελλάδα κόμμα, οι βουλευτές του οποίου διακρίνονταν για την κατάθεση ερωτήσεων στο τουρκικό Κοινοβούλιο, του τύπου: «Η Ελλάδα κατέχει παράνομα 50 νησιά στο Αιγαίο και έχει μεταφέρει στρατό σε αυτά. Η Τουρκία τι θα κάνει για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και τα νησιά αυτά να επανέλθουν στην τουρκική επικράτεια;»!
Αυτό το κόμμα, λοιπόν, είναι ο πιθανότερος εταίρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, το οποίο βέβαια εξακολουθεί να κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή, παρά την απώλεια της αυτοδυναμίας.

Αν και ο ηγέτης του ΜΗΡ δηλώνει πως θέλει την παραίτηση Ερντογάν ή επανάληψη εκλογών, αυτά τα δύο κόμματα σε περίπτωση συνεργασίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία «εκρηκτική» πολιτική πλατφόρμα που θα δυναμίτιζε την ατμόσφαιρα στο Αιγαίο που ήδη εδώ και έξι μήνες θυμίζει έντονα το 2009, έτος κατά το οποίο Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη, με την Τουρκία να προβαίνει σε προβοκατόρικες ενέργειες σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία του Αρχιπελάγους, πολλά από τα οποία επεισόδια δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Στην άλλη περίπτωση, που σχηματιστεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας και η χώρα οδεύσει προς επαναληπτικές εκλογές εντός τριμήνου, πάλι τα νέα δεν είναι καλά. Οι παρατεταμένες εκλογικές περίοδοι σημαίνουν κατά κανόνα εξαγωγή έντασης στο εξωτερικό, και αυτό ως γεγονός θα πρέπει να προβληματίζει έντονα την Ελλάδα.

Παρά τις δηλώσεις περί η συνεργασίας του κόμματος των Εθνικιστών, είναι βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να προσεγγίσει και να εξασφαλίσει την συνεργασία του αρχηγού των τούρκων εθνικιστών, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Για να το επιτύχει αυτό, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει την εξαγορά αλλά και τις άριστες σχέσεις των τούρκων εθνικιστών (Γκρίζων Λύκων) με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Ενδεχομένως ο Ερντογάν θα επιχειρήσει και κάποιους έμμεσους εκβιασμούς (για συμμετοχή Γκρίζων Λύκων σε παράνομες δραστηριότητες), αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως με την πρόφαση της κρισιμότητας και των κινδύνων που απειλούν την Τουρκία, θα επιτευχθεί μία συμφωνία και ο Μπαχτσελί θα μπει στο "άρμα εξουσίας" του κυβερνώντος κόμματος. 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΑΚΡ παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα είναι δύσκολο να κατακτήσει την αυτοδυναμία και ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επεσήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Το ενδιαφέρον στη γειτονική χώρα δεν έχει επικεντρωθεί τόσο στο ποιος είναι ο νικητής των εκλογών, που όλοι ανέμεναν ότι θα είναι το συντηρητικό – ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ζητούμενο σε αυτή την πολιτική αναμέτρηση ήταν το αν και κατά πόσο το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% προκειμένου να εκπροσωπηθεί στην Εθνοσυνέλευση. Και ο στόχος του HDP επετεύχθη, στερώντας από τον Ταγίπ Ερντογάν την συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα μετέτρεπε το πολίτευμα σε προεδρικό και θα παραχωρούσε – μεταβίβαζε στον Ερντογάν εξουσίες που θα τον μετέτρεπαν σε… «σουλτάνο».

Τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών ανοίγουν τον δρόμο για μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στην γείτονα χώρα, για πρώτη φορά από το 2002 και την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία, αφού στερούν την απόλυτη πλειοψηφία από το κυβερνών κόμμα και αναδεικνύουν σε μεγάλης σημασίας πολιτική δύναμη το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, που ξεπέρασε το 13% των ψήφων.

Πηγή "Επικαιρότητα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]