Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιός κοροϊδεύει ποιόν…

Αθήνα: Γράφουμε τη συμφωνία
Δανειστές: Δεν είμαστε ακόμα κοντά

Την ώρα που η Αθήνα αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η συμφωνία βρίσκεται επί θύραις και μάλιστα ξεκινά η συγγραφή της στο Brussels Group οι δανειστές κατεβάζουν εντελώς τον πήχη λέγοντας πως οι δύο πλευρές είναι μακρυά από μια συμφωνία.

Το μέγαρο Μαξίμου έδωσε χθες το περίγραμμα της συμφωνίας που θα περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, μη υφεσιακά μέτρα, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και επενδυτικό πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Οικονομικών όπου προήδρευσε σε σύσκεψη, δήλωσε πως έχουν γίνει πολλά βήματα και η συμφωνία βρίσκεται στην τελική ευθεία, αποφεύγοντας όμως να πει πως ξεκινά η συγγραφή της στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες από την Αθήνα για ουσιώδη προσέγγιση και κατάληξη σε συμφωνία προκάλεσαν ομοβροντία και αιχμές από Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ. Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στον ανταποκριτή του MEGA, στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν είμαστε Κασσάνδρες, είμαστε ρεαλιστές. Απλά δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις”.

Άλλωστε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, σχολιάζοντας τα περί συμφωνίας είπε πως και στο παρελθόν η Αθήνα έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις.

Όμως και οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων δεν απέχουν πολύ από εκείνες των Γερμανών καθώς ένας εξ αυτών τόνισε στον ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη, πως “δεν είμαστε ακόμα κοντά στο τέλος της συμφωνίας” και πως οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν τελειώσει από καιρό.

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι υπεύθυνοι του ΔΝΤ δηλώνουν άγνοια για επικείμενη συμφωνία. Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, η εκπρόσωπος του Ταμείου, είπε: “Δεν έχουμε κανένα σχόλιο. Να απευθυνθείτε στην ελληνική κυβέρνηση”.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μια συμφωνία με το Ταμείο προς το παρόν είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, ενώ το ενδιαφέρον όλο στρέφεται πλέον τόσο στη σύνοδο των G7 στη Δρέσδη όσο και στη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ την Δευτέρα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]