Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

DW: Πέντε λόγοι κατά του Grexit

Tο οριακό σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της έχει φέρει το ενδεχόμενο της εξόδου από την ευρωζώνη πιο κοντά από ποτέ, εκτιμά σχόλιο της Deutsche Welle. Παρ’ όλα αυτά ο σχολιαστής Μαξ Χόφμαν επισημαίνει ότι υπάρχουν πέντε σημαντικοί λόγοι που μιλούν κατά της επαλήθευσης του δυσμενούς σεναρίου.

Πρώτον, δεν είναι τόσο απλή η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ με τη μορφή ατυχήματος, το λεγόμενο «Graccident». Όπως υπογραμμίζεται, «τους προηγούμενους μήνες ειπώθηκε επανειλημμένα ότι αν η Ελλάδα δεν καταβάλει μία δόση στο ΔΝΤ, τότε θα χρεοκοπήσει επίσημα, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα τεθεί σε λειτουργία ένας αναπόφευκτος αυτοματισμός». Ο αρθρογράφος αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον κάποιες μέρες και υπογραμμίζει ότι «ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα είχε πολιτικά περιθώρια χειρισμών εφόσον η Ελλάδα υποσχόταν να προβεί σε βελτιώσεις».

Ο δεύτερος λόγος κατά ενός Grexit είναι ότι δεν θα ήταν απαραίτητα η «φθηνότερη» λύση. Όπως τονίζεται, «σε κάθε περίπτωση η ΕΕ θα έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάποιον τρόπο, διότι ένα Grexit θα οδηγούσε σε πλήρη οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Ο τρίτος λόγος είναι γεωπολιτικής φύσεως. Δεδομένου ότι, όπως λέγεται, η χώρα είναι μέρος της «ασταθούς περιοχής των Βαλκανίων, παραδοσιακός φίλος της Ρωσίας, ανοικτή πύλη για πρόσφυγες από τη Μεσόγειο», ο αρθρογράφος διερωτάται αν «τα κράτη-μέλη επιθυμούν πραγματικά να οδηγήσουν μία τέτοια χώρα σε πλήρη απομόνωση με απρόβλεπτες γεωπολιτικές επιπτώσεις».

Το τέταρτο επιχείρημα είναι ότι «ο Τσίπρας έχει επιτέλους αντιληφθεί» την κατάσταση. «Σημείο καμπής» χαρακτηρίζει ο σχολιαστής το πρόσφατο Γιούρογκρουπ στη Ρίγα, όπου κυριάρχησε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και ώθησε τον έλληνα πρωθυπουργό σε ανασυγκρότηση της διαπραγματευτικής του ομάδας.

Τελευταίος λόγος κατά του Grexit είναι η εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ως εκ τούτου «θα κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ιδέα των περασμένων δεκαετιών. Οι ισχυροί της ΕΕ θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν με όλα τα μέσα», υπογραμμίζει ο σχολιαστής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]