Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμάζουν "μπουρλότο" για όλη τη Μέση Ανατολή;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Κάποιοι όπως φαίνεται θέλουν να ανοίξουν την πόρτα του «τρελοκομείου» στην ήδη μπαρουτοκαπνισμένη Συρία, με συνέπεια να ανάψει μια τρομερή φωτιά σε όλη την Μέση Ανατολή με ανυπολόγιστες συνέπειες ακόμα και για την παγκόσμια ειρήνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας Huffington Post, που επικαλείται απόρρητες πηγές και τα οποία έχουν πάρει μεγάλη έκταση στον τουρκικό τύπο, ετοιμάζεται με την στήριξη των ΗΠΑ κοινή συνδυασμένη στρατιωτική επέμβαση Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας στην Συρία, για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ το οποίο επέζησε μέχρι σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια αιματηρού εμφυλίου πολέμου.
Η συνδυασμένη δράση των δυο αυτών χωρών, θα γίνει με χερσαία επίθεση της Τουρκίας συνδυαζόμενη με αεροπορικές επιθέσεις της Σαουδικής πολεμικής αεροπορίας.
Για την επίτευξη της συνεργασίας των δυο χωρών στο κοινό αυτό σχέδιο επεμβάσεως, μεσολάβησε το Κατάρ που θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος εχθρός του καθεστώτος Άσαντ και ο μεγαλύτερος φίλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως θα είναι επόμενο μια τέτοια επιχείρηση θα βάλει «μπουρλότο» σε όλη την Μέση Ανατολή. Κατά πρώτο το Ιράν δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια καθώς υπάρχει και στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Συρίας και Ιράν σε περίπτωση που η Συρία δεχτεί οργανωμένη εξωτερική στρατιωτική εισβολή. Ήδη τα σύνορα Τουρκίας - Ιράν μυρίζουν μπαρούτι μετά την πρόσφατη αιματηρή επίθεση Κούρδων στην περιοχή του Αγρί και τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι πίσω από την επίθεση αυτή κρύβεται το Ιράν.
Στο Ιράκ παράλληλα θα αναζωπυρωθεί η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Σιϊτών που είναι η πλειοψηφία και υποστηρίζουν το Ιράν και τον Άσαντ και των Σουνιτών που κατευθύνονται από την Σαουδική Αραβία, ενώ η λιβανέζικη Χετζμπολάχ θα ξεσηκωθεί για να στηρίξει τον Άσαντ όπως το έχει ήδη κάνει στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, απειλώντας ακόμα και με επιθέσεις στο ίδιο το έδαφος της Σαουδικής. Αραβίας αλλά και της Τουρκίας.
Εδώ να μην ξεχνάμε και τους Αλεβίτες της Τουρκίας που έχουν ταχτεί ανοιχτά υπέρ του Άσαντ.
Ερώτημα παραμένει τι στάση θα κρατήσει η Αίγυπτος, η οποία μέχρι τώρα προσπαθεί να παίξει ηγεμονικό και μεσολαβητικό ρόλο στην Μέση Ανατολή, αλλά είναι δεδηλωμένη εχθρός της Τουρκίας και του Ερντογάν, με τον οποίο την χωρίζει άβυσσος μίσους.

Όλο αυτό το πάζλ είναι δυνατό να προκαλέσει ακόμα και την ανοιχτή επέμβαση της Ρωσίας που καιροφυλακτεί να προστατεύει τον ευνοούμενό της Άσαντ, ενώ και οι Αμερικανοί δύσκολα θα μείνουν αδρανείς. Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε αυτό το τρελό σχέδιο εκμεταλλευόμενοι την υπερφίαλη αντίληψη του νεοοθωμανιστή Ερντογάν να παρασύρουν σε ένα όλεθρο όλη την περιοχή, ή, όλα αυτά είναι απλώς μια ακόμα εκφοβιστική προπαγάνδα σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ.

Ανεξάρτητα πάντως των πιθανών εξελίξεων, αντιλαμβάνεται κάνεις την αυξανόμενη γεωπολιτική αξία της χώρας μας σε μια περιοχή όπου συγκρούονται τεράστιες αντίπαλες δυνάμεις, γεγονός που δεν μπορεί κάνεις να το αμφισβητήσει και κανείς από την πολιτική ηγεσία δεν έχει το δικαίωμα να μην το αξιοποιήσει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων, ιδίως σε μια περίοδο που η Ελλάδα δέχεται ανελέητους εκβιασμούς από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε αυτό το τρελό σχέδιο εκμεταλλευόμενοι την υπερφίαλη αντίληψη του νεοοθωμανιστή Ερντογάν να παρασύρουν σε ένα όλεθρο όλη την περιοχή, ή, όλα αυτά είναι απλώς μια ακόμα εκφοβιστική προπαγάνδα σε βάρος του καθεστώτος Άσαντ."


    Μαλλον εκφοβιστικη προπαγανδα σε βαρος των Ρωσων που δεν "τσιμπανε" στην Ουκρανια!

    Το αμερικανικο δημοσιο χρεος τεινει να φτασει στα 20 τρις δολλαρια και η πτωχευση βρισκεται

    εντος των πυλων!!

    Οι Κινεζοι και οι Ισραηλινοι θα διαδραματιζαν εξισου σημαντικο ρολο σε εναν τετοιο

    Αρμαγγεδωνα!

    Οι μεν Κινεζοι, οικονομικου κατα των ΗΠΑ, οι δε Ισραηλινοι στρατιωτικου κατα του Ιραν!

    Και το αποτελεσμα της αναμπουμπουλας : Ανεξαρτητο Κουρδισταν!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]